Medipol Mega Ãniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ãzge Arıcı Düz, 30 Mayıs Dünya MS günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Düz, ülkemizde yaklaÅık 70 bin MS hastası olduÄuna dikkat çekerek, âMultipl skleroz, beyin ve omuriliÄin tutulduÄu, baÄıÅıklık sisteminin saldırısı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. BiliÅsel bozulma, güçsüzlük, dengesizlik, uyuÅma, görme kaybı gibi birçok nörolojik yakınmaya neden olabilir. Dünyada yaklaÅık 1.8 milyon ülkemizde ise yaklaÅık 70 bin MS hastası bulunmaktadır. Hastalık nedeni belli olmamakla birlikte bugüne kadar yapılan çalıÅmalarda enfeksiyonlar baÅta olmak üzere pek çok durum ve çevresel faktör suçlanmıŠancak henüz kesinlik kazanmamıÅtır. Herhangi bir yaÅta MS hastalıÄı görülmektedir ancak sıklık açısından bakıldıÄında 20-40 yaÅ aralıÄında daha sık izlenmektedirâ diye konuÅtu.
 KADINLARDA DAHA SIK GÃRÃLÃR
 Kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüÄünü belirten Doç. Dr. Düz, Åöyle devam etti: Hastalık kronik nörolojik bir hastalık olarak bilinmektedir, tam Åifa saÄlayacak bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte erken ve hızlı tedavi ile hastalıÄın ilerleyiÅi, atakların sıklıÄı ve Åiddeti azaltılabilmektedir. Ailede MS hastalıÄı olması kiÅide MS geliÅme riskini artırır ancak bu nedenle yakınması olmayan MSâli yakını olan aile bireylerinin taranması ve incelenmesi önerilmez. Tanıda ön önemli özellik hastadan alınan bilgi, muayene olmakla birlikte belirgin destekleyici bulgular MRG ve beyin omurilik sıvısı incelemesinde aranmaktadır.
 KÄ°ÅÄ°YE ÃZEL TEDAVÄ° PLANLANMALI VE TAKÄ°P EDÄ°LMELÄ°
 Doç. Dr. Ãzge Arıcı Düz, tedavi yollarına iliÅkin ise Åu deÄerlendirmeleri yaptı:
Tedavi MS hastalarında kiÅisel olarak planlanmalı ve takip edilmelidir. Bu nedenle her ilaç uygunluÄu ve etkinliÄi hastadan hastaya deÄiÅmektedir. Tedavi karar ve takiplerinin yakın bir Åekilde uzman hekimlerce takibi hastanın hastalık sürecine belirgin katkı saÄlamaktadır. Ancak tedavi sürecinde sadece medikal ilaç tedavisini deÄil diÄer tedavi seçeneklerini de deÄerlendirmek önemlidir. Bunun baÅında ihtiyacı olan hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, düzenli egzersiz yapılması, saÄlıklı uyku düzenini saÄlanması ve hastanın yakınmalarını artıracak ısı artıÅı bazı ilaçlar gibi durumlardan sakınması önerilmektedir. MS hastalıÄına ait yıllardır tartıÅmalı olan baÅka bir konu beslenme tercihidir. Ancak günümüzde önerilen tek beslenme önerisi saÄlıklı beslenmeleri yönündedir. Nadir de olsa MS hastalıÄı günlük yaÅamında desteÄe ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle MS hastalarımız kadar bakım verenlerin de bilgilendirilmesi ve bu konuda fikirlerinin alınması önemlidir.
Â