84 yaÅında hayatını kaybeden Åair, yazar ve çevirmen AfÅar Timuçin, son yolculuÄuna uÄurlandı.
Timuçin’in oÄlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ãniversitesi Dr. ÃÄretim Ãyesi Ali Timuçin, babasının önemli bir insan olduÄunu belirterek, “AfÅar Timuçin Türk edebiyatının ve Türk felsefe dünyasının önemli bir ismidir. Bütün çalıÅmalarını bu topraklardan beslenerek yazmıÅtır” dedi.
Babasının evrensel deÄerlere açılacak biçimde verdiÄi eserlerin etkisini uluslararası düzeyde hala gösterdiÄini dile getiren Timuçin, “Onun eserlerinden yeni nesiller de yararlanacak, kendi ufuklarını geniÅleterek kendi dünyalarını oluÅturacaklar” Åeklinde konuÅtu.
Timuçin, babasının yaÅamına iliÅkin bilgiler vererek, “Babam Azerice de bilmez, hayatında Azerbaycanâa da Gürcistan’a da gitmedi. Bu toprakların insanıdır. Ä°nternette yazanlara inanmayın, kopyala yapıÅtır biçimde hayatınızı götürmeyin. Sorgulayarak yaÅayın. Sosyal medya deÄil de somut kitaplara yönelin. Bu bizim umutlarımızı artıracak” görüÅünü paylaÅtı.
AfÅar Timuçin’in bazı rahatsızlıkları bulunduÄunu anlatan Timuçin, “Kalp sorunu yoktu ama yaÅam bir yerde size öyle yükler yüklüyor ki kalp yetmiyor artık. Onun da kalbi yaÅlılıÄa baÄlı olarak artık yetmedi ve kendisini kaybettik” deÄerlendirmesini yaptı.
“ÅÄ°Ä°RÄ° VE EDEBÄ°YATI AYDINLIK