Deutsche Bank OrtadoÄu ve DoÄu Avrupa AraÅtırma Müdürü Christian Wietoska, Ekonomist YiÄit Onay ve AraÅtırmacı Ankit Jain’in kaleme aldıÄı “Türkiye sabit getirisi: Åimdi ya da asla” baÅlıklı araÅtırma notunda, marttaki faiz artıÅından bu yana Türk lirasının “açık ara farkla en iyi performans gösteren küresel para birimi” olduÄu kaydedildi.
Åu ana kadar kısa vadeli tahvillerin güçlü bir ralli yaptıÄı belirtilen notta, “Bunun sadece bir baÅlangıç olduÄuna ve yerel tahvillerin hala son derece cazip giriÅ seviyeleri sunduÄuna inanıyoruz.” denildi.
Notta, Türkiye’de enflasyonun mayısta yüzde 75,5 ile zirveye ulaÅması sonrası gelecek aylarda güçlü bir dezenflasyon gerçekleÅeceÄi ifade edilerek, yıllık enflasyonun aÄustos sonunda yüzde 50 ve yıl sonunda yüzde 40 seviyesine gerilemesinin beklendiÄi aktarıldı.
Zayıflayan iç talep, faiz artırımlarıyla daha sıkı kredi koÅulları oluÅması ve daha istikrarlı bir para biriminin enflasyonda aÅaÄı yönlü döngüyü desteklediÄi de notta yer aldı.
Türk lirasındaki reel deÄerlenme ve iç talepte beklenen yavaÅlamanın enflasyonun ana eÄilimindeki düÅüÅe katkıda bulunacaÄı belirtilen notta, “AÄustosta manÅet enflasyonun yaklaÅık 50’ye keskin Åekilde düÅmesi, hane halkı ve Åirketlerin enflasyon beklentilerinin çıpalanması için daha elveriÅli bir ortam yaratabilir.” deÄerlendirmesi yapıldı.
AraÅtırma notunda, yurt içi varlıklardaki arzın yaz döneminde düÅük seyredeceÄi ve pozisyonlanmanın hala düÅük seviyelerde olması, enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle tahvil getirilerinin daha cazip hale geleceÄi öngörülerek, Türk devlet tahvillerine yatırım önerisinde bulunuldu.
Geçen hafta Ä°sviçreli varlık yönetim Åirketi Pictet Asset Management de Türk tahvillerine ve liraya yönelik yatırımcı desteÄinin artmasıyla uzun vadeli lira tahvilleri almaya baÅladıÄını açıklamıÅtı.