Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararının yanı sıra ABD’de açıklanacak istihdam raporu verileri baÅta olmak üzere yoÄun veri gündeminin takip edileceÄi haftaya pozitif bir seyirle baÅlarken, bugün yurt içinde gözler enflasyon verilerine çevrildi.
Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaÅılırken, bu hafta Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ilk faiz indirimini gerçekleÅtireceÄine kesin gözüyle bakılıyor. Bankanın önümüzdeki dönemde nasıl adımlar atacaÄına iliÅkin belirsizlik ise devam ediyor.
Analistler, hafta içinde özellikle ABD’de açıklanacak tarım dıÅı istihdam verilerinden ülkenin iÅ gücü piyasasına iliÅkin alınacak sinyallerin önemli olduÄunu aktararak, söz konusu verilerin ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönemde atacaÄı adımlara yönelik beklentileri etkilemesinin olası olduÄunu dile getirdi.
Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de yatırımcıların odaÄında bulunurken, Minneapolis Fed BaÅkanı Neel Kashkari, enflasyonun kontrol altına alınmadan önce borçlanma maliyetlerini düÅürmenin, ülke refahının temellerini riske atacaÄını kaydederek, faizlerin “uzun” bir süre sabit kalması gerektiÄini söyledi.
Ãte yandan, cuma günü ABD’de açıklanan veriler, kiÅisel tüketim harcamalarının nisanda yavaÅladıÄını gösterdi. KiÅisel tüketim harcamaları nisanda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilerin altında artıŠkaydetti. Söz konusu veri martta 0,7 artmıÅtı.
Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldıÄı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dıÅı tutulduÄu çekirdek kiÅisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de nisanda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilerin altında ve yıllık bazda yüzde 2,8 ile öngörülere paralel artıŠkaydetti. Ãekirdek kiÅisel tüketim harcamaları fiyat endeksi martta aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 2,8 artmıÅtı.
Analistler, ABD’de geçen hafta aÅaÄı yönlü revize edilen büyüme verisinin ardından cuma günü açıklanan verilerin Fed’in bu yıl faiz indirimlerine baÅlaması için yeterli alana sahip olduÄu görüÅünü desteklediÄini belirtti.
Ä°lgili verilerin ardından, para piyasalarında, Fed’in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 52, kasımda yüzde 66 ve aralıkta yüzde 84 ihtimalle fiyatlanıyor.
Söz konusu geliÅmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, düÅüŠeÄilimini üst üste üçüncü iÅlem gününe taÅırken, bugün yüzde 4,49 seviyesinde bulunuyor.
Dolar endeksi 104,6 seviyesinde yatay bir seyir izlerken, altının ons fiyatı önceki kapanıÅının yüzde 0,2 altında 2 bin 323 dolardan alıcı buluyor.
Petrol Ä°hraç Eden Ãlkeler Ãrgütü (OPEC) ve OPEC dıÅı bazı üretici ülkelerden oluÅan OPEC+ grubu, dün yıl sonunda süresi dolacak üretim kesintisinin süresini 1 yıl daha uzatma kararı alırken, düÅüŠeÄilimini üst üste dördüncü iÅlem gününe taÅıyan Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 0,5 deÄer kaybıyla 81 dolardan iÅlem görüyor.
New York borsasında cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 0,01 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,80 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,51 artıŠkaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni haftaya pozitif bir seyirle baÅladı.
Avrupa borsalarında da cuma günü pozitif bir seyir hakim olurken, bu hafta gözler ECB faiz kararının ardından banka BaÅkanı Christine Lagarde’ın gerçekleÅtireceÄi sözle yönlendirmelere çevrildi.
Analistler, ECB’nin bu hafta 25 baz puanlık faiz indirimine gideceÄine kesin gözüyle bakıldıÄını ifade ederek, kararın adından Lagarde’ın yapacaÄı açıklamalarda bankanın gelecek dönemde atacaÄı adımlara yönelik ipuçları aranacaÄını belirtti.
Para piyasalarında, ECB’nin bir sonraki faiz indirimine ekim de gitme ihtimali yüzde 80 ile fiyatlanırken, avro/dolar paritesi, yeni haftaya önceki kapanıÅının hemen üzerinde 1,0850 seviyesinden baÅladı.
Ãte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅu Standard & Poor’s (S&P), Fransa’nın “AA” olan kredi notunu, bütçe pozisyonunun kötüleÅmesi nedeniyle “AA-“ye indirdi.
Kredi derecelendirme kuruluÅundan yapılan açıklamada, Fransa’nın kredi notunun “AA”dan “AA-“ye düÅürüldüÄü, ülkenin uzun vadeli kredi görünümünün ise “duraÄan” olduÄu bildirildi.
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, söz konusu kredi notu düÅürülmesinin ardından kamu harcamalarında kesintiye ve tasarrufa gidileceÄini duyurdu.
Cuma günü, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,18, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,01 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,13 artıŠkaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da pozitif bir seyirle baÅladı.
Asya pay piyasalarında Ãin hariç pozitif bir seyir öne çıkıyor.
Bugün Ãin’de Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin beklentileri geride bırakarak yaklaÅık son 2 yılın en yükseÄine çıktı.
Caixin imalat sanayi PMI mayısta 51,7’ye yükselerek Haziran 2022’den bu yana en iyi performansını kaydetti. Ä°lgili veri, Ãin’n ekonomik aktivitesine iliÅkin artan endiÅeleri sınırlı da olsa yatıÅtırdı.
Ãte yandan, Japonya’da açıklanan verilere göre, imalat sanayi PMI 50,4 ile beklentilerin altında kalmasına karÅın 50 sınırının üzerinde geldi.
KapanıÅa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3 ,Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,8 yükselirken, Ãin’de Åanghay bileÅik endeksi yüzde 0,4 geriledi.
Yurt içinde cuma günü satıcılı bir seyir izleyen Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanıÅa göre yüzde 0,77 azalıÅla 10.400,48 puandan tamamlarken, bugün gözler enflasyon verilerine çevrildi.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÃFE) yüzde 3,04 artacaÄını tahmin ediyor.
Dolar/TL, geçen haftanın son iÅlem gününde dalgalı bir seyir izleyerek günü önceki kapanıÅının hemen üzerinde 32,2161’den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılıÅında 32,1970 seviyesinden iÅlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde enflasyon ve imalat sanayi PMI, yurt dıÅında ise dünya genelinde imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceÄini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.200 seviyelerinin destek, 10.500 ve 10.600 puanın direnç konumunda olduÄunu kaydetti.
Â