Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde (OKS) devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüÄü kurulduÄu günden bu yana ilk defa 1 trilyon lirayı aÅarken, katılımcı sayısı 16,4 milyona yaklaÅtı.
Bireysel emeklilik sistemi, kurulduÄu 2003 yılından bu yana istikrarlı büyümesini hız kesmeden sürdürüyor.
AA muhabirinin Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerinden derlediÄi bilgilere göre, BES’e 9 milyon 61 bin 975 kiÅi dahil olurken, toplam fon büyüklüÄü devlet katkısı dahil 934 milyar liraya yaklaÅtı.
OKS’de ise 7 milyon 323 bin 573 katılımcı yer alırken, toplam fon büyüklüÄü devlet katkısı dahil 69 milyar lira civarında gerçekleÅti. Böylelikle BES ve OKS’deki toplam fon büyüklüÄü kurulduÄu günden bu yana 1 trilyon 2 milyar 409 milyon liraya ulaÅırken, toplam katılımcı sayısı 16 milyon 385 bin 548 kiÅiye yükseldi.
Sektör, 2023 yılını BES ve OKS dahil 756 milyar 421,5 milyon lira fon büyüklüÄü ve 15 milyon 979 bin 96 katılımcıyla tamamlamıÅtı. YılbaÅından bu yana katılımcı sayısı 406 bin 452 kiÅi, toplam fon büyüklüÄü de 245 milyar 988,1 milyon lira artıŠgösterdi.
18 YAÅ ALTINDA TOPLAM FON BÃYÃKLÃÄÃ 20 MÄ°LYAR LÄ°RAYI AÅTI
BESâte 18 yaÅ altı katılımcı sayısı 10 Mayıs ile biten haftada 1 milyon 184 bin 373 olurken, en çok katılım 102 bin 14 ile sıfır yaÅta görüldü.
Söz konusu dönemde 18 yaÅ altı katılımcıların biriktirdiÄi fon büyüklüÄü devlet katkısı dahil 20 milyar 52 milyon liraya ulaÅtı.
“BES’Ä°N 1 TRÄ°LYON LÄ°RAYA ULAÅMASI ÃNEMLÄ° BÄ°R KÄ°LOMETRE TAÅI OLACAK”
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Ãakmak, AA muhabirine konuya iliÅkin yaptıÄı deÄerlendirmede, BES’in 1 trilyon liraya ulaÅmasının çok önemli bir kilometre taÅı olacaÄını söyledi.
Son yıllarda BES’in yoÄunlukla tercih edilen tasarruf ve yatırım araçlarından biri haline geldiÄini dile getiren Ãakmak, sözlerini Åöyle sürdürdü:
“Uzun vadeli yatırım ve tasarruf yapmak isteyenler için farklı fon sepetleriyle seçenekler sunan BES, aynı zamanda yüzde 30 devlet katkısı desteÄiyle kiÅilere emeklilik dönemleri için de güvence oluyor. Devlet katkısıyla önemli bir finansal güvence haline gelen BES, gerek sektör gerekse ülke ekonomisi için büyüyen bir deÄer. BildiÄiniz gibi bireysel emeklilik fonları, katılımcıları genellikle uzun vadeli yatırımlara yönlendiren yatırım araçları olarak öne çıkıyor. Bu da ülke ekonomisinin uzun vadeli büyümesini ve sürdürülebilirliÄini destekliyor.”
Ãakmak, sistemdeki katılımcıların 1,2 milyonunun 18 yaÅ altı olduÄuna dikkati çekerek, 18 yaÅ altı katılım imkanıyla yoÄunlaÅan ilginin, yaz aylarında yürürlüÄe girecek kısmi çekiÅ ve temlik haklarıyla daha da hızlanacaÄını bildirdi.
Orta Vadeli Program’a göre yılın son çeyreÄinde hayata geçmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) iliÅkin bilgiler veren Ãakmak, “OKS’nin TES’e dönüÅümü emeklilikte oluÅacak gelir kaybını telafi edebilecek, çalıÅma dönemindeki yaÅam standartlarını korumayı saÄlayabilecek, ek emeklilik gelirinin oluÅmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını amaçlayan bir sistem olarak kurgulanıyor. OKS’nin iÅveren katkısıyla birlikte TES’e dönüÅmesiyle, BES’in daha da yaygınlaÅacaÄını ve daha da büyüyeceÄini öngörüyoruz.” deÄerlendirmesini yaptı.
