NTV’de soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅimÅek, eksi rezervin gündem olmaktan çıktıÄını söyledi. Bakan ÅimÅek “Son 2 ayda TCMB’ye 65 milyar dolar kaynak akıÅı oldu” dedi.
ÅimÅek, Merkez Bankası net rezervlerinin cuma günü 2020’den beri ilk kez artıya geçtiÄini söyledi.
Bakan ÅimÅek’in deÄerlendirmeleri Åöyle;
“Cari açık bu sene büyük ihtimalle 25 milyar dolar civarına inmiÅ olacak. Mayıs ayında çok büyük ihtimalle cari açık GSYH’nin yüzde 2,5’inin altına inmiÅ olacak. Cuma günü itibarıyla swap hariç net rezervler artıya geçti.
Rezervlerdeki iyileÅme çok net bir Åekilde Türkiye’nin kırılganlıÄını azaltmıÅtır, eksi rezerv bir gündem maddesi olmaktan çıkmıÅtır. Kısa vadeli kaynaklar her an yön deÄiÅtirebilir, biz sırtımızı oraya dayamıyoruz. Türkiye’nin risk primi hala yüksek, çünkü programın daha baÅındayız, sabır ve kararlılıkla önümüzdeki 2,5 yıl uygulayacaÄız.
Tarihte eÅi benzeri görülmemiÅ bir kaynak giriÅi var; AldıÄımız döviz karÅılıÄı verdiÄimiz TL’yi nasıl piyasadan geri çekeriz onunla uÄraÅıyoruz.  Program bizim öngördüÄümüzden çok daha iyi çalıÅıyor.
Piyasa bugün “Bu program kararlılıkla uygulansın, 24 ay sonra enflasyon %20 civarına inecek” diyor, biz daha iyisi olacaÄını düÅünüyoruz.
Piyasa önümüzdeki 12 ay için enflasyon yüzde 33 olacak diyor, biz piyasa öngörüsünün biraz muhafazakar olduÄu kanısındayız. Enflasyon hem kalıcı hem hızlı bir Åekilde düÅüÅün eÅiÄindedir.
Vergide adalet ve etkinliÄi saÄlayacak bir çalıÅmanın neredeyse son aÅamasına geldik; Haziran’a yetiÅir mi bilmiyorum. Ãzellikle gelecek sene bütçe açıÄı çok net bir Åekilde yüzde 3’ün altına inecek.
Ãzellikle gelecek sene bütçe açıÄı çok net bir Åekilde yüzde 3’ün altına inecek. Bu enflasyon kalıcı olarak düÅecek ama zaman alacak. DıŠkaynak, rezerv ayaÄı, TL varlıklar tercihi; Bütün bunlar kurda göreceli bir istikrara iÅaret ediyor. Kur oynaklıÄı azaldı.
Bu bir ekip iÅi, Merkez Bankasında çok kaliteli bir ekip var. CumhurbaÅkanı Yardımcımız; ama önemli olan burada CumhurbaÅkanımızın programı sahipleniÅidir.Â
Bize münhasır sorunlar var, o sorunları çözmek bir sanat iÅidir.
Borçlanma senetlerine ilgi son dönemde muazzam bir Åekilde arttı. Son 12 ayda net bazda DÄ°BS’lere yabancı giriÅi 7,3 milyar dolar; Borsaya giriÅ de 3,6 milyar dolar. Son 12 ayda yaklaÅık net bazda 17 milyar dolarlık bir giriÅ var. Bunlar daha erken aÅama; Bizim enflasyonu indireceÄimize dair güven arttıÄı zaman çok ciddi fon akıÅı olacaÄına inanıyoruz.
Åu anda taahhüt veya taahhüte dönüÅecek pozisyonları dikkate alırsanız 60 milyar doların üzerinde bir kaynaÄı önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’ye kanalize edecekler; Biz sırtımızı sıcak paraya dayamıyoruz. Merkez Bankamız Åu ana kadar oldukça proaktif; Biz Hazine olarak hazırız, sınırlarımız var ama elimizden geldiÄince destekleyici olacaÄız.Â
Bizim ne örtük ne açık bir kur taahhütümüz yoktur, olamaz.
(Kiralarda yüzde 25 artıŠsınırı) Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak zaten ortadan kalkıyor; Åu anda bir düzenleme yapma çalıÅmamız yok. Kira artıÅlarının makul bir patikaya inmesi için konut arzını artıracaÄız.
VERGÄ° ÃALIÅMALARI
Vergide adalet ve etkinlik noktasında bir reform yapacaÄız, kamu ihale reformu yapacaÄız. Bütün dünyada çok uluslu Åirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması baÅlayacak, yüzde 15 gibi; Türkiye de tabii ki bu düzenlemeyi yapacak. Vergide istisna ve muafiyetlere bakıyoruz, bu konuda önemli bir çalıÅmamız var.”
Â