Teknoloji Devi Xiaomi’den ABD’ye Dava!

Huawei şirketinin geçiğimiz yıllarda Donald Trump yönetimi tarafından kara listeye alındığı belirtilmişti. Nedir bu kara liste? Diye soracak olursanız; bu liste şirketlere yapılan ambargoları ve baskıları kapsıyor. Huawei şirketi de bu ambargolara fazlasıyla maruz kalan markalardan biri oldu. Şimdi aynı listeye ünlü telefon markası Xiaomi‘de katıldı.

Teknoloji devi Xiaomi’nin ABD tarafındna uygulanan baskılara maruz kalmasının ve kara listeye alınmasının nedeni olarak şirketin Çin ordusu ile iş birliği yaptığı belirtilmişti. Şirket, böyle bir konunun asla olmadığını dile getirmiş ve iddiaları reddetmişti. Tüm bu yaşananlardan sonra Xiaomi’nin ABD’yi mahkemeye verdiği öne sürüldü. Yabancı kaynaklardan gelen bilgilere göre Xiaomi, Washington bölge savcılığına bir mahkeme dilekçesi sundu. Firma, Amerika Savunma ve Hazine Bakanlığı’ndan davacı oldu ve Amerika’nın bu tutumunun anayasaya aykırı ve kanun dışı olduğunu ifade etti.

Xiaomi şirketi daha önce Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından kontrol edilmediğini ve iş birliği yapmadığını dile getirmişti. Şirket aynı söylemi dilekçede de yaptı. Amerika yönetimi firma hakkında kara liste kararını çıkartırken Xiaomi’nin Çin ordusu ile birlikte hareket ettiğine dair her hangi bir kaıt sunamamıştı. Şirketin kurucuları olan Lin Bin ve Lei Jun’un hisselerin % 75’ine sahip olduğu ifade edildi.

Xiaomi şirketi dilekçede bir başka konuya dikkat çekti. İddia edildiği gibi “orduyla açık bir ilişkileri” olmasının ortakları ile iş yapmalarını da zor bir hale sokacağını, yatırımcıların önemli bir bölümünün Amerika’lı olduğunu ve bu ortaklarla olan ilişkilerinin oldukça ciddi öneme sahip olduğunu ifade etti. Xiaomi şirketi her ne kadar kara listeye alınsa da, Amerika’ya olan teknoloji ithalini sürdürüyor. Fakat şirket maalesef lisans alamıyor. Huawei gibi büyük şirketlerin bu şekilde bir alternatifi bulunmuyor ve bu şirketler Amerika’dan parça da tedarik edemiyorlar.

Yorum yapın