Son durak İstanbul, Da Vinci sırlarıyla geliyor

Rönesans döneminin en önemli isimlerinden Ä°talyan ressam Leonardo Da Vinci’nin ölümünün üzerinden 505 yıl geçti. Ancak birçok film ve romana konu olan Da Vinci’nin yaşamındaki sırlar  halen merak konusu. Öyle ki, Da  Vinci ölümünden sonra bile yapıtları ve gizemleriyle milyonlarca insanı peşinden sürüklemeye devam ederken, Ä°stanbul’u da kapsayacak özel bir kültür projesi ise büyük heyecan yaratmış durumda. Ä°talyan ressamın yaşarken gittiği veya temas ettiği şehirlere yönelik Ä°talya’daki Vinci kasabasında başlatılan “Leonardo Da Vinci’nin Yolu” projesi Ä°stanbul’a kadar uzayacağı açıklanırken, proje kapsamında ünlü ressamın doğduğu Vinci kasabası ile megakent arasında dostluk köprüsü oluşturulması da hedefleniyor.

Dr.Tolay (en solda) yıllardır önemli kültür projesi için emek harcıyor.

İLK BULUŞMA 15 HAZİRAN

Geçtiğimiz gün Ä°stanbul Beyoğlu’nda düzenlenen toplantıda,  “Leonardo da Vinci’nin Yolları” anlamına gelen Le Vie di Leonardo da Vinci Vakfı yöneticileri (The European Leonardo da Vinci Ways), Rönesans ustasının izlerini Ä°talya, Fransa, Slovenya’nın ardından Türkiye’ye taşınacağını duyurdu. Le Vie di Leonardo da Vinci Vakfı’nın düzenleyeceği etkinliklerin ilk ayağını 15 Haziran 2024’te açılacak olan “Leonardo da Vinci’nin Yolu” sergisi oluşturacak. Şefik Uğur Bekdemir ve Marcus Graf’ın küratörlüğünü yapacağı sergi, Ä°talya’dan Fransa’ya, oradan Slovenya’ya ve nihayet Türkiye’ye gelerek yolculuğuna devam edecek.

HALİÇ’E KÖPRÜ PROJESÄ°

Öte yandan uzun süredir Vinci kasabası ile Ä°stanbul arasında köprü oluşturulmasını sağlamak için çalışmalar yürüten ve Türkiye’nin tek Leonardo da Vinci uzmanı sayılan, Dr. Mustafa Tolay ise Leonardo Da Vinci’nin sırları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 50 yıldır Leonardo araştırmaları yapan ve 30 yılı aşkın süredir Da Vinci’nin doğduğu, Vinci kasabasında çalışmalarını sürdüren Dr. Mustafa Tolay, “Ä°BB yöneticileri ile 4 yıl önce yaptığımız görüşmede, Ä°stanbul’da, Da Vinci Müzesi kurulması için olumlu yanıt almıştım. Ä°talyan ressam Da Vinci’nin, Ä°stanbul ile olan bağı çok önemli. Osmanlı padişahı 2.Beyazıt, Haliç’e bir köprü yaptırmak istiyordu. 2.Beyazıt’ın bu hamlesi, Leonardo da Vinci’nin de kulağına gitmiş ve Galata için bir köprü tasarlamıştı” dedi.

HERMETÄ°ZM TUTKUSU

“Da Vinci, yaşadığı dönemde Vatikan’ın baskısı nedeniyle gizli olarak bilimsel alışmalar yürüttüğümü dile getiren Tolay şunları anlattı: “Da Vinci arkadaşlarıyla birlikte ezoterik öğretiler üzerinde çalışıyordu. Özellikle Ortadoğu kaynaklı bilgileri klasik dogmatik kilise söylemlerine karşı çalışmalarında kullandı. Da Vinci tıpkı Dante ve Galileo gibi gizli gizli çalışmak zorundaydı. Da Vinci, simya çalışmaları da yapıyordu. Hermetik ve Okültik denilen gizli ilimlerle de uğraşmaktaydı.”

Son durak İstanbul, Da Vinci sırlarıyla geliyor - Resim : 2
Dr. Tolay; “. Üstelik Da Vinci, Ä°stanbul Boğazına da köprü yapmak istediğini belirtmişti.”

GÜL VE HAÇ KARDEŞLİĞİ 

“En çok etkilendiği isimler arasında Ortadoğu’dan ve Endülüs’ten bilim insanları vardı. Bunların başında Ä°bn-i Sina ve Ä°bn-i Heyzem geliyor. 30 yıllık araştırmalarım sonucunda Da Vinci’nin Siyon Örgütü ile Gül ve Haç Kardeşliği’nin yanı sıra, benzer derneklere üye olduğunu tespit ettik. Ä°talyan ressamın en büyük özelliği Vatikan’ın dogmatik baskısına karşı sembolizmi kullanmasıydı. Birçok komplo teorisi dile getiriliyor ancak bir gerçek var ki, Avrupa aydınlanmayı Dante, Leonardo da Vinci ve Newton’a borçlu.”

ARYANÄ°ZME Ä°NANIYORDU

“Da Vinci’nin fikirleri yıllardır tartışılıyor. 30 yıllık belge ve dökümanlara bakarak Da Vinci’nin gerçek, saf hristiyanlık kabul edilen Aryanizm’e inandığını söyleyebilirim. Annesi Meryem’in bakire olmadığını, Ä°sa’nın Mecdeneli Meryem adlı bir kadınla evli olduğunu, çarmıha gerilmediğini, soyunun devam ettiğini ve göğe yükselmediğini söylüyordu. Benzer düşünceler daha sonra Newton için de ileri sürülmüştür. Da Vinci’nin Tapınak Şövalyesi ve Ä°lluminati üyesi olduğuna dair bir belgeler aranmaktadır.”

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kapak Çizim: Cansel Çelik   

 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın