CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan’ın, Suriye ile yeniden siyasi iliÅkilerin baÅlatılmasına yönelik sözleri gündeme damga vururken, siyaset arenasında da heyecan yarattı. Suriye Devlet BaÅkanı BeÅar Esad; Rusya Devlet BaÅkanı Vladimir Putin’in Suriye Ãzel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ile yaptıÄı görüÅme sırasında Türkiye ile iliÅkilerin normalleÅmesi için her türlü giriÅime açık olduklarını söylemiÅti. CumhurbaÅkanı ErdoÄan da, “GeçmiÅte olduÄu gibi Suriye ile iliÅkilerimizi geliÅtirmek için birlikte çalıÅacaÄız. GeçmiÅte Esed ile aile düzeyinde bile bir araya geldik. Yarın olmaz diye bir Åey kesinlikle mümkün deÄil, yine olur. Bizim Suriye’nin içiÅlerine karıÅmak gibi bir niyetimiz ya da hedefimiz asla olamazâ sözleriyle karÅılık verdi.
NÄ°YET BEYANI
Åimdi gözler Ankara ve Suriye arasında yeniden siyasi iliÅkiler kurulmasının önündeki engeller ile yeni oluÅan fırsatlara çevrildi. Åark-ül Avsat’ta yer alan bir yorumda en baÅta gelen fırsatın karÅılıklı niyet beyanları olduÄu belirtilirken Esad’ın, Suriye devletinin topraklarının tamamı üzerindeki egemenlik kurması ve terör örgütlerine karÅı birlikte mücadele vurgularının Türkiye tarafından da paylaÅılabileceÄi belirtildi.
Yapılan yorumlarda Rusya, Suriye’deki rolüne de vurgu yapılıyor. Putin’in Suriye’deki temsilcisi Alexander Lavrentiev’in “Rusya’nın müzakereleri ilerletmek için çalıÅmaya hazır olduÄu ve nihai amacın Suriye ile Türkiye arasındaki iliÅkileri yeniden tesis etmeyi baÅarmak olduÄu” Åeklindeki açıklamalarının özellikle altı çiziliyor.
PÃRÃZLÃ KONULAR
Ä°ki ülke arasındaki pürüzlerin baÅında ise Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlıÄı bulunuyor. Åam yönetimi iliÅkilerin ilerlemesi için Türkiye’nin güçlerini geri çekmesini istiyor. Ankara’nın ise Suriye ordusunun sınırı korumada yetersiz olduÄu gerekçesiyle çekilmese soÄuk baktıÄı belirtiliyor. Türkiye, Suriye’de güçlerini sonsuza kadar tutmak istediÄini her fırsatta dile getiriyor. Suriye’de yeni anayasanın hazırlanması ve Suriye ordusunun sınır kontrol yeteneÄini artırmasının ardından askeri güçlerin bölgeden çekilebileceÄinin sinyallerini veriyor. Son dönemde bu doÄrultuda adımlar da atılıyor. El-Bab kırsalında Suriye ordusunun denetimindeki tarafından kontrol edilen bölgeler ile Türk güçlerinin elindeki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgeleri arasındaki “Ebu Zindeyn” geçiÅi açılıyor.
YPG TERÃRÃ TEHLÄ°KESÄ°
Türkiye’nin Suriye’ye yaklaÅımında terör örgütü PKK/YPG’nin sınırdaki varılÄı önemli bir yere sahip. Terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde aÄustos ayında sözde seçim yapacaÄı açıklaması Ankara’da dikkatle izleniyor. Türkiye bu doÄrultuda Rusya ile de temasta. Ankara Åam yönetiminin sınırda sözde seçime izin vermemesi gerektiÄini belirtirken, CumhurbaÅkanı ErdoÄan’ın da Astana toplantısında PKK’nın bölgedeki sınırlanması konusunda muhataplarıyla görüÅeceÄi kaydediliyor.
Ä°LK TEMAS BU AY OLABÄ°LÄ°R
OrtadoÄu üzerine araÅtırmaları olan yazar Güngör Yavuzarslan, Türkiye-Suriye arasında son olarak Moskova görüÅmelerinin gerçekleÅtiÄini hatırlatırken Åunları söylüyor: “Esad’ın son açıklamaları süreci hızlandırdı. CumhurbaÅkanı ErdoÄan’ın açıklamaları da diplomasinin ilerlediÄini gösteriyor. DıÅiÅleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya ziyaretinde bu konu Åekillendi. Zaten temasları ilk dile getiren de Rusya tarafıydı. Bu durum Ankara-Åam-Moskova mekanizmasının tekrar baÅladıÄını ortaya koyarak; Astana formatına iÅaret ediyor İlk temas dıÅiÅleri bakanları arasında olabilir, onu da bu ay görebiliriz.”
PROVOKASYONA DÄ°KKAT!
Türkiye’nin Suriye’deki güvenli bölgelerinde ortaya çıkan görüntülerle ilgili de deÄerlendirme yapan Yavuzarslan, “Hem sınırda Türkiye karÅıtı eylemler hem de Kayseri’de sergilenen vandalizm bu olayda üçüncü bir tarafın olabileceÄi Åüphesini doÄurdu. Suriyelilerin geri dönmesi bütün Türkiye’nin isteÄi. Ancak Åiddet eylemleri baÅka bir nokta. Bu durumun güvenlik baÅlıÄı altında ciddi bir Åekilde deÄerlendirilmesi gerekiyor.“
ertan.altan@haberglobal.com.trÂ
Kaynak: Web Ãzel