Liege kentinin baÄlı olduÄu Valonya-Brüksel Federasyonu (Fransız Toplumu Hükümeti) ile Liege Belediyesinin giriÅimleriyle, kentteki bir binanın cephesine Ressam Giuseppe Barillaro’nun elinde gitarıyla çizdiÄi BarıÅ Manço resminin açılıÅı yapıldı.
AçılıÅa Fransız Toplumu Hükümeti BaÅkan Yardımcısı Frederic Daerden, Liege Belediyesi BaÅkan Yardımcısı Mehmet AydoÄmuÅ, Türkiye’nin Brüksel BaÅkonsolosu Umut Deniz’in yanı sıra, Manço’nun aile üyeleri ve çok sayıda seveni katıldı.
Merhum sanatçının kızkardeÅi Ä°nci Manço, AA muhabirine, “Ãok Gururluyum. Ama buruk bir gurur. KeÅke BarıŠda olsaydı” dedi.
GözyaÅlarına hakim olmakta zorlanan Manço, “Görüyorum ki BarıŠhala yaÅıyor. Hala çalıÅmaya devam ediyor. Okullarda çocuklar hala onun Åarkılarını söylüyor.” diye konuÅtu.
Ä°nci Manço, Belçika’da böyle bir giriÅimin olmasından duyduÄu memnuniyeti dile getirerek, “BarıÅ, burada yaÅarken ara ara geliyordum. Ãocukları elimde doÄdu. 20 senedir gelmemiÅim. Ailemizin yarısı burada.” ifadelerini kullandı.
“BURADAN GEÃEN HERKES TÃRK’Ã, BARIÅ’I, ÅARKILARINI TANIYACAK”
BarıŠManço’nun eÅi Lale Manço da “Ãok heyecan verici bir Åey olduÄunu düÅünüyorum. Türk bir sanatçı için belki de ilk defa böyle bir Åey yapılıyor. Biz BarıŠadına gururluyuz. Böylece ölümsüzleÅiyor. Buradan geçen herkes Türk’ü, BarıŒı, Åarkılarını tanıyacak.” diye konuÅtu.
Lale Manço, Türkiye’de de benzer eserlerin yapılmasının sevindirici olacaÄını belirterek, “Türkiye’de de ismi birçok yere verildi. Ãlümünden bu yana onun adının geçmediÄi hiçbir il yoktur. Ama böyle anıtsal Åeylerin olmasının da çok güzel olacaÄını düÅünüyorum.” deÄerlendirmesini yaptı.
“Liege, bizim Åehrimiz. BarıŠManço burada yaÅadı.” diyen Lale Manço, Åöyle devam etti:
“BarıÅ, üniversiteyi burada bitirdikten sonra ilk grubunu burada kuruyor, müzik hayatına burada devam ediyor. Okulu bitirip Türkiye’ye 1962’de döndükten sonra ilk kurduÄu grup Ä°ngiliz- Belçikalı karma bir grup. Türkiye’ye konserlere gidiyor. Hayatının çok büyük bir parçası da Belçika’da geçiyor. Biz de burayı ikinci memleket edindik. Evimiz oldu burada. Ãocuklarım DoÄukan, Batıkan burada doÄdu. Burası BarıŒa fahri hemÅehrilik ödülü verdi. Belçika Kraliyeti en önemli ödüllerinden Belçika KrallıÄı 2. Leopold Åövalyesi NiÅanı verdi. Ãünkü BarıÅ, onların da sanatçısı.”
“BELÃÄ°KA’NIN SAHÄ°P ÃIKMASI ÃOK GÃZEL”
Manço’nun oÄullarından Batıkan da babası adına Liege’de bir anıt yapma fikrinin yıllar öncesine dayandıÄını, Türkiye-Belçika Ä°Å Gücü AnlaÅması’nın 60. Yılı vesilesiyle Åimdi yapıldıÄını söyledi.
“Ä°lk duyduÄumuzda çok farklı bir duygu yaÅadık. Aradan 25 yıl geçti.” diyen Batıkan Manço, babasının adının Türkiye’de pek çok farklı Åehirde yaÅatıldıÄını ancak Belçika’da böyle bir giriÅim olmasının ayrıca heyecan verici olduÄunu dile getirdi.
Batıkan Manço, “Tarif etmesi zor. Burada geçmiÅimiz de var. Birçok parçanın birleÅtiÄi bir giriÅim oldu.” dedi.
DoÄukan Manço da “Bu sene her ne kadar 60. yıl olsa da BarıŠManço buraya bundan da önce gelmiÅti. Sadece Türkiye-Belçika arası deÄil, dünya ile bir kültür köprüsü oluÅturduÄu için bunun aslında onun adına çok daha önceden yapılmıŠolması gerekirdi.” diye konuÅtu.
Babasının hem Türkiye hem de dünya için bir deÄer ve örnek olduÄunu vurgulayan DoÄukan Manço, “Ä°nsanlıÄı temsil eden, barıÅı temsil bir kimse olduÄu için bunun yapılması gerekiyordu. Daha nicelerinin yapılması gerekiyor bana sorarsanız. Ama bu bile hele ki; Belçika gibi küçük bir ülkede muaazzam bir giriÅim.” ifadelerini kullandı.
DoÄukan Manço, “Belçika’nın sahip çıkması çok güzel. BaÅka ülkeler için de güzel bir örnek.” deÄerlendirmesini yaptı.
“BULUÅMA NOKTASI OLACAK”
BaÅkonsolos Deniz, Manço’yu bu kadar büyük bir kalabalıkla ve deÄerli bir sanat eseriyle anmanın büyük bir gurur vesilesi olduÄunu belirterek, “Bundan 60 yıl önce BarıŠManço ile buraya gelen vatandaÅlar çocukları, torunlarıyla birlikte Belçika Türk toplumunu oluÅturdular.” dedi.
Bundan sonra duvar resminin bulunduÄu noktanın Belçika Türk toplumu ve tüm sevenlerinin buluÅma noktası olacaÄını ifade eden Deniz, emeÄi geçen sanatçı ve yetkililere teÅekkür etti.