Oran, ortalama olarak yüzde 4,5 bekleyen analistlerin beklentisinden daha iyi. Ortak para birimini paylaşan 20 ülkedeki enflasyon, yine de Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından belirlenen yüzde 2’lik hedefin çok üzerinde kalmaya devam ediyor.
Tüketici fiyatlarındaki artış, Ukrayna’daki savaşın gaz ve petrol fiyatları üzerindeki etkilerinin tamamen hissedildiği Ekim 2022’de ulaşılan yüzde 10.6’lık rekordan bu yana yarıdan fazla azaldı.
Enflasyon, halihazırda yüzde 4,1′ olduğu Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Eylül ayındaki belirgin iyileşme göstergenin tüm bileşenlerini etkiledi. Gıda fiyatlarındaki artış (alkol ve tütün dahil) Ağustos ayındaki yüzde 9,7’nin ardından yıllık olarak yüzde 8.8’e geriledi.
Aynı eğilim, ağustos ayındaki yüzde 5,5’in ardından yüzde 4,7 oranında artan hizmetler ve yüzde 4,7’ye kıyasla yüzde 4,2 oranında artan sanayi mallarında da görüldü.
Enerji fiyatlarındaki artış oranının düşüşü de hızlandı ve yüzde 4,7’e kıyasla yüzde 3,3’e geriledi.
Avro bölgesi içinde en iyi performanslar, Eylül ayında fiyatların yıllık olarak yüzde 0,3 düştüğü Hollanda’da ve yüzde 0,7 arttığı Belçika’da kaydedildi.
Eurostat tarafından yayınlanan uyumlaştırılmış verilere göre Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, bir önceki aya göre 2,1 puanlık düşüşle yüzde 4,3’lük enflasyon oranıyla ortalama bir performans sergiledi.
Öte yandan, şimdiye kadar komşularından daha iyi durumda olan Fransa, ağustos ayına kıyasla sadece 0,1 puanlık bir düşüşle bir yılda yüzde 5,6 ile en yüksek oranlardan birine sahip.
Bu oranı sadece İtalya (yüzde 5,7), Avusturya (yüzde 5,8), Slovenya (yüzde 7,1) ve Slovakya (yüzde 8,9) aşıyor.
Kaynak: Ajans Bizim