Tahminlere göre, Rusya ocak-mart döneminde perakende ciro (yüzde 10,5 artış), imalat (yüzde 8,8 artış) ve inşaat (yüzde 3,5) sektörlerinde güçlü bir büyüme kaydetti.
Rosstat verileri, Ekonomi Bakanlığının daha önceki tahminleriyle uyumlu olmakla birlikte Rusya Merkez Bankası’nın (yüzde 4,6 büyüme) ve analistlerin beklentilerini (yüzde 5,3) aşıyor. Kurumun Haziran ortasında GSYİH’ye ilişkin daha ayrıntılı veriler yayınlaması bekleniyor.
Rusya Merkez Bankasının daha önceki tahminlerine göre, GSYİH büyümesinin sıkılaşan malî koşullar nedeniyle ikinci çeyrekte yavaşlaması bekleniyor. Ancak düzenleyici kurum, tüketici ve yatırım talebinin yüksek kalmasını ve ekonomik büyümeyi desteklemeye devam etmesini bekliyor.
Olumlu veriler, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’daki askerî operasyonunun başlamasından bu yana Batı’nın uyguladığı çok sayıda yaptırıma rağmen geldi.
Bu önlemler, çoğu Rus bankasının kara listeye alınmasından SWIFT bankalar arası mesajlaşma sisteminden çıkarılmasına ve 300 milyar dolarlık Rus döviz rezervinin dondurulmasına kadar uzanıyor.
Sonuç olarak, GSYİH 2022 yılında yüzde 1,2 oranında daralarak bir gerileme gösterdi. Ancak 2023 verileri, ekonominin toparlandığını ve yüzde 3,6’lık bir büyüme kaydettiğini gösterdi.
Birçok analist, bu performansı Rusya’nın ticarette Doğu’ya yönelmesine ve kısıtlamaların etkisini dengelemek için uygulanan ekonomi politikalarına bağlıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), nisan ayında, Rus ekonomisinin 2024 yılında tüm gelişmiş ekonomilerden daha hızlı büyümesini beklediğini açıkladı. GSYİH’nin yüzde 3,2 oranında genişleyeceği ve ABD (yüzde 2,7), İngiltere (yüzde 0,5), Almanya (yüzde 0,2) ve Fransa (yüzde 0,7) için beklenen büyüme oranlarını aşacağı tahmin ediliyor.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, daha önce yaptığı açıklamada, 2024 yılında GSYİH büyümesinin geçen yıla eşit olmasını beklediğini ifade ederken, Rusya Merkez Bankası tahminlerinde daha temkinli davranarak yüzde 2,5-3,5 oranında büyüme bekliyor.