SpaceX Starlink lansmanı için geri sayım

Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonundaki 40 numaralı pedden bir SpaceX Falcon 9 roketinin geri sayımının ve fırlatılmasının canlı yayını. Görev, SpaceX’in yaklaşık 60 Starlink geniş bant uydusundan oluşan 17. partisini başlatacak. Metin güncellemeleri aşağıda otomatik olarak görünecektir. 

60 tane daha Starlink uydusu olan SpaceX Falcon 9 roketinin havalanması 90 dakika uzaklıktadır. Bu fırlatma, SpaceX için iki roket yeniden kullanım kaydı oluşturacak. Bu göreve atanan – B1051 olarak adlandırılan – uzayda sekizinci uçuşunu SpaceX’in filosundaki diğer roketlerden daha fazla yapacak.

Roket aşaması ilk olarak Mart 2019’da SpaceX’in Crew Dragon uzay aracının pilotsuz bir test uçuşunda Florida’dan başlatıldı ve SpaceX’in Atlantik Okyanusu’ndaki drone gemisine indi. Üç Kanadalı Radarsat uydusuyla birlikte Haziran 2019’da Kaliforniya’dan yeniden fırlatıldı.

Güçlendirici ayrıca bugüne kadar dört Starlink görevi başlattı ve en son 13 Aralık’ta SiriusXM için SXM 7 radyo yayın uydusu ile uzaya uçtu.

Sekizinci görevinde, bugün kalktığını varsayarsak, B1051 son uçuşundan sadece 38 gün sonra 60 Starlink uydusunu daha çekecek ve aynı SpaceX güçlendiricisinin uçuşları arasındaki en kısa dönüş rekorunu kıracak.

SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk, Falcon 9 güçlendiricinin en yeni sürümünün – Block 5 adı verilen – herhangi bir büyük yenileme olmadan 10 kez ve periyodik revizyonlarla belki de 100 kez uçabileceğini söyledi. 2021’de planlanan 48 adet Falcon 9 ve Falcon Heavy uçuşu ile SpaceX, en az bir Falcon güçlendiriciye ve muhtemelen daha fazlasına bu yıl 10 uçuş kilometre taşına ulaşmaya hazır görünüyor.

39A rampasındaki yer ekipleri, Falcon 9 roketini yarın sabahın erken saatlerinde geri sayım için dikey olarak kaldırdı.

ABD Uzay Kuvvetlerinin 45. Uzay Kanadı’ndan tahminciler, Falcon 9’un 08: 02’de (EST) (1302 GMT) kalkması için% 90’lık bir kabul edilebilir hava olasılığını tahmin ediyor.

229 fit uzunluğundaki (70 metre) fırlatıcı, 60 tane daha Starlink internet uydusu ile Atlantik Okyanusu üzerinden kuzeydoğuya yönelecek. SpaceX’in Starlink ağına adanmış 17. lansmanı olacak.

Tahminciler, bugün erken saatlerde yayınlanan bir görünümde, “Rüzgarlar Çarşamba günü hafif olmaya devam edecek, kuzeybatıya doğru kayacak ve üst düzey rüzgarlar, jet güneydoğu eyaletlerine daha da battıkça biraz artmaya başlayacak” diye yazdı. “Çarşamba sabahı uzay limanında nem hafifçe artarak tepesi düşük kümülüs bulutlarının oluşma potansiyelini artırıyor. Bu, birincil endişenin Çarşamba günü fırlatma girişimi için kümülüs bulutu kuralı olmasına neden olacak.”

Salı günkü anlık fırlatma penceresi zamanında, tahminciler çoğunlukla güneşli gökyüzü, kuzeybatıdan 10-15 mil hızla rüzgar ve yaklaşık 58 derece Fahrenheit sıcaklık bekliyorlar.

SpaceX, Pazar gecesi NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde 39A’yı önümüzdeki 60 Starlink internet uydusuyla havalanmak üzere doldurmak için bir Falcon 9 roketi fırlattı, ancak yetkililer fırlatmayı Çarşamba gününe kadar erteledi.

Görev şimdi SpaceX’in ilk duyurulmasından iki gün sonra, Çarşamba günü saat 8: 02’de (EST) (1302 GMT) 39A numaralı pedden kalkacak. ABD Uzay Kuvvetlerinin 45. Hava Filosu tahmincilerinin, havalanma için% 90 oranında iyi koşullara sahip olacağını tahmin ettiği Çarşamba günü anlık bir fırlatma penceresi var.

SpaceX Pazar gecesi, açık deniz güçlendirici kurtarma bölgesinde hava koşullarının iyileşmesini beklemek için uçuşun Pazartesi’den Salı’ya erteleneceğini duyurdu. Pazartesi gecesi SpaceX’ten bir başka güncelleme, görevin “lansman öncesi denetimler için ek süre tanımak” amacıyla Çarşamba sabahına kadar geri çekildiğini söyledi.

Fırlatma, SpaceX için iki roket yeniden kullanım kaydı oluşturacak. Bir sonraki Starlink görevine atanan – B1051 – güçlendirici, SpaceX’in filosundaki diğer roketlerden daha fazla, sekizinci uçuşunu uzaya yapacak.

SpaceX Starlink lansmanı canlı yayın izle

Yorum yapın