Türk vatandaÅlarına yönelik “Schengen” vize sorunu devam ediyor. Vize baÅvuru sürecindeki gecikme ve bekleme süresinin giderek artması, geçerli olmayan gerekçelerle vize taleplerinin kabul edilmemesi, tepki yaratırken; sorunun nereye evrileceÄi ise bilinmiyor. Türkiye’nin vize serbestliÄi sürecinde kalan 6 kriteri bir an önce tamamlanması gerektiÄi belirtilirken, AB üyesi ülkeler ise ikircikli tutum sergilemeyi sürdürüyor. 2023 Schengen istatistikleri üzerinden konuyla ilgili deÄerlendirmelerde bulunan Ä°ktisadi Kalkınma Vakfı (Ä°KV) BaÅkanı Ayhan ZeytinoÄlu ise Türkler’in vize için en çok Yunanistan’a baÅvuru yaptıÄına dikkat çekerken, “Yunanistan’a baÅvurular, en çok Ä°stanbul, Edirne, Ä°zmir ve Ankaraâdaki temsilcilikler üzerinden yapıldıÄını görmekteyiz. En az ret oranı ise Edirne ve Ä°zmirâden yapılan baÅvurularda” dedi.
TARÄ°FE DIÅI ENGEL
Türk vatandaÅlarının Yunanistan’dan sonra en çok baÅvuruyu Almanya’ya yaptıÄını da söyleyen ZeytinoÄlu, Åu saptamaları paylaÅtı: “Almanya için Ankaraâdan yapılan baÅvurularda ret oranı yüzde 27.1 olurken, Ä°stanbulâdan yapılan baÅvurularda ise bu oran yüzde 21.5 olarak kayda geçti. Ä°zmirâdeki baÅvuruların geri çevrilme oranı ise yüzde 13.1. Ä°statistiklere göre, Türkiye Ãinâin ardından, 1 milyon 55 bin 885 ile en fazla Schengen vizesi baÅvurusu yapan ikinci ülke. Türkiyeâden yapılan baÅvurularda yüzde 36.5 artıŠsöz konusu. Sadece baÅvuru ücreti olarak verilen 80 Euro’yu dikkate aldıÄımızda, Türk vatandaÅları olarak 2023 yılında Schengen vizesi baÅvurusu için yaklaÅık 85 milyon Euro ödedik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅlarına yönelik bu uygulama, tarife dıÅı bir engel oluÅturuyor.”
SORUN ÃÃZÃLEMEDÄ°
‘Haberglobal.com.trâye açıklamalarda bulunan Ä°KV Genel Sekreteri Doç. Dr. ÃiÄdem Nas da, vize taleplerindeki kabul edilmeme oranının son 10 yıl içinde yüzde 4âlerden yüzde 21.7âlere çıktıÄının altını çizerek, “Bazı ülkelerde bu oran yüzde 40 seviyesinde. Ek masrafları da dikkate alınca son on yılda 500 milyon Euro’yu aÅan bir maliyet söz konusu. Bu durum bir sektör yaratmıŠdurumda. Eskiden doÄrudan konsolosluklara baÅvuru yapıldıÄında uzayan kuyruklar vardı. Ancak baÅvurunun aracı kurumlara devredilmesi de sorunu çözmedi” dedi.
Ä°LTÄ°CA ARTIÅI ETKÄ°LEDÄ°
Doç. Dr. Nas, “Türk halkı Avrupa BirliÄi tarafından siyasi sebeplerden ötürü cezalandırılıyor mu?” sorusuna ise Åu yanıtları verdi: “Türkiyeâden gelen hareketliliÄi bir tehdit olarak gördükleri aÅikar. Vizeye baÅvuranları potansiyel ilticacı olarak deÄerlendirip risk olarak görüyorlar. Bunda Türkiyeâden artan iltica talepleri, Türkiyeânin vatandaÅlık ve vize uygulamalarının da etkisi var. Schengen kurallarına göre ilk kez vize alan bir kiÅiye sınırlı süreli verilse de daha sonra bu süre altı ay, bir yıl, iki yıl Åeklinde uzatılabiliyor. Türkiyeânin 2013âten beri bir de vize serbestliÄi süreci vardı ama bu süreç tamamlanamadı.”
SORUNLAR KATLANIYOR
“Katma Protokole göre Almanyaâya giden TIR sürücülerinin vizeden muaf olması gerekir. Malların nakliyesinde ciddi bir sorun oluÅuyor. Bu sorunları aÅabilmek için AB ile güvene dayalı bir iliÅki tesis edebilmek önemli. Gümrük birliÄinin güncellenmesi için müzakerelerin baÅlaması ya da ulaÅtırma sektörü için bir liberalizasyon sürecine girilmesi gerekiyor.”
kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Ãzel