Spotify Artık Kullanıcıların Seslerini Kayıt Altına Alacak!

Spotify uygulaması dünyanın en büyük çevrimiçi müzik servislerinden biri olarak hayatımızda yer alıyor. Şirketten gelen son haberlere göre Spotify yeni bir patent aldı. Aslında bu patentin başvuruları 2018 yılında yapıldı. Onaylanan patentin içeriği ise büyük yankı uyandırdı. Geçtiğimiz günlerde mesajlaşma uygulaması olan Turkcell Bip’in kullanıcıların seslerini analiz ederek müzik önerisinde bulunacağını ifade etmiştik. Bu sistem kullanıcılar tarafından gizliliği ihlal ettiği yönünde eleştiriler almıştı. İşte Spotify’ın aldığı patent de Bip ile hemen hemen aynı diyebiliriz.

Spotify müzik servisi, patentini aldığı yeni teknoloji ile kullanılan cihazlarda mikrofonlara gelen sesleri analiz edecek. Kayıt altına alınan bu sesler insanların ruh halini ve ortamını saptayacak. Spotify şirketi bu teknoloji için “Medya yayın uygulamalarının kullanıcılar için kişiselleştirilmiş öneriler sunan özellikler sağlaması oldukça yaygın bir uygulamadır” ifadelerini kullandı

Whatsapp olayından sonra teknoloji şirketlerinin bu tarz adımlar atması kullanıcılar tarafından tepki ile karşılanıyor. Spotify platformu, kullanıcılarına önerilerde bulunmak adına şu an kullandıkları yöntemin fazla işlevsel olmadığını ifade ediyor. Bunun sebebi de insanların yaşları, favori sanatçıları, vb. alanlarda çok fazla bilgi sunmak zorunda olmaları olarak gösteriliyor. Fakat şirketin patentini aldığı bu yeni teknoloji ses tonu ve stres seviyesini analiz ederek duygu durumunu ölçmeye yarayacak.

Spotify şirketi; duygular, yaş, aksan ve cinsiyet gibi kişisel verilerin sadece bir örnek olduğunu, çok sayıda başka özelliğin kullanılabileceğini ifade etti. Bu konuda örrnek vermek gerekirse; şu an kullanılan çalınan şarkıları analiz etme yöntemi, Spotify’ın yeni teknolojisine de entegre edilebilecek. Bu yeni teknoloji, daha fazla kullanıcının Spotify’ı tercih etmesine neden olabileceği gibi bazı etik tartışmaları da getirme ihtimali bulunuyor. Spofity platformunun araştırma ekibi de bu olası tartışmaların farkında diyebiliriz.

Spotify şirketinin ar-ge ekibi, patent ile ilgili bazı uyarılarda bulundu. Ekip ilgili teknolojinin etik tartışmalara odaklanmadan uygulamaya koyulması gerektiğini söylüyorlar. İnsanların dijital geçmişlerinin son derece önemli ve hassas olduğunun farkında olduklarını söyleyen ar-ge ekibi, bu sebeple olası kötüye kullanımların dikkate alınması gerektiğini, analizlerin etik değerleri olumsuz etkileyen ve insanların gizliliği konusunda objektif olmayan araştırmaları reddettiklerini belirtti.

Yorum yapın