Hanehalkı Ä°Ågücü AraÅtırması sonuçlarına göre, iÅsiz sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kiÅi azalarak 3 milyon 57 bin kiÅi oldu. Ä°Åsizlik oranı ise yüzde 8.6 seviyesinde gerçekleÅti. Uzmanlar, bu azalıÅın etkisini mevsimlik iÅçilerin iÅ gücüne katılmalarına ve ara zam kararına baÄlarken, 15-24 yaÅ grubunu kapsayan genç nüfusta da iÅsizlik oranı 0.8 puan azalarak yüzde 15.5’e geriledi. Bu yaÅ grubunda iÅsizlik oranı; erkeklerde yüzde 11.5, kadınlarda ise yüzde 22.8 olarak tahmin edilirken, son verileri deÄerlendiren Ä°K yöneticisi Ebru Akyüz, Åirketlerin eleman bulmakta zorlandıÄını söyledi. Akyüz, âÃncelikli neden iÅ bulamamaktan deÄil iÅ beÄenmemekten kaynaklanıyor” derken, özellikle yeni Z kuÅaÄının iÅ hayatına ve disiplinine adaptasyonda sorun yaÅadıÄının altını çizdi. Â
PERSONEL GÄ°DERLERÄ° ARTTI
Enflasyon karÅısında eriyen maaÅların iÅçilerin maaÅ taleplerini yükselttiÄini de söyleyen, Akyüz, âEskiden sektörde unvana göre maaÅ skalası belliyken Åu an yeni mezun hiçbir tecrübesi olmayan bir iÅçi bile 30, 40 bin TL net maaÅ beklentisi içinde. Ancak iÅveren cephesinde durumlar hiç iç açıcı olmadıÄı için aÅırı maaÅ taleplerini karÅılamak yerine mevcut kadroya daha fazla maaÅ vererek verimliliÄi arttırmaya çalıÅıyor. Ä°nsan kaynakları saÄlayan firmalar ve personel gücü ile çalıÅan tüm sektörler her ay sonu ciddi bir maaŠödemesi ile karÅı karÅıya kalıyor. Eskiden personel maliyeti yüzde 20âlerdeyken Åu an personel giderleri yaklaÅık yüzde 35-40 bandındadırâ dedi.
Z KUÅAÄI ETKÄ°SÄ°
Akyüz, yapılan araÅtırma ve anket sonuçlarına da deÄinirken, Åunları söyledi: “Sonuçlar, genç kuÅaÄın en büyük probleminin odaklanma ve sürdürülebilir iÅlere konsantrasyon sıkıntısı olduÄunu gösteriyor. Z kuÅaÄının çalıÅma hayatına giriÅi pandemi dönemine denk geldiÄi için bu kuÅak iÅ hayatını evden çalıÅma olarak tanıdı. Pandemi sonrası Z kuÅaÄının ofis ortamında 7,5 saat kapalı kalması onların alıÅtıÄı özgür çalıÅma ortamına ters düÅtü.”
MEVSÄ°MLÄ°K Ä°ÅÃÄ°LER
Ä°Åsizlik rakamlarını deÄerlendiren DemirtaÅ Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve Ä°Å Ä°nsanları DerneÄi BaÅkanı Nilüfer Ãevikel ise iÅsizlik oranlarının düÅmesini birkaç farklı etkene baÄlı olduÄunun altını çizerek, “Ãzellikle mevsimlik iÅlerin yoÄun olduÄu dönemlerde çalıÅanlar iÅ gücüne katıldıklarında, iÅsizlik oranlarında kısa vadeli bir düÅüŠyaÅanabilir. Ancak bu düÅüŠgenellikle geçicidir ve iÅ sezonunun sona ermesiyle birlikte iÅsizlik oranları tekrar yükselirâ ifadelerini kullandı.
ARA ZAM KARARI
Türkiyeâde faaliyet gösteren bir istihdam platformu CEOâsu Levent Dicle de, iÅsizlik oranının yılın baÅından itibaren gösterdiÄi istikrarlı düÅüÅün, yılın kalanına dair ekonomideki iyileÅme umudunu arttırdıÄını söyledi. “Ä°ÅsizliÄin azalması tüketimin artmasına, yeni giriÅimlere ve yatırımlara fırsat oluÅturuyor” diyen Dicle, “Yılın geri kalanında iÅsizlik oranındaki belirleyici etkenlerden birisi de ara zam olacaktır. ÃalıÅanlarının beklentilerini karÅılayan firmalar istihdamını koruyacak fakat ücret memnuniyetsizliÄi iÅ deÄiÅtirmelere sebebiyet verecektirâ Åeklinde konuÅtu.
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Ãzel