”Apple Artık En Güçlü Rakiplerimizden Biri”

Sosyal medya devi Facebook uzun senelerdir dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak gösteriliyor. Diğer teknoloji devlerinden biri olan Apple‘da geçtiğimiz günlerde ünlü e-ticaret sitesi Amazon’u geride bırakarak dünyanın en değerli teknoloji markası seçilmişti. Hal böyle olunca Facebook’un en büyük rakiplerinden biri de Apple oldu. Facebook kurucusu Zuckerberg’de konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Bu durum Facebook şirketinin CEO’su Zuckerberg‘i oldukça telaşlandırmış gibi görünüyor.

Facebook şirketinin CEO’su ve kurucusu Mark Zuckerberg, platformun 4. çeyrek mali durum toplantısı esnasında Apple şirketine dair çarpıcı açıklamalar yaptı. Bir kez daha Apple markasının iOS 14’te gerçekleştireceği gizlilik değişiklikleri hakkında açıklamalarda bulunan Zuckerberg, Apple markasının gittikçe Facebook’un en güçlü rakiplerinden biri haline geldiğini ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda Apple şirketi uygulama ve gizlilik politikalarında bir takım değişiklikler yaptığını açıklamıştı. Bu açıklamalarda  iPhone ve iPad kullanıcılarına mobil uygulamaların hangi bilgileri istediğinin uygulama sahipleri tarafından artık daha net bir şekilde belirtileceğini söylemişti. Yani AppleStore’da artık tüm uygulamaların gizlilik detaylarına ulaşabileceksiniz. Bu durumda Facebook’u oldukça kızdırmıştı. Facebook Apple’ın gizlilik politikasına büyük tepki göstermişti. 

Facebook’a göre Apple’ın bu politikası reklamları büyük oranda azaltacak ve uygulama kullanımını düşürecekti. Fakat Apple şirketinin bu işlemleri tamamen kullanıcı güvenliği ve deneyimi için yaptığını da belirtmek isteriz. Sosyal medya devi Facebook, kazancının büyük bir bölümünü online reklamlardan kazanıyor. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg konuşma esnasında Apple şirketinin bahsi geçen değişiklerle birlikte birçok ticari işletmenin müşterilerine ulaşmasını zora sokacağını dile getirdi. Mark Zuckerberg, Apple şirketinin izlediği bu politikanın sebebi olarak da şirketin uygulamalardan  komisyon ama işlemlerini giderek hızlandırmak istemesi olarak gösterdi.

Facebook CEO’su Zuckerberg yaptığı açıklama da “Apple markası, uygulamalarımızın çalışma prensibine müdahale etmek için baskın bir platform politikasını sürdürüyor ve bunu kullanıcıların kendi uygulamalarını tercih etmeleri için düzenli olarak yapıyor.” diyen Zuckerberg, Apple markası gerçekleştirdiği bu değişiklik ile tüketicilere destek oluyor gibi gözükse de aslında rakiplerini etkilemeyi hedef edindiğini ifade ediyor.

Yorum yapın