Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅimÅek, çok uluslu Åirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması için dünya genelinde çalıÅma yürütüldüÄünü belirterek, “Türkiye’de faaliyette bulunan çok uluslu Åirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadıÄı vergi bir baÅka ülke tarafından alınacak.” dedi.
ÅimÅek, AA muhabirine, hazırlıkları yürütülen asgari kurumlar vergisi uygulamasına iliÅkin deÄerlendirmede bulundu.
Asgari kurumlar vergisinin tüm ülkelerin gündeminde olduÄuna iÅaret eden ÅimÅek, asgari kurumlar vergisini yasalaÅtırmayan ülkelerin vergileme hakkını baÅka ülkeye bırakmıŠolacaÄını söyledi.
ÅimÅek, 2021 yılında OECD’nin organizasyonu kapsamında dünyada yaklaÅık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabık kaldıÄına dikkati çekerek, “Alınan mutabakat kararıyla yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eÅiÄini aÅan çok uluslu Åirketlerin düÅük vergileme yapılan ülkelerdeki Åube, iÅtirak ve iÅ yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulması öngörüldü. Bu kapsamda baÅta Avrupa BirliÄi (AB) ülkeleri olmak üzere 30’dan fazla ülke 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaÅtırdı.” diye konuÅtu.
DiÄer ülkelerde de yasalaÅtırma çalıÅmalarının devam ettiÄini dile getiren ÅimÅek, uygulamanın detaylarına iliÅkin Åu bilgiyi verdi:
“Ãok uluslu Åirketlerin faaliyette bulunduÄu ülkede ödediÄi kurumlar vergisi yükü yüzde 15’ten aÅaÄıda ise asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaÅtıran ülkeler, ilgili ülkenin almadıÄı vergi farkını alabilecek. Fark vergi alma hakkı öncelikle Åirketin faaliyette bulunduÄu ülkede. Bu ülkede asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa Åirketin ana merkezinin olduÄu ülke bu vergiyi alabiliyor. Burada da asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa aynı gruba dahil Åirketlerin bulunduÄu üçüncü ülke tarafından bu vergi alınabilecek. Kurulan model, çok uluslu Åirketlerin kazançlarının her hal ve takdirde yüzde 15 vergi yükü taÅımasını amaçlıyor.”
“VERGÄ°LEME HAKKINDA VAZGEÃMEMEK Ä°ÃÄ°N UYGULANMASI GEREKÄ°YOR”
ÅimÅek, asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkelerin vergileme haklarını bir baÅka ülkeye devretmiÅ olması nedeniyle diÄer ülkelerin bu konuda yasama çalıÅmalarına hız verdiÄini belirterek, “Ãlkemizde de çok uluslu Åirketler faaliyette bulunuyor. Türkiye’de faaliyette bulunan çok uluslu Åirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadıÄı vergi bir baÅka ülke tarafından alınacak.” ifadelerini kullandı.
Vergileme hakkından vazgeçmemek için Türkiye’de de asgari kurumlar vergisi uygulanması gerektiÄini vurgulayan ÅimÅek, çok uluslu Åirketlere yönelik bu uygulamanın getirilmesi yönünde çalıÅmalar yapıldıÄını ve hazırlıkların son aÅamaya geldiÄini bildirdi.
Türkiye’de faaliyette bulunan uluslararası sermayeli Åirket sayısının yaklaÅık 80 bin civarında olduÄunu ve bunlardan ana iÅletmesi yurt dıÅında olan 2 bin 134 iÅletmenin bulunduÄunu aktaran ÅimÅek, Åunları kaydetti:
“Ãlkemize yatırım yapan çok uluslu Åirketlerin sadece yüzde 2,5 gibi bir kısmı 750 milyon avro eÅiÄini aÅmakta olup, bunların kazanmıŠoldukları vergi teÅviklerinin nasıl korunabileceÄi, farklı alanlarda nasıl deÄerlendirilebileceÄi konusunda alternatif modeller üzerinde de çalıÅılıyor. Bakanlık olarak Sanayi ve Teknoloji BakanlıÄı ile sıkı bir çalıÅma yürüterek ülkemize yatırım yapılmasını teÅvik etmeye devam edecek alternatifler geliÅtiriyoruz.”
Â