YouTube fenomenlerine vergi cezası şoku!

Son günlerde gündemden düşmeyen YouTube’da para kazananlara gelen vergi cezalarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Yüzlerce bin TL vergi cezasıyla karşılaşan Youtuber’ların yeni videolarında bu konuyu işlemesi ve takipçilerine adeta şikayet etmesi dikkat çekiyor. Milyonlarca TL kazanıp da vergi vermeyen bazı Youtuber’ların abonelerinden bile tepki aldığı görülüyor. Asgari ücretliden bile vergi alınan Türkiye’de aylık kazancı 300 bin – 400 bin TL’yi bulan Youtuber’ların vergi ödememesi zaten başlı başına bir sorunken, vergi cezaları geldiğinde buna tepki göstermeleri birçok platformda da tepki ile karşılanıyor. 

Dünyanın en popüler video paylaşım sitesi YouTube’da şirket kurmadan içerik üretenlere ve bu sayede gelir elde edenlere vergi cezaları kesildi. Bu ve benzeri gelişmeleri duyuran sosyal medya fenomenleri, yüz binlerce lirayı bulan cezalarla karşı karşıya kaldıklarını duyurdu.

Fenomenlerin cezayı almasına sebep olarak, gelirlerini bir reklam üzerinden elde etmeleri gösterildi. Buna göre; reklam geliri kazanan kanallar ticari sınıfa giriyor ve vergi yükümlülüğü oluşuyor. Bu durumun farkında olan, olmayan olsa da görmezden gelen birçok sosyal medya fenomeni son dönemlerde kendilerine gelen yüz binlerce liralık cezalara tepki gösterdi.

Gelişmeleri takip eden birçok sosyal medya fenomeni ise vergilerini ödemek ve cezalardan kurtulmak için şahsi şirketler kurmaya yöneldi. Uzmanlar, son 6 ayda Youtuber’ların kurduğu şahıs şirketlerinde yüzde 100 artış görüldüğünü ifade etti. Limitlerinin bir alt geliri bulunmayan fenomenlerin, şirket kurulumunun bu nedenle zorunlu olduğunu ifade eden yetkililer, ”Haziran ayından bu yana geçen 6 ayda YouTuber’lar tarafından kurulan şahıs şirketinde yüzde 100 artış yaşandı. Son dönemlerde şirket kurmadan önce elde ettiği gelirleri beyan etmediği için vergi cezasına giren YouTuber sayısı artıyor” dedi.

2019 yılının aralık ayında sosyal medya fenomenleri ve telifle çalışanlara kanun değişikliğiyle vergi zorunluluğu geldi. Youtube üzerinden yayın yapıp kazanç sağlayan, senaryo yazan, kitap yazanlar gelir elde ediyorlarsa Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi gereğince artık ticari kazanç olarak vergilendirilecekler. Yani, bu işle uğraşanlar defter tutacak, fatura kesecek, yıllık beyanname verecek, her ay KDV ve muhtasar beyanname vermek zorunda kalacaklar.

Kaynak: Süper Haber
 

Yorum yapın