Airbus filosundaki motorlarla ilgili sorunlar, havayolu şirketinin geçtiğimiz yıl çok sayıda uçağı yere indirmek zorunda kalmasına neden oldu.
Düşük maliyetli havayolu şirketi, zarara rağmen, 2023’te önemli bir büyüme kaydetti ve bir önceki yıla göre kapasitesini yüzde 20, 2020’ye göre ise yüzde 50 artırarak, küresel çapta en hızlı büyüyen havayollarından biri oldu. Mart 2024’te sona erecek olan 4. çeyrek hesap dönemine olumlu bir başlangıç yapmasının ardından Wizz Air, 2024 malî yılı net gelir beklentilerini de korudu.
Genel olarak Ryanair, EasyJet ve diğerleri gibi Avrupalı havayolu grupları artan seyahat talebi sayesinde güçlü sonuçlar bildirmeye devam ederken, jeopolitik istikrarsızlık, artan yakıt maliyetleri ve devam eden ekonomik belirsizlikler nedeniyle sektörün yakın gelecekteki görünümü belirsizliğini koruyor.
Macar Wizz Air’in 2023/4’üncü çeyrekte (31 Aralık 2023’te sona eren) rapor ettiği 180 milyon avro işletme zararı, 2022 yılının 3’üncü çeyreğinde görülen 155 milyon avroluk zarardan daha büyük.
Analistler, havayolu şirketinin 2023 yılının 3’üncü çeyreğinde 93 milyon avro (101 zarar etmesini bekliyordu.
Wizz Air İcra Kurulu Başkanı Jozsef Varadi, “Son çeyrekteki malî performans, İsrail seferlerinin askıya alınmasından önemli ölçüde etkilenmiş olsa da, 2024 net gelir beklentilerimizi koruyoruz” dedi.
Varadi, “Süregelen dış riskleri azaltma konusunda iyi bir iş çıkardık. Bölgelerimizde iki savaş ve motorlarda önemli riskler var” diye ekledi.
Varadi, İsrail’e uçuşların yeniden başlamasıyla ilgili olarak da “Durumun birkaç ay öncesine kıyasla çok daha iyi olduğunun farkındayız. Yaptığımız her şey Orta Doğu’daki güvenlik koşullarının gelişimine bağlı, ancak talebin geri geldiğini görüyoruz” dedi.
Wizz Air de RTX motorlarıyla ilgili sorunlardan etkilenen başlıca havayollarından biri oldu ve daha önce uçaklarını yere indirmek zorunda kalacağı ve bunun sonucunda toplam kapasitede bir azalmayla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.
Üçüncü çeyrek döneminde, motor muayeneleri nedeniyle yere indirilmesi beklenen uçak sayısında bir değişiklik olmadı. 2023-24 malî yılının sonuna kadar 40 uçağın yere indirilmesi ve kapasitenin 2024-25 malî yılında sabit kalması bekleniyor.
Üçüncü çeyrekteki zarar artışından etkilenmemiş görünen Wizz Air, artan hava yolculuğu talebini karşılamak için 2024 yılında küresel filosunu 35 uçak artıracağını açıkladı.
Şirket altı yılda 300’den fazla yeni uçak satın almayı ve 2030 yılına kadar 500 uçağı aşmayı hedefliyor.
Varadi, daha önce, bu yeni filonun önemli bir kısmının Orta Doğu’da, özellikle de Wizz Air’in yan kuruluşu Wizz Air Abu Dhabi ile BAE’de konuşlanacağını söylemişti.
Firmanın halihazırda Abu Dabi’de konuşlu 12 uçağı bulunuyor ve 4-5 yılda bu sayıyı 50’ye çıkarmayı planlıyor. Wizz Air Abu Dhabi, 2023 yılında üç milyondan fazla yolcu taşıdı ve bu sayının beş yılda on milyona ulaşması bekleniyor.
Varadi, BAE pazarının performansının Wizz Air Abu Dhabi için çok güçlü olduğunu belirterek, havacılık talebindeki büyümenin doğrudan iş ve ekonomik büyüme ile ilgili olduğunu kaydetti.
İcra Kurulu Başkanı, BAE’deki önemli talep artışının 2023 yılında Wizz Air’in işlerinin iki katına çıkmasını sağladığını ve 2024 yılında da daha fazla büyüme beklediklerini belirtti.