Clubhouse Geleceğin Sosyal Medya Platformu Mu?

2020 yılının Nisan ayında çok farklı özelliklere sahip bir uygulama kullanıcıların beğenisine sunuldu. Clubhouse adı verilen bu uygulama, sosyal medya platformu olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçen sene kullanıma girse de ülkemizde 2021 yılının başında adını duyurmaya başladı. Hatta okadar fazla duyurdu ki birçok kişi daha şimdiden rahatsız olmaya başladı diyebiliriz.

Peki nedir bu Clubhouse? Diye soracak olursanız; platformun bu kadar fazla ön plana çıkmasının 2 tane sebebi bulunuyor. Birinci sebep, sadece davetiye kodu ile kayıt olunabilmesi. İkinci sebeb de işleyişin tamamen sesli sohbetten ibaret olması diyebiliriz. Söz konusu bu iki özelliğinde kullanıcıların alışık olmadığı şeyler olduğunu söylemek mümkün. Sosyal medya platformları, kullanıcıların özgübr bir şekilde yazı, görsel ve mesaj paylaştığı sistemler olarak bilinmektedir. Ancak Clubhouse klasik platformların aksine insanların alışık olmadığı özellikler barındırıyor.

Clubhouse, Alpha Exploration Co. şirketi tarafından tasarlandı ve ilk defa 2020’de Nisan ayında yayınlandı. Korona virüs dönemin ile birlikte yavaş yavaş ün kazanan platformun bugün 2 milyonu aşkın aktif kullanıcıya hizmet veriyor. Sadece iOS kullanan kişilerin platforma üye olan başka kişiler tarafından gönderilen davetiye kodu ile kullanılabiliyor. Buna rağmen hızlı bir yükseliş ivmesi gösterdi.

Clubhouse sosyal medya platformunda yazılar bulunmuyor ve direkt mesaj özelliği yok. Bunun yanı sıra görseller ve beğenme butonları da mevcut değil. Sadece sesli olarak sohbet edilen odalar var. Dünyanın herhangi bir yerinden bir kişinin açtığı sohbet odasında, tek ortak noktaları sadece orada olmak olan kullanıcılar sohbet etmekteler. Clubhouse uygulamasının odalarında konuşulan konular ise oldukça farklı diyebiliriz. Bunlar genellikle; makyaj sırları,  Mars yolculuğu, geleceğin teknolojisi, aldatma hikayeleri, çiftleri zorlayan ilişkiler, Amerika seçimleri ve daha birçoğu. Fakat en sık konuşulan konulardan birisi de bizzat Clubhouse uygulamasının kendisi olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü kayıtlı kullanıcılar bile bu yeni, alışılmadık platformun  ne olduğundan emin değiller.

Yorum yapın