Avrupa’da mülteci istilası! Suriyeli ve Afgan akını yaşanıyor

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) açıkladığı son verilere göre, Avrupa Birliği’ndeki sığınma başvuruları 2023’te yüzde 18 artışla 1.14 milyona ulaşarak;  2015-2016 göçmen krizinden bu yana en yüksek seviyeye geldi. Yeni verilerin Avrupa’da yaklaşan yerel ve genel seçimler üzerinde etkili olacağı belirtilirken, önünüzdeki Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde tartışmalar başladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin favorisi olarak gösterilen sağ ve aşırı sağ grupların sığınmacılara karşı yükselen tepkilerden yararlanacağı düşünülürken, Suriyeli ve Afganların en fazla başvuran grup olması ise Avrupa genelinde endişe yaratıyor. 

Son rakamlar ilticacı sayısının 2016’daki göçmen krizinin de üzerine çıktığını ortaya koydu. 

TÜRKLER LİSTEDE

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın verilerinde, Türk vatandaşlarının “sığınma” talebine de değinildi. Ajansın verilerinde Türk vatandaşlarının başvuru ve taleplerinin bir önceki yıla göre yüzde 82 artarak, üçüncü en büyük başvuru grubunu oluşturduğuna dikkat çekildi. 2023’te 181 bin iltica başvurusunda bulunan Suriyeliler, 2022’ye kıyasla yüzde 38’lik bir artışla en fazla başvuruyu yapan grup olurken, uzun yıllardır ikinci en büyük başvuru grubunu oluşturan Afganlar 2023’te de bu sırayı korudu. Afganlar 2023’te 114 bin başvuru ile 2022’ye göre yüzde 11 daha az başvuruda bulundu.

Göç baskısının ülkelere göre dağılımı da Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın verileri arasında yer aldı.  Buna göre Almanya, tüm başvuruların neredeyse üçte birini alarak bir kez daha AB’deki sığınmacıların önde gelen varış noktası olurken, son veriler Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de özellikle Filistin’den gelen göçlerden etkilendiğini ortaya koydu. 

Avrupa'da mülteci istilası! Suriyeli ve Afgan akını yaşanıyor - Resim : 2
Göçe neden olan koşullar en fazla çocukları etkiliyor. 

VİZEYİ ETKİLİYOR

Mülkiye Göç Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Erdoğan ise mülteci artışının 2010’dan itibaren yoğunlaştığını belirterek, ortaya çıkan tablo için şunları söyledi:

“2011’de Suriyeliler, Afganlar, Pakistanlılar derken göç Avrupa’nın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Son dönemde Türk vatandaşlarının da sıralamalarda yeri olmaya başladı. Bu aslında Türkiye açısından üzücü. Çünkü Türkiye Avrupa Konseyi’nin üyesi, demokrasiyle yönetilen ve AB ile üyelik müzakereleri yürüten bir ülke. Dahası mültecilerin kendine koruma aradığı bir ülke.”

3.5 MİLYON KİŞİ

Prof. Dr. Erdoğan, Türkiye’deki duruma da değinirken, şunları kaydetti: “Biz mülteci kavramını kullanmıyoruz. Geçici koruma kavramı var, farklı kavramlar var. Batı’dan gelenleri mülteci olarak kabul etmiyoruz. Ama biz yine de hepsine mülteci adını verelim; şu an Türkiye’de 4 milyon civarında mülteci var. Bunlar elbette resmi rakamlar. Göç süreçlerini yakından takip eden bir akademisyen olarak şunu söyleyebilirim; Türkiye’de 3,1 milyon geçici koruma altında Suriyeli var. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanımızın açıklaması vardı, ayrıca 250 bin civarında uluslararası koruma altında kişi bulunuyor. Ama Türkiye’de normal ikamet izni ile yaşayanlar da var; bunların sayısı 1,1 milyon. Son bir kalem ise düzensiz göçmenler. Son 12 yılda Türkiye’de yakalanıp sınır dışı edilen 2,5 milyon düzensiz göçmen oldu.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın