Son zamanlarda sosyal medyada, Z kuÅaÄının önceki nesillere göre erken yaÅlandıÄına dair tartıÅmalar dikkat çekiyor. Z kuÅaÄının; beslenme alıÅkanlıkları, kullandıkları çeÅitli ilaçlar, alkol ve sigara tüketimi sebebiyle X ve Y kuÅaklarına kıyasla daha çok yıprandıÄı gündeme gelirken, 20’li yaÅlardaki birçok genç ise meme, karın ve yüz estetiÄi yaptırıyor. Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, Z kuÅaÄındaki birçok gencin hormonal dengesinde bozulma ve genetik etkenlere baÄlı olarak, memelerde aÅırı büyüme görüldüÄünü gündeme taÅırken, “Meme, karın ve hatta yüz estetiÄi uygulamaları çok erken dönemde baÅlıyor. Meme estetiÄi iÅlemleri yapılma yaÅı 14’lü yaÅlara kadar indi” dedi.
ERKEN YAÅTA BOTOKS
Prof. Dr. Kutlu, Z kuÅaÄının erken yaÅlanmasına yol açan nedenlere de deÄinirken, Åunları söyledi: “GeliÅmiŠülkelerde Z kuÅaÄının kullandıÄı hormonlardan kaynaklı olarak fiziksel büyüme hızı yüksek seviyededir. Buna baÄlı olarak meme estetiÄi, karın estetiÄi, yüz estetiÄi uygulamaları çok erken dönemde baÅlamaktadır. Z kuÅaÄında, maalesef sigara, alkol ve fast food tüketimine baÄlı olarak, erken dönem cilt sorunları görmekteyiz. Ciltte yaÅlanma ve çizgilenmenin artmasıyla dolgu ve botoks iÅlemlerine de erken yaÅlarda baÅlanıyor.”
HAREKETSÄ°Z YAÅAM
CerrahpaÅa Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı öÄretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ãzen, Z kuÅaÄının aÄırlıklı olarak masa baÅı iÅleri tercih ettiÄini, hareketsiz yaÅam tarzının erken yaÅlanmaya yol açtıÄı uyarısında bulunurken, “Z kuÅaÄından birçok genç, arkadaÅ tavsiyesi ile doktor kontrolü olmadan besin takviyeleri alıyor. Besin takviyesi adı da çok zararsız gibi bir algı oluÅturuyor. Ancak son yıllarda yapılan genetik çalıÅmalarda çevresel faktörlerde ve alınan gıdaların genler üzerinde deÄiÅiklik yapabildiÄi artık kanıtlandı. Åimdi etkisi olmasa bile uzun yıllar sonra ortaya çıkabilecek bazı hastalıklara yakınlık oluÅturabilir” diye konuÅtu.
YANLIÅ DAVRANIÅ KALIPLARI
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hakan Türkçapar ise Z kuÅaÄının, 2001-2020 yılları arasında bütünüyle dijital evrenin içerisinde dünyaya gelen kiÅileri kapsadıÄının altını çizerek, Åunları söyledi: “Ãzellikle teknolojinin geliÅimi ile birlikte ekran baÅında geçirilen sürelerin uzaması ile fazla kilolu olma ihtimali yüzde 20 ile yüzde 30 arasında arttı. Z kuÅaÄı, diÄer kuÅaklar ile karÅılaÅtırıldıÄında hareketsiz yaÅam, aktif olmama, teknolojiye daha fazla baÄımlılık gibi belirli özellikler bakımından dikkat çekiyor. DavranıŠkalıpları, Z kuÅaÄı bireylerin saÄlıÄını olumsuz etkiliyor” dedi.
MASADAN KALKMALILAR!
Ãte yandan, Psikolog Dilara Gonce, teknoloji dünyasında doÄup büyüyen gençlerden oluÅan Z kuÅaÄını tembellikle suçlamanın kolaycılık olduÄuna dikkat çekerken “Böyle bir davranıŠkalıbı, gençlerin çeÅitliliÄini ve özgün yapısını göz ardı etmeye yol açar. Teknolojiye yatkın bu çaÄın gençleri, bu yeteneklerini toplumun yararına kullanmalı. En büyük zorluklarından biri, teknolojik cihazlarla geçirilen zamanı yönetmek. Masa baÅı hareketsiz yaÅam ruhsal ve fiziksel birçok soruna yol açıyor” Åeklinde konuÅtu.
kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Ãzel