Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Finansal Ä°stikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda mevduat faizlerinde gelinen seviyenin Türk Lirası’na ilgiyi artırdıÄı ifade edildi.
TCMB BaÅkanı Karahan, Ãnümüzdeki dönemde de piyasa mekanizmasının etkinliÄini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımların atılmaya devam edileceÄini ifade etti.
TCMB BaÅkanı Fatih Karahan, raporda Åunları söyledi;
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak finansal istikrara iliÅkin tüm geliÅmeleri
yakından takip etmekte ve Finansal Ä°stikrar Raporumuzun bu sayısı ile son geliÅmeleri özetleyerek kamuoyu ile paylaÅmaktayız. Enflasyonla mücadele kapsamında uygulamakta olduÄumuz sıkı para politikasına ek olarak parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla aldıÄımız makroihtiyati önlemler de finansal koÅulların sıkılaÅmasına katkı vermektedir. Makroihtiyati çerçevenin sadeleÅtirilmesi kapsamında menkul kıymet tesisi uygulamasını yürürlükten kaldırırken, kur korumalı mevduattan kademeli çıkıŠpolitikamızı sürdürmekteyiz. Ãnümüzdeki dönemde de piyasa mekanizmasının etkinliÄini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımlar atmaya devam edeceÄiz.
Sıkı para politikası duruÅumuz ve makroihtiyati politikalar finansal piyasalara hızlı ve etkili bir Åekilde yansımaktadır.
Türk lirası kredi faizlerinin geldiÄi seviye iç talepteki dengelenme sürecine katkı verirken, yabancı para kredilerde son dönemde büyüme göze çarpmaktadır. Yabancı para kredilerin gelecek seyrinin finansal sistemde oluÅturabileceÄi riskleri azaltmak amacıyla bu kredileri de büyüme sınırı düzenlemesine dâhil ettik.
Türk lirası mevduat faizlerinin seviyesi tasarrufları teÅvik ederek Türk lirasına olan ilgiyi
artırmaktadır. Bunun bir yansıması olarak kur korumalı hesaplarda düÅüŠsürerken, nisan ayından itibaren yabancı para mevduat hesaplarında kayda deÄer bir gerileme gözlenmiÅtir. Bu geliÅmeler sonucunda, mevduat kompozisyonunda Türk lirasının payı önemli ölçüde artmıÅtır.
Bu süreçte politikalara artan güven ve olumlu beklentilerle birlikte ülke risk priminde de
belirgin bir iyileÅme kaydedilmiÅtir. Reel sektör ve bankacılık sektörü vadesi gelen dıÅ
borçlarını yüksek oranlarda yenilemiÅtir. Finansal koÅullardaki sıkılaÅmanın bankacılık
sisteminin aktif kalitesine yansıması ise sınırlı olmuÅtur. Bankacılık sisteminin güçlü
likidite ve sermaye yapısı, finansal istikrarın sürmesine katkı saÄlamaya devam
edecektir.”
Â