Bir milyonun üzerinde öÄrenci Liselere GeçiÅ Sistemi (LGS) için ter dökmeye hazırlanırken, uzmanlardan sınav öncesi önemli uyarılar geldi. Sınavda en önemli konunun stresi yönetebilmek olduÄunu belirtilirken, sınav öncesinde yeme-içmeden, uyku düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok etken olduÄu da gündeme geldi. Ä°ki oturum Åeklinde gerçekleÅecek olan sınavın ilk oturumunda adaylar, Türkçe, inkılap, din ve yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yanıtlayacak, sınav 75 dakika sürecek. Ä°kinci oturumda ise adaylardan matematik ve fen derslerinden toplam 40 sorunun 80 dakika içinde yanıtlanması beklenecek. İyi bir üniversitenin iyi bir liseden geçmek olduÄunu düÅünen aileler için de bu süreç büyük önem taÅırken, evde “olaÄanüstü hal ilan edilmemesi” gerektiÄinin de altını çiziliyor.
ÃABAYA ODAKLANINÂ
Ãzge ÃztaÅçı (Psikolog)
“Veliler kendi streslerini çocuklarına yansıtmamaya özen göstermeli. Ãocukların yaÅadıÄı sınav stresini ve kaygıyı anlamaya çalıÅmalı. Ãocuklarının kendini ifade etmesini saÄlayacak ortam açmalı ve sabırlı dinlemeli. Sınav sonucuna odaklanmak yerine veliler çocuÄun çabasına odaklanmalı takdir etmeli ve destek olmalı. Ebeveynler her koÅulda çocuklarının yanında olduÄunu onlara hissettirmeli sınav sonucunun çocuklarına duydukları sevgiyle bir alakası olmadıÄını ifade etmeliler. Sınavdan önce stres yaratacak ortamlardan ve konuÅmalardan kaçınılmalı, rahatlamaya izin veren etkinlikler yapılmalı.”
EGZERSÄ°Z ÅART
Elvin Akı Konuk (Ãocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog )
“Sınav ile ilgili bakıŠaçıları, inançları ve beklentileri çocukların sınav performanslarını doÄrudan etkiler. Bu nedenle rahatsız edici, olumsuz ve gerçek dıÅı düÅünceleri daha gerçekçi düÅüncelerle deÄiÅtirmek hem öÄrencilerin yaÅantısına hem de sınav performansına olumlu yansır. Kaygılı olanlar, çeÅitli gevÅeme egzersizlerini günlük yaÅamın bir parçası haline getirebilir.”
KALÄ°TELÄ° UYKUÂ
Sena Sivri (Uzman Psikolog)
“Bu hassas süreçte anne-babalara çok büyük görevler düÅüyor. Ãocuklara baskıcı davranıÅlar, iyi niyetle de olsa bazı söylemler sınav stresini çok daha fazla artırarak baÅarıyı gölgeleyecektir. Sınavdan önceki gün, çocuÄunuzun dinlenmesi, zihnini rahatlatması ve gevÅemesi için vakit ayırmanız gerekiyor. Ebeveynlerin, mutlaka çocuklarının duygu ve düÅüncelerini dinleyip destekleyici olmalarını öneriyoruz. Stresin etkisiyle saÄlıksız yiyeceklere yönelinmemesi, yeterli ve kaliteli uyku da olmazsa olmazlar.”
KAFEÄ°NDEN UZAK DURULMALI
Hülya YiÄit (Beslenme ve Diyet Uzmanı)
“Sınav dönemi bazı öÄrencilerde iÅtah azalmasına sebep olurken, bazı öÄrencilerde ise aÅırı yeme davranıÅına neden olabiliyor. ÃÄrenciler üzerinde yapılan klinik çalıÅmalarda, öÄrencilerin sınav dönemlerinde çikolata, baklava gibi Åekerli besinleri, çay ve kahveyi de normale göre daha çok tükettikleri saptandı. ÃÄrencilerin, özellikle sınav dönemlerinde çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durmaları gerekir. Kafein ve tein içeren sıvıların yüksek miktarda tüketilmesi sık idrara çıkmaya, vücuttan sıvı kaybına, konsantrasyonun kolay daÄılmasına sebep olabiliyor. Ãzellikle sınav dönemlerinde günde 2 fincandan fazla kahve tüketimi uygun deÄil.”
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Ãzel