Bugün, Ä°stanbul’un fethinin 571.yıldönümü. Fatih Sultan Mehmet’in siyasi ve askeri dehası sayesinde baÅarıyla sonuçlanan fethin birçok bilinmeyeni de bulunuyor. Ä°stanbulâun fethine iliÅkin en ilginç detayların baÅında ise savaÅın baÅlangıç aÅaması geliyor. Fatih Sultan Mehmet, Türk askerleriyle Bizanslı çobanların arasında 1452 yılı Haziran ayında Epivatos (SelimpaÅa) köyünde çıkan kavgayı bahane ederek Bizans Devleti’ne savaÅ ilan ediyor; Bizans Ä°mparatoru ise savaÅ ilanıyla Åehrin kapılarının örülmesini emrederek, savaÅa karÅı ilk icraatını baÅlatıyordu.
Ä°NSANÃSTÃ ÃABAÂ
Osmanlı askerlerinin hazırlıkları ise büyük bir titizlikle yürütülüyordu. Büyük toplar, 62,8 santimetre çapındaydı ve her biri 600 kilo taÅ gülle atıyordu. Her bir topun taÅınması için 50 öküz baÄlandı. Topların kontrolden çıkmaması için her topun saÄına ve soluna 50’Åer asker konulmuÅtu. Ãnden giderek kazma ve kürekle yol düzeltecek 200 kiÅi ve 50 marangoz malzemeleriyle hazır bekliyordu. 400 kiÅilik topçu birliÄi, baÅlarında topçu baÅı, dökümcübaÅı, ocak kethüdası, ocak çavuÅu, çorbacı, döküm ustaları ile yola çıktı. 64 günlük zorlu bir yürüyüÅten sonra Konstantinopolis önlerine gelindi.
SADECE 8 ATIÅÂ
12 Nisan gece saat 03.00 civarında Osmanlı donanması Konstantinopolis limanının önlerine geldi. Donanma kürek çekerek, Anadolu yakasına doÄru ilerledi ve Ãifte Sütunlar denilen yere demir attı. Osmanlı donanması 12 kadırga, 70-80 fusta, 25 nakliye gemisi ve küçük teknelerden oluÅan toplam 145 gemiden oluÅuyordu. En büyük topun bir defa doldurulup ateÅlenmesi için 2 saate ihtiyaç vardı. Bu nedenle günde ancak 8 defa atıŠyapılabiliyordu. Fazla ısınmanın önüne geçebilecek bir imkan bulunmadıÄı için Fatihâin emriyle büyük toplar her atıÅtan sonra zeytinyaÄ ile yaÄlanmaya baÅladı.
115 ÅEHÄ°TÂ
Ä°stanbul’un fethini gün gün mercek altına ‘1453 KonstantinopoÄ°stanbulâ isimli esere ima atan AraÅtırmacı-Yazar Ali Erkmen ise çalıÅmasında Osmanlı askerlerinin Bizans’a yardım için gelen üç Cenova ve bir Sicilya gemisi ile Ayastefanos (YeÅilköy) yakınlarında savaÅtıÄını aktarırken, 115 Åehit verdiÄimizi aktarıyor: “Deniz savaÅında Osmanlı donanması üstünlük elde edemedi ve geri çekildi. Bu durum Osmanlı donanmasında olumsuz etki yarattı. SavaÅta, 115 asker Åehit düÅtü. 22 Nisan’da orta ve küçük boylarda 67 gemi eski Tophane Limanı’na dökülen KabataÅ Deresi yataÄından yukarı çekilmeye baÅlanıp, Galata arkasından KasımpaÅa deresini takip ederek, Haliç’e indirildi. 67 gemi Ãifte Sütunlar mevkisinden Haliç’e indirildi.”
PEMPTON KAPISI
âFatih, 29 Mayıs Salı saat 03.00’te Saint Romanos ve çevresindeki surların karÅısına genel hücum emrini verdi. En Åiddetli mücadelenin olduÄu beÅinci kapı (Pempton) önündeki siperler daÄılmıÅtı, hendeÄin en dolu olduÄu yer de burasıydı. Fatih, üçüncü hücumun yoÄunluÄunu buraya vermeye karar verdi. Åehre buradan girdi.â
YÃZÃ BATIYA DÃNÃKTÃ
Ãte yandan Osmanlı tarihi ve padiÅahlar üzerine 40 yılı aÅkın süredir araÅtırmalarda bulunan tarihçi Prof.Dr.Heath Lowry ise “Osmanlı Melezlenmesinin Son Evresi: Fatih Döneminde Bizans-Balkan Aristokrasisi Ãyelerinin Osmanlı Yönetici Seçkinlerine Dâhil Edilmesi” isimli çalıÅmasında Fatih’in yüzünü batıya dönen en önemli padiÅah olduÄunu dile getirirken, Åunları söylüyor: “Bu anlamda Atatürk’le aralarında benzerlik bulunuyor. Yunanca ve Sırpça’yı ana dili gibi konuÅan Fatih’in baÅarısı felsefe, sanat ve bilime karÅı olan merakından geliyor. Ãzellikle Sırpça’yı babası 2.Murad’ın siyasi güç elde etmek için evlendiÄi üvey annesi Mara Brakoviç’ten öÄreniyor. Sırp Kral Lazar’ın kızı olan Brakoviç’e ‘sevgili anneceÄim’ diye baÅlayan onlarca mektup yazıyor.”
Ä°SKENDER’DEN ETKÄ°LENDÄ°
“Fatih’in Büyük Ä°skender’den etkilendiÄi ise muhakkak. Kütüphanesinde Ä°skender’i anlatan birçok ‘Ä°skendername’ bulunuyor. Fatih, Osmanlı padiÅahı olsa da kendisini Roma Ä°mpatorluÄu’nun yeni lideri gibi görüyor. Kayzer, Basilius, Konstantiniye PadiÅahı gibi ünvanları kullanıyor. O dönem Konstantiniye PadiÅahı’nın karÅılıÄı Roma Ä°mparatoru anlamına geliyor. Fatih, kendine güveni ve egosu ise çok yüksek bir padiÅah.”
mert.inan@haberglobal.com.trÂ
Kaynak: Web Ãzel