Arjantin’in yeni devlet başkanı Milei vaadinden şimdilik vazgeçti

Milei, ülke ekonomisinin ve döviz rezervlerinin zayıflığı nedeniyle bazı ekonomistlerin kuşkularına rağmen Arjantin’in dolarizasyonu üzerine kampanya yürütmüştü ve yakın zamana kadar Arjantin pesosunun resmi para birimi olarak dolar karşısında terk edilmesinin “müzakere edilemez” olduğunu söylemişti.

Javier Milei, nihayet bu seçeneği en azından 2025 yılına kadar dışladı. Ultra-liberal liderin bu geri 180 derece dönüşünün iki nedeni var: Öncelikle yüzde 140’ın üzerinde seyreden enflasyonla sarsılan ve OECD’ye göre gayrisafi yurtiçi hasılası yüzde 2 civarında düşebilecek olan Arjantin’i istikrara kavuşturma arzusu!

İkincisi de eski merkez sağcı başkan Mauricio Macri (2015-2019) ve son Başkanlık seçimlerinde başarısız kalan ve Güvenlik Bakanlığı görevine geri dönebilecek olan eski Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich ile yeni ittifakı…

Patricia Bullrich’in ilk turdaki oyları, Javier Milei’nin bir önceki Ekonomi Bakanı Peronist Sergio Massa’ya karşı ikinci turdaki zaferine büyük ölçüde katkıda bulundu.

Javier Milei, Ekonomi Bakanlığı görevi için Mauricio Macri’ye yakın bir isim olan Luis Caputo’yu atamakta kararlı görünüyor. Caputo, 2015-2018 yılları arasında Devlet Bakanı ve Maliye Bakanı olarak görev yapmıştı.

Eski bir JP Morgan ve Deutsche Bank çalışanı olan Luis Caputo, daha sonra da Arjantin Merkez Bankası Başkanı olmuştu. Caputo, Arjantin’in en büyük kreditörü olan Uluslararası Para Fonu ile para politikası konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ayrılmak zorunda kalmış ve Bankanın başında sadece dört ay kalabilmişti.

Mauricio Macri tarafından “finansın Messi’si” olarak nitelenen Luis Caputo, dün ABD’ye yaptığı gezide Javier Milei’ye eşlik etti ve ülkenin bir sonraki ekonomi politikasını görüşmek üzere IMF yetkilileriyle bir araya geldi. 

Luis Caputo uluslararası müzakerelere yabancı değil. 2016 yılında Arjantin’in borçları konusunda Amerikan serbest yatırım fonlarıyla anlaşma yapılmasını sağlayan kişi oydu. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorum yapın