Tesla’nın 1 Haftalık Çalışanı Binlerce Ticari Sırrı Çaldı!

Dünyanın en zengin 2. adamı olan Elon Musk’ın Tesla‘sı geçtiğimiz günlerde ilginç bir olaya şahit oldu. Şirketin ortaya attığı iddialara göre yazılım mühendisi Alex Khatilov binlerce özel bilgiyi çaldı. Üstelik bu çalışanın daha 1 haftalık olduğu dile getirildi. Şirketlerde ki özel bilgilerin açığa çıkması tarzı olaylar ne yazık ki zaman zaman yaşanabiliyor. Aslında bu olay birçok şirketde yaşanabiliyor. Her firmanın yanlış kişilerin eline geçmesini sitemediği ticari sırlar bulunur. Büyük şirketler bu ticarı sırların çalınmasına karşı gerekli önlemleri alıyorlar. Ancak bazen beklenmeyen durumlar yaşanabiliyor. 

Tesla bildiğiniz gibi elektrikli araç üretiminde zirveye oynuyor. Özel bilgilerin ve ticari sırların açığa çıkması ya da çalınması girişimleri. büyük şirketlerin sıklıkla karşılaştığı durumlardan biridir. Elektrikli araba sektöründe liderliği her zaman elinde tutan Tesla da zaman zaman bu tür durumlarla karşı karşıya kalıyor. Yaşanan son olay da bir bakıma oldukça komik denebilir. Çünkü ortaya atılan iddialara göre bir Tesla personeli, henüz şirkete adımını attığı ilk günelrde özel dosyaları kendi Dropbox’ına aktarırken yakalanmış.

Şirketin daha 1 haftalık çalışanı olan Alex Khatilov adında ki yazılım mühendisi, Tesla firmasında 28 Aralık 2020’de işe alınmış. Sonraki 4 gün de ise Tesla’nın ticari sırlarının yer aldığı yaklaşık 26 bin özel dosyayı deyim yerindeyse çalmaya başlamış bile. Tesla şirketinin sözleşmesini şirketin gizli ticari bilgilerini çalmak ve sözleşmeyi ihlal etmekle suçladığı Khatilov, denetleyicilerin yayınladığı raporlarda değinilen iddiaları kabul etmiyor. Tesla şirketi  ise verdiği şikayet raporunda Alex Khatilov’u Tesla firmasının geliştirilmesi seneler süren binlerce ticari sırrını aktarmak ve çalmakla suçluyor. Bu durum ortaya çıkar çıkmaz da yazılım mühendisi Alex  Khalitov’un işine hemen son verildi. Alex  Khalitov müfettişlerin dosya aktarımına dair kanıtları ortaya çıkarmasının sonrasında dosyaları unuttuğu yönünde bir takım ifadelerde bulunmuş.

Tesla gibi büyük şirketler bu tür çalınma durumlarıyla ne yazık ki karşılaşabiliyor. Tesla şirketinde görev alan yetkililerin durumu erken fark etmesi binlerce ticari sırrın açığa çıkmasını önledi. Şirketin 1 haftalık eski çalışanı olan yazılım mühendisi hakkında dava açıldı. İlerleyen zamanlarda neler yaşanacağını ise hep birlikte göreceğiz.

Yorum yapın