Mevsim geçiÅleri insan metabolizması üzerinde deÄiÅimlere neden oluyor. Bu nedenle yaz aylarına girerken kalp hastalıklarının artabileceÄi uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna KatırcıbaÅı, özellikle bu dönemde kalp rahatsızlıÄı veya Åüphesi olanların kontrollerini aksatmamaları ve tedbirli olmaları gerektiÄini söyledi.
ÃST SOLUNUM YOLU ENFEKSÄ°YONLARINA DÄ°KKAT!
Bahar aylarında hava sıcaklıklarında yaÅanan ani dalgalanmaların yanı sıra nem ve basınç farklılıklarının vücut direncini düÅürerek soÄuk algınlıÄı, grip hatta zatürre Åikayetlerinin artmasına yol açabildiÄini anlatan Prof. Dr. KatırcıbaÅı, bu hastalıkların kalp saÄlıÄı için tehlike oluÅturduÄunu ifade etti. Kalp hastalarının üst solunum yolu enfeksiyonlarına karÅı yaz ve kıŠmevsimine göre çok daha dikkatli olmaları gerektiÄini vurgulayan Prof. Dr. KatırcıbaÅı, âBu dönem özellikle kalp hastalıÄı olanları için tehlikeli olabilir. Basit bir solunum yolu enfeksiyonu dikkatli olunmaz ise kalp hastaları açısından sonu kalp kası iltihaplanmasına (miyokardit) kadar varabilen ciddi bir soruna dönüÅebilirâ dedi.
TANSÄ°YON GÃZ ARDI EDÄ°LMEMELÄ°
Yapılan çalıÅmaların, yaz ve kıŠaylarında kalp krizi görülme oranlarında büyük farklar olmadıÄını gösterdiÄini, ancak mevsimsel geçiÅlerin hipertansiyon atakları açısından dikkat edilmesi gereken dönemler olduÄuna iÅaret ettiÄini kaydeden Prof. Dr. KatırcıbaÅı, âIsı dalgalanmalarının grip vakalarında artıÅa neden olması ve buna baÄlı olarak grip ilaçlarının kontrolsüz bir Åekilde kullanımı, tansiyon hastası olan kiÅilerde tansiyon regülasyonunun bozulmasına yol açabilir. Bu durumun tansiyona baÄlı olarak; damar tıkanıklıkları, damar yırtılmaları, kalp krizleri, kalp yetmezlikleri ve inme (felç) gibi ölümcül sonuçlara sebep olabilir” diye konuÅtu.
Ä°LAÃLARIN ETKÄ°NLÄ°ÄÄ° Ä°ZLENMELÄ°
Kalp hastalıkları ya da hipertansiyon için reçete edilmiÅ ilaçları kullanan bireylerin doktorlarının tavsiyelerine uygun olarak ilaçlarını düzenli Åekilde kullanmaya devam etmeleri gerektiÄini de hatırlatan KatırcıbaÅı, âAncak mevsim deÄiÅiklikleri sırasında ilaçlarınızın etkinliÄi deÄiÅebilir. Bu nedenle hastaların, istenmeyen bir sürprizle karÅılaÅmamaları için doktorları ile düzenli olarak iletiÅim halinde olmaları gerekirâ dedi.
KatırcıbaÅı, mevsim geçiÅlerinde kalp saÄlıÄını için neler yapılabileceÄini Åöyle sıraladı:
âHava Åartlarının aniden deÄiÅebileceÄini göz önüne alarak giyinin, spor veya egzersizinizi saat 11.00-15.00 arasında yapın, aÅırı yaÄlı, Åekerli ve tuzlu gıdalar tüketmekten kaçının, tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün, rutin doktor kontrollerinizi aksatmayın, sigara içmeyin, bol su tüketin.â
Â