Yaman, 2004’te tekstil iÅinden emekli olduktan sonra Konya’dan MuÄla’nın Fethiye ilçesine taÅındı.
Burada yumurta kabuÄu oyma, hüsnühat (güzel yazı yazma) ve naht (aÄacı kabartma veya oyma) sanatlarıyla ilgilenen Yaman, bu sanatları bir arada kullanarak yumurta kabuklarını sanat eserine dönüÅtürüyor.
Yumurta kabuÄu ve ahÅap oyma sanatçısı olarak 2 yıl önce Kültür ve Turizm BakanlıÄınca, “somut olmayan kültürel miras taÅıyıcısı” unvanına layık görülen Yaman, yaptıÄı eserleri ve sanatını gelecek nesillere aktarabilmek için ulusal ve uluslararası festival ve etkinliklere katılıp ücretsiz atölye eÄitimi veriyor.
Samsun’da düzenlenen festivale de katılan Yaman, eserlerini, “sanatın en kırılgan hali” ismini verdiÄi sergilerde katılımcıların beÄenisine sunuyor.
Yumurtayı küçük bir delikten Åırınga yardımıyla boÅaltan sanatçı, içindeki zarı da çıkararak temizledikten sonra kurumaya bırakıyor, ardından yumurta kabuÄu kullanmaya hazır hale geliyor.
“BÄ°R USTA KENDÄ° YAPTIÄI Ä°ÅÄ° DAHÄ° Ä°STESENÄ°Z KOPYALAYAMAZ”
Yaman, konuyla ilgili yaptıÄı açıklamada, genellikle kaz yumurtalarıyla çalıÅma yaptıÄını ama tavuk, ördek ve bıldırcın yumurtalarıyla da çalıÅtıÄını söyledi.
Türkiye’de bu sanatı yapan 10 usta bulunduÄunu belirten Yaman, “Her usta atölyesinde kursiyerlerini yetiÅtiriyor. Bu sayının çoÄalması için elimizden gelen çabayı veriyoruz. Yapılan bir iÅin kopyalanması kesinlikle yasaktır. Zaten bir usta kendi yaptıÄı iÅi, istese dahi, kopyalayamaz. Ãizgilerimiz, tasarımlarımız tamamıyla kendimize aittir.” dedi.
Yaman kursiyerlerine ilk derste, “Yumurta kabuÄu oyma sanatının ilk maddesi, sevdiÄinizin kalbini kırmamak için nasıl davranıyorsanız yumurtaya o Åekilde davranın. Amacımız kırmamak ve kırılmamaktır. Bu felsefeyle çalıÅmalara devam ettiÄinizde baÅarılı olur ve yaptıÄınız sanat hayatınızı, kimliÄinizi etkiler.” dediÄini anlattı.
Yumurta kabuÄu oyma sanatının dünyada çok ilgi gören ve beÄenilen bir sanat olduÄuna dikkati çeken Yaman, Åöyle devam etti:
“Dünyadaki diÄer sanatçılarla sosyal medya üzerinden görüÅüyoruz, haberleÅiyoruz. Sayfamızda her usta kendi yaptıÄı iÅi sergiliyor. Ä°kinci sanatım olan naht, kıl testeresiyle ahÅap oyma sanatıdır. Ä°ki sanatı birleÅtiren dünyada tek ustayım. Hat sanatı yalnız Ä°slam aleminde var. Bu yüzden yapmıŠolduÄum eserler dünyada çok sevildi, beÄenildi.”
Yaman, geçmiÅte birçok sanat dalıyla uÄraÅtıÄını fakat kendini yumurta kabuÄu oyma sanatında bulduÄunu dile getirerek, “Bana en çok huzur veren, en çok hayatımı etkileyen yumurta kabuÄu oyma sanatıdır. Ãünkü beni sakinleÅtiriyor, huzur veriyor. DoÄurganlıÄı, bereketi, huzuru anlatan bir materyal” ifadesini kullandı.
Yumurta kabuÄunun kırılmaması için herhangi bir madde kullanılmadıÄına iÅaret eden Yaman, “Ham durumda alıyoruz yumurtayı, içini temizliyoruz. Sonra üzerine istediÄimiz motifleri çalıÅıp kesmeye ve oymaya baÅlıyoruz. Bunun dıÅında bir kimyasal madde yok. Bunun bir tek kimyası vardır; kalp, sevgi ve aÅktır.” diye konuÅtu.
KULLANILAN YUMURTA KABUKLARINI TABLOYA DÃNÃÅTÃRÃYOR
Yumurta kabuklarından mozaik tekniÄiyle tablo yapan Rıza Yaman’ın eÅi Serpil Yaman ise “Emekli olduktan sonra eÅim yumurta kabuÄu oyma sanatçılıÄına baÅladı. Ben de evde kullandıÄımız yumurtaları tabloya dönüÅtürerek çalıÅmalar yapıyorum. Hobi amaçlı baÅladık fakat çok beÄeni aldıÄı için devam ediyoruz.” dedi.