“BÃYÃMEDE FONLARIN YÃKSEK GETÄ°RÄ° PERFORMANSI BÃYÃK ROL OYNAYACAK”
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay da Haziran 2023 döneminde fon büyüklüÄünün 500 milyar lira seviyesine gelmesinin sektörce kutlandıÄını anımsatarak, üzerinden bir yıl geçmeden 1 trilyon liralık eÅiÄin yakalandıÄını söyledi.
Atalay, “BES, hedef olarak belirlenen kritik eÅikleri birer birer aÅmaya devam ediyor. Bireysel emekliliÄin sahip olduÄu potansiyelin verimli Åekilde kullanılabilmesi ve böylelikle sürdürülebilir ekonomik büyümenin desteklenerek ülkemizin uzun vadeli finansman ihtiyacına katkı saÄlanması anlamında buradaki geliÅimi çok önemsiyoruz.” diye konuÅtu.
Bireysel emeklilik sektörünün kamu otoritesi tarafından yoÄun olarak desteklendiÄine iÅaret eden Atalay, Åu ifadeleri kullandı:
“2024, BES’te bir süredir hazırlıkları süren yeni mevzuat düzenlemelerinin fiilen hayata geçirildiÄi bir yıl olacak. Kamu otoritesinin BES’i desteklemeye yönelik yenilikçi hamlelerinin, sisteme dahil olan mevcut katılımcılara ilaveten sistem ile henüz tanıÅmamıŠkiÅiler üzerinde de olumlu etkiler göstermesini bekliyoruz. Bu yeniliklerle BES’in finansal kapsayıcılıÄının ve sürdürülebilirliÄinin daha da artırılması mümkün olacak.”
Atalay, OKS’nin TES’e dönüÅtürülmesinin OKS katılımcı tabanını yaklaÅık 3 katına çıkaracak bir geliÅme olacaÄının altını çizerken, BES ve TES birlikteliÄiyle sosyal güvenlik sistemine, ekonomik istikrara ve vatandaÅların sosyal refahına katkı saÄlanacaÄını sözlerine ekledi.
“BU RAKAM BES’Ä°N SEKTÃRDEKÄ° GÃVENÄ°RLÄ°ÄÄ°NÄ° VE Ä°STÄ°KRARINI GÃSTERÄ°YOR”
AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca ise BES’in, katılımcıların gelirini ve refahını artırırken büyüyen Türkiye ekonomisinin geliÅiminde de önemli bir rol üstlendiÄini, ekonomik kalkınma için önemli bir kaynak oluÅturduÄunu dile getirdi.
BES’in 1 trilyon lirayı aÅan büyüklüÄünün ekonomiye yönlendirilen uzun vadeli yatırım miktarını gösterdiÄini vurgulayan Kuruca, Åöyle devam etti:
“Bu da sermaye piyasalarının geliÅimine olumlu katkı saÄlıyor. Bunun yanı sıra bu rakam BES’in sektördeki güvenilirliÄini ve istikrarını da gösteriyor. Ayrıca, ‘toplumda emeklilik bilincinin arttıÄını, potansiyel yeni katılımcıları çektiÄini de’ söyleyebiliriz. 21 yılda hem sistem hem de sektörümüz çok yol kat etti. Güçlü bir büyüme oranı yakaladı. Bunun üzerine daha fazlasını inÅa etmeliyiz. Yatırımlarımızı artırmak istiyorsak bunu sadece dıŠkaynaklarla yapmak mümkün deÄil. SaÄlam ekonomi bu tür uzun vadeli tasarruf birikimlerinden geçiyor. Toplum olarak daha çok tasarruf yapmayı öÄrenmeli ve desteklemeliyiz.â
Kuruca, devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, 18 yaÅ altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi ve emeklilik fonlarının yüksek performansı gibi sektörü büyüten geliÅmelere de deÄinerek, yeni teÅvikler ve düzenlemelerle hem sistemin hem de sektörün daha da büyüyeceÄini öngördüklerini anlattı.
Kuruca, 25-30 milyon kiÅinin dahil olması beklenen TESâin 2025 yılında hayata geçebileceÄini belirterek, TES’in sosyal güvenlik sistemi ile ilgili risklerin azaltılması açısından çok kritik olduÄunu ve sürdürülebilir büyüme için destekleyici olacaÄını sözlerine ekledi.
Â