Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, haziran ayını yüzde 2,38 artıÅla 10.647,91 puandan tamamlarken, yılın ilk yarısında yüzde 42,54 yükseliÅ kaydederek dünyada öne çıkan endeksleri geride bıraktı.
Bu yıl teknoloji sektörü öncülüÄünde New York borsasında baÅlayan ralli, Avrupa ve Asya pay piyasalarına da taÅındı.
Yılın ilk yarısında ABD’de New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 18,13, S&P 500 endeksi yüzde 14,48, Dow Jones ise yüzde 3,79 yükselirken, Avrupa tarafında Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 8,86, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 5,57 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 9,23 artıŠkaydetti. Fransa’da ise CAC 40 endeksi yüzde 0,85 geriledi.
Bu dönemde, Asya’da da Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 18,28, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 3,94, Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 9,40 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 5,37 yükselirken, Ãin’de ise Åanghay bileÅik endeksi yüzde 0,25 azalıŠkaydetti.
Aynı dönemde, BIST 100 endeksi yüzde 42,54 artıÅla 10.647,91 puana çıkarak önemli dünya endekslerini geride bırakarak, aylık kapanıŠrekorunu da tazeledi. Endeks gördüÄü en yüksek seviyeyi de 11.088,01 puana taÅıdı.
BIST 100 endeksi, yılbaÅından bu yana dolar bazlı da yüzde 28,4 artıŠkaydederek 325,45 puana çıkarken, 2015’in Åubat ayından itibaren en yüksek aylık kapanıÅını da gerçekleÅtirmiÅ oldu.
EN ÃOK KAZANDIRAN YÃZDE 74 Ä°LE BANKACILIK OLDU
Sektör endeksleri detaylı incelendiÄinde, yıl baÅından bu yana bankacılık endeksi yüzde 73,56 ve holding endeksi yüzde 46,34 yükseldi. YılbaÅından bu yana tüm sektör endeksleri yatırımcısını sevindirirken, en çok kazandıran bankacılık oldu.
Bu süreç hisse bazlı incelendiÄinde BIST 100 endeksine dahil hisselerden 78’i deÄer kazanırken, 22’si deÄer kaybetti.
Yılın ilk çeyreÄinde en fazla yükseliÅ kaydeden hisseler arasında yüzde 141,40 ile Tav Havalimanları, yüzde 122,94 ile Mavi Giyim ve yüzde 107,82 ile Ãlker ilk üç sırada yer alırken, Qua Granite yüzde 41,46, Europower Enerji yüzde 36,85 ve HektaÅ yüzde 36,42 ile en çok deÄer kaybeden Åirketler oldu.
“BORSADA YILIN Ä°KÄ°NCÄ° YARISINDA OLUMLU SEYRÄ°N DEVAM ETMESÄ°NÄ° BEKLÄ°YORUZ”
MT Portföy Portföy Yöneticisi Umut Deniz Pak, BIST 100 endeksinin performansına iliÅkin AA muhabirine yaptıÄı açıklamada, endeksin hem TL bazlı hem de dolar bazlı getiri anlamında dünyada ilk sırada yer aldıÄını vurguladı.
MSCI endeksleri bazında bakıldıÄında yıl baÅından bu yana MSCI Türkiye endeksinin, MSCI GeliÅmekte Olan Piyasalar endeksine göre yüzde 29, MSCI Dünya endeksine göre yüzde 23 pozitif ayrıÅtıÄını belirten Pak, “Genel seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin deÄiÅmesiyle birlikte enflasyonla mücadele için sıkı politikalara dönülmesi, atılan adımlarla birlikte ülke risk priminde gözlenen düÅüÅ, döviz kurlarının daha duraÄan hale gelmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervlerinde artıŠve kredi derecelendirme kuruluÅlarından gelen not artırımları hisse piyasasını destekleyen faktörler oldu.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Pak, piyasadaki olumlu seyre raÄmen, yukarı hareketin genele yayıldıÄını söylemenin zor olduÄunu ifade ederek, Åu ifadeleri kullandı:
“Yılın ilk yarısında Borsa Ä°stanbulâda iÅlem gören hisse senetlerinin yalnızca yüzde 34’ü BIST 100 endeksi üzerinde performans gösterirken, hisselerin yüzde 19’u yılın ilk yarısını negatif getiriyle kapattı. Bu dönemde sıkı para politikasının etkilerini Åirket bilançolarında zaman zaman gördük. Bununla birlikte enflasyon muhasebesi uygulamalarının hem finansal tablolara olan etkisi hem de yarattıÄı kafa karıÅıklıÄı fiyatlamalarda etkili oldu. Sektörel bazda baktıÄımızda, piyasadaki yukarı yönlü seyre bankacılık sektörünün öncülük ettiÄini görüyoruz. YılbaÅından bu yana bankacılık endeksi yüzde 74 yükseliÅ ile BIST 100 endeksinin üzerinde performans gösterdi. Ãzellikle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS) gördüÄümüz aÅaÄı yönlü hareket, yatırımcıların banka hisselerine yönelmesinde etkili oldu. Sigorta endeksi, aÄırlıkla gıda-perakende Åirketlerinden oluÅan ticaret endeksi ve iletiÅim endeksi de BIST 100 üzerinde getiri saÄladı.
Yabancı yatırımcılar yılın ilk yarısında zaman zaman Borsa Ä°stanbul’da alım tarafında aktif olsa da, pay piyasasından son 1,5 aydır yabancı çıkıÅı olduÄunu görüyoruz. TCMB verilerine göre, yılbaÅından bu yana yabancı yatırımcılar nette yaklaÅık 1 milyar dolar hisse satıÅı gerçekleÅtirirken, Devlet İç Borçlanma Senedi (DÄ°BS) tarafında ise 8,8 milyar dolar alım yaptıkları görülüyor. Dolayısıyla sabit getirili tarafta yabancı ilgisi artmaya devam ediyor olsa da borsada uzun vadeli ve yüksek montanlı yatırım yapan yabancı profilinin, henüz beklenilen Åekilde piyasaya katılım göstermediÄi görülüyor.”
Yılın ikinci yarısında piyasalar için en kritik baÅlıÄın enflasyon olacaÄını düÅündüklerini aktaran Pak, geçen yıl özellikle yaz aylarında görülen yüksek enflasyon nedeniyle, bu yıl hazirandan itibaren baz etkisinin devreye girmesi ve yıllık enflasyonun aÅaÄı yönlü seyretmesini beklediklerini dile getirdi.
Pak, cuma günü resmileÅen gri listeden çıkıŠsürecinin ardından gelecek dönemde beklenen kredi not artıÅları ve yıllık enflasyonda hedeflenen düÅüÅün gerçekleÅmesi durumunda orta vadede Borsa Ä°stanbul’a yabancı ilgisinin artmasını beklediklerini kaydederek, Åu deÄerlendirmelerde bulundu:
“Merkez Bankası enflasyon konusunda özellikle iç tüketimin ivme kaybetmesine odaklanıyor. Haziranda açıklanan tüketici güven endeksinin yılın en düÅük seviyesine gerilemesi, iç tüketimde bir miktar soÄumaya iÅaret ediyor. Tüm bu faktörlerin etkisiyle borsada yılın ikinci yarısında olumlu seyrin devam etmesini bekliyoruz. Ancak bu dönemde, yüksek faiz ortamının da etkisiyle zaman zaman yatırımcılar için yıpratıcı olabilecek düzeltme süreçlerini normal karÅılıyoruz.
Pay piyasası için olumlu olmakla birlikte seçici olduÄumuzu da belirtmemiz gerekiyor. Sektörel olarak genel anlamda telekomünikasyon, yiyecek-içecek, havacılık, gıda perakendeciliÄi ve saÄlık sektörlerinin ön planda olacaÄını düÅünüyoruz. Yılın ilk yarısında negatif ayrıÅan sanayi Åirketleri, ihracatçı Åirketler ve GYOâlar yıl sonuna doÄru faiz indirimi beklentilerinin oluÅması halinde ön plana çıkabilir. Bankalarda ilk yarıdaki performansın ardından deÄerleme anlamında potansiyel azalsa da olası yabancı giriÅlerinde sektör hisselerinin likit olması, dönemsel olarak bankaları ön plana çıkarabilir.”
“ENDEKSÄ°N DOLAR BAZLI 365-370 PUAN DÄ°RENCÄ°NÄ° TEST EDEBÄ°LECEÄÄ°NÄ° DÃÅÃNÃYORUZ”
Colendi Menkul Analisti Sadullah ÃalıÅır da yılın ilk yarısında BIST 100 endeksinin bankacılık öncülüÄünde enflasyonun oldukça üzerinde bir performans sergilediÄine deÄinerek, yabancı yatırımcıların özellikle mart ayındaki 500 baz puanlık faiz artıÅı sonrası, beklentilerine paralel olarak tahvil tarafında aÄırlık artırdıÄını ancak borsada nette satıcı tarafında yer aldıklarını ifade etti.
Yılın ilk yarısının enflasyon muhasebesinin gölgesinde geçtiÄini aktaran ÃalıÅır, enflasyon muhasebesi sonrası Åirketlerin kar etmekte zorlandıklarını ve söz konusu uygulamanın yarattıÄı belirsizliklerin pozisyon tercihlerine de yansıdıÄını dile getirdi.
ÃalıÅır, enflasyon muhasebesi uygulanmayan sektör ve fonksiyonel para birimi TL olmadıÄı için TSM-29’a tabi olmayan Åirketlerin bu dönemde çoÄunlukla alfa etkisi yarattıÄını ifade ederek, “1. çeyrek finansal tablolarının geride kalmasının ardından belirsizlik biraz olsun azalmıŠolmasına raÄmen, enflasyonda kalıcı düÅüŠsaÄlanana kadar piyasa üstünde baskı yaratmaya devam edecek görünüyor.” dedi.
TCMB’nin ortodoks politikalara dönüÅü ve enflasyonla mücadelede attıÄı adımlar ile gösterdiÄi kararlılıÄın, yerli yatırımcının TL varlıklara olan ilgisini artırdıÄını belirten ÃalıÅır, Åu deÄerlendirmelerde bulundu:
“Güven tazeleyen TCMB ile birlikte Türkiye’nin 5 yıllık CDS’inde önemli geri çekilme TL varlıklara da pozitif yansıdı. Derecelendirme kuruluÅlarından gelen not artıÅları ve bu artıÅların devamının geleceÄine yönelik sinyaller, Borsa Ä°stanbul’un benzer ülkelere kıyasla uzun zamandır barındırdıÄı iskontonun azalmasında ana hikaye oldu. Bundan sonraki süreçte de atılan adımların enflasyonda karÅılıÄının alınmaya baÅlaması ile yabancı yatırımcının risksiz varlıklarla birlikte hisse tarafında da ilgisini artırmasını bekliyorum.”
ÃalıÅır, yılın ilk 6 ayında endeksin dolar bazlı 345 puan ile son 9 yılın zirvesine çıktıÄını anımsatarak, “Bu dönemde endeksin dolar bazlı grafiÄinin daha anlamlı olduÄunu düÅünüyorum. Yaz dönemi boyunca BIST 100 endeksinde 300-330 dolar (-+5) arası dalgalı bir seyir öngörüm var. 300 dolar bölgesine olası geri çekilmeler yatırımcılar için alıŠfırsatı olarak görülebilir. Bu dönemde enflasyondaki yavaÅlama hızı izlenecektir. Enflasyonda belirgin yavaÅlama olması halinde endeksin dolar bazlı 365-370 puan direncini test edebileceÄini düÅünüyoruz.” dedi.
Gelecek dönemde endeks için ana senaryonun enflasyonda aylık bazda düÅüŠeÄilimi ve sonrasında olası faiz indirim döngüsünün olacaÄını dile getiren ÃalıÅır, Åu deÄerlendirmelerde bulundu:
“Ãnemli merkez bankalarından, ECB’nin faiz indirimine baÅlaması ve yıl içerisinde Fed’in de faiz indirimi için ilk adımı atması beklenirken, Türkiye de artık geliÅmekte olan ülkelere akabilecek sermaye akıÅından önemli pay alacak konuma geldi. Bunun için enflasyonda TCMB’nin hedefleriyle uyumlu düÅüŠgörülmesi, özellikle son çeyrekte aylık yüzde 2 civarının altında enflasyon rakamları görmemiz halinde, faiz indirim döngüsünden pozitif etkilenecek sektörler ve uzun vadeli risksiz getirilerdeki azalma ile Åirketlerin deÄerlemelerinde yükseliÅ olacaktır. Yılın ilk yarısında zayıf performans gösteren sektörlerin bu dönemde öne çıkması beklenebilir. Enflasyondaki söz konusu düÅüŠeÄiliminin ardından tahvil getirilerinde azalma ve sonrasında yabancı yatırımcının hisse aÄırlıÄını artırmasını bekliyorum.
Telekomünikasyon, gıda-içecek, savunma sanayi ve sigortacılık sektörleri en beÄendiÄimiz sektörlerin baÅında geliyor. Enflasyonda hedeflenen seviyelere yaklaÅılması durumunda, faiz indirim döngüsünü piyasa önden fiyatlamak isteyebilir. Bu senaryonun gerçekleÅmesi durumunda aracı kurumlar, GYO ve düÅük faizlerin deÄerlemelere pozitif etkisi sebebiyle yüksek çarpanlı bazı büyüme hisseleri seçici olarak yeniden pozitif ayrıÅabilir. Reel faiz ortamından en pozitif etkilenen sektörlerin baÅında gelen sigortacılık sektöründe ise en iyi dönemin geride kalabileceÄine yönelik fiyatlamalar erken baÅlayabilir.”
Â