Kira artıÅında son 2 yıldır uygulanan yüzde 25 sınırlaması sona erdi. VatandaÅların aklında ise, ‘Bundan sonra ne olacak?’ sorusu var. Uzmanlar, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaÅmazlıkların artacaÄı görüÅünde. 1 Temmuz itibariyle kira artıŠoranının TÃÄ°K tarafından her ay açıklanan TÃFE oranında belirleneceÄini hatırlatan Gayrimenkul Uzmanı Hasan Ceran, iÅ yerleri için bir deÄiÅikliÄin söz konusu olmadıÄını ancak konutlarda ciddi bir kaos yaÅandıÄını söyledi. Ceran, yeni dönemde artıŠzamanı gelen kiracının TÃÄ°K tarafından açıklanan TÃFE oranına göre zam yapmak durumunda kalacaÄını belirtirken, “ÃrneÄin son iki yılda yüzde 25’lik kira zammı yapan, kiracılar, enflasyon oranı yüzde 65 açıklandıÄında söz konusu bu oran kadar artıŠyapacak. Büyük uyuÅmazlıklar yaÅanacaÄından önümüzdeki dönemde hukuki süreçlerin artacaÄını göreceÄiz” diye konuÅtu.
UYARLAMA DAVASI AÃILIR
AnlaÅmazlıklarda ise arabulucu, uzlaÅtırıcılar gibi çözüm yolları ile sonuca gidilememesi durumlarında, yeni düzenleme ile 5 yılını doldurmayan kiracılar için yaÅanan anlaÅmazlıklarda kira uyarlama davası yoluna gidileceÄini ifade eden Ceran, “SözleÅme yapıldıÄı sırada taraflarca öngörülmeyen olaÄanüstü bir durum yaÅanması halinde uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar da sürece dahil edilmekte” dedi.Â
Ä°CRA YOLUNA GÄ°DEBÄ°LÄ°RLER
“TÃFE oranının üzerinde bir zam söz konusu olduÄunda kiracıların istihkak davası açabileceÄini dile getiren Ceran, Åu uyarıları sıraladı: “Ev sahibinin TÃFE oranında zam yapması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda ise kiracının tahliyesi talep edilebileceÄi gibi icra yoluna da gidilebilir. Böyle bir durumda da borçluya alacak ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir, kiracının 7 gün içinde itirazda bulunmaması ve 30 gün içinde borcunu ödememesi durumunda icra müdürlüÄü kanalı ile tahliyeye gidilir.”
Konut kirasının çevredekilere göre düÅük kalması halinde kira uyarlaması davası açılmıŠise ve yeni belirlenen kiranın kiracı tarafından kabul edilmediÄi durumda kiracı çıkartılabilir. Kira süresi 11 yılı doldurdu ise ev sahibi kiracı sözleÅmesini yenilememe hakkına sahiptir. Bununla birlikte kira kontratında belirlenen maddelerden birinin ihlali, ev sahibinin birinci derece yakınının konut ihtiyacı, evin tadilata alınması ya da satılması halinde  yeni malikin gereksinim sebebiyle tahliyesini istemesi, kiracının tahliye taahhüdü imzalaması, kira ödenmediÄi ve ihtarname çekilmesine raÄmen 30 günlük ihtar süresinde ödeme yapılmaması, kiracının oturduÄu konuta zarar veren davranıÅlar içinde olması gibi durumların da tahliye sebebidir.”
PÄ°YASA NORMALLEÅECEK MÄ°?
Avukat Sinan Keskin ise yüzde 25 sınırının kaldırılmasını olumlu bulduÄunu belirtirken, Åöyle konuÅtu:
“Ekonomide olduÄu gibi, konut piyasasının da normalleÅmenin baÅlaması gerekiyor. Yüzde 25’lik kira zammı kısıtlaması, kiracı maÄduriyetinden; ev sahiplerinin maÄduriyetine doÄru evrilmiÅ durumda. Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÃFE oranında kira artıÅları yapılabilecek. Kiracıların, artıŠoranını tam yapmamaları durumunda; eksik ödenen bedelden dolayı haklarında icra takibi baÅlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılır.”
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Ãzel