Kayıt dıÅı istihdamla mücadele kapsamında, sahte iÅ yeri ve sahte sigortalılara yönelik denetimlerini sürdüren SGK, “Sahte Sigortalılık ve Sahte Ä°Å Yeri Takip Platformu” üzerinden bu alandaki çalıÅmalarına hız verdi.
Geçen yıl, kayıt dıÅı istihdamın yoÄun olduÄu iller baÅta olmak üzere Türkiye genelindeki toplam 101 bin 794 denetimde, 1533 iÅ yerinin sahte olduÄu belirlenirken, 88 bin 455 kiÅinin çalıÅmadıÄı halde sigorta priminin ödendiÄi ya da sahte iÅ yeri üzerinden sigortalı gösterildiÄi tespit edildi.
Bu yolla sigortalı gösterilenlerin sigortalılıÄını iptal eden SGK, sahte olduÄu tespit edilen hizmetleri silerken, baÄlanan aylıkları iptal etti, yapılan maaÅ ve diÄer ödemeler ise faiziyle geri aldı.
SahteciliÄin tespiti halinde iÅ yerlerine de yaptırımlar uygulayan kurum, baÅtan beri sahte olduÄu tespit edilen iÅ yerinin tescil kaydı, e-sigorta Åifresi ve iÅ yeri sicil numarasını iptal ederken, yersiz yararlanılan teÅvik ve destekleri ise gecikme cezası ve gecikme zammıyla tahsil etti.
“SAHTE SÄ°GORTALILIK, TANIDIKLARA AÄ°T Ä°Å YERLERÄ°NDE YAPILIYOR”
Sosyal Güvenlik Denetmenleri DerneÄi Genel BaÅkanı Mustafa Åahin, yaptıÄı açıklamada, sahte iÅ yeri ve sahte sigortalılıÄın sosyal güvenlik sisteminin kronik sorunlarından biri olduÄunu belirtti.
SGK’nin 2 bin 750 sosyal güvenlik denetmeniyle Türkiye genelinde çalıÅmalarını sürdürdüÄünü vurgulayan Åahin, Åunları söyledi:
“Sahte iÅ yeri ve sahte sigortalılık durumları daha çok kayıt dıÅının yüksek olduÄu illerde görülüyor. Sahte sigortalılık, yaygın olarak akraba veya tanıdıklara ait iÅ yerleri üzerinde yapılıyor. Son dönemde özellikle hamilelerin sahte sigortalılıÄında artıŠtespit ettik. Hem SGK’den geçici iÅ göremezlik ödeneÄi alabilmek hem de özel hastanedeki doÄum masraflarının bir kısmını kuruma ödetmek için bu yola baÅvuruluyor. Sosyal güvenlik denetmenleri olarak sosyal güvenlik alanında devleti zarara uÄratan tüm yol ve yöntemlere karÅı titizlikle çalıÅmalarımızı sürdürüyoruz.”
Åahin, yapılan iÅin riskine ve niteliÄine göre diÄer kamu denetim elemanlarından daha düÅük özlük haklarına sahip olduklarını ve özlük haklarının merkezi denetim elemanlarıyla eÅitlenmesini istediklerini belirterek, Åunları kaydetti:
“Ä°l müdürlüklerine baÄlı çalıÅan sosyal güvenlik denetmenlerinin SGK merkez teÅkilatına baÄlı olarak ve büyükÅehirlerde grup baÅkanlıkları Åeklinde örgütlenmesini talep ediyoruz. Kamudaki tasarruf tedbirlerine uygun Åekilde, sosyal güvenlik denetmenlerinin daha etkin ve verimli çalıÅabilmesini saÄlayacak bu talebimizi ÃalıÅma ve Sosyal Güvenlik BakanlıÄına ve SGK BaÅkanlıÄına ilettik.”