2000 yılların efsanesi olan MSN‘de herkesin en az 1 kez kullanmış olduğu bir özellik bulunuyordu. O da ”Ne Dinliyorum?” özelliği. Bir Türk geliştirici bu efsane özelliği sosyal medya platformu Twitter‘a uyarladı. ”Ne Dinliyorum” özelliğini artık Twitter bionuzda gösterebileceksiniz. MSN’de ünlü müzik dinleme programı Winamp’ta dinlenen müzikler gösteriliyordu. Twitter’da da çevrimiçi müzik servisi olan Spotify müzikleriniz gösterilecek. Dinlediğiniz şarkıları artık bionuzda başkaları da görecek.
Ancak bu harika özellik Twitter’ın kendi bünyesinde bulunmuyor. Bu özellikten bir uygulama aracılığı ile yapılıyor. Uygulamayı GitHub platformundan indirmeniz gerekli. Kurulumu yaptıktan sonra dinlediğiniz müzikleri karşınızdaki insanlar rahatlıkla görebiliyor. Bu uygulama ile Twitter ve Spotify’da bulunan hesaplarınızın erişimine belirli bir ölçğde izin vermiş olacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Uygulamayı kullanırken bu hususa da dikkat etmeniz gerekli. Kurulum için öncelikle GitHub sayfasına gidip paketi indirin. İndirdiğiniz pakette bulunan index.php içine Twitter ve Spotify API bilgilerinizi girmelisiniz. Ardından index.php için zamanlanmış görev yapmanız gerekiyor.
Bu sistemin adına SpoTwitter ismi verildi. Sistemin doğru şekilde çalışması için PHP modülüne ihtiyaç var. Kullandığı kütüphanelerde ise TwitterOAuth ve Spotify Web API yer alıyor. Uygulama ayrıca MIT lisansı altında sunuluyor. Türk geliştirici Mert POLAT’ın geliştirdiği bu özellik böylece birçok insan tarafından kullanılabilir hale geldi. Bu şekilde seneler sonra bir kez daha müzikler üzerinden insanlara mesaj göndermek mümkün hale geldi.
Aslına bakacak olursak MSN programı döneminde ve sosyal medyanın başlangıç zamanlarında yer alan bu özellik, özellikle genç kesim tarafından sıkça kullanılıyordu. Hatta o zamanlarda bu özellik kullanılarak insanlar birbirine göndermeler yapmaktaydı. Özellikte belirtilen şarkının sesi kapatılıp başka şarkılar da dinlenebiliyordu. Sosyal medya siteleri yavaş yavaş başladığı noktaya geri dönüyor diyebiliriz. Artık sosyal medya için nostalji dönemi de geri geldi demek mümkün. Durum böyle olunca eski özellikler de yeniden canlandı. Belki de gelecek zamanlarda bu özellikleri direkt olarak uygulamaların içinden kullanma şansımız da olabilir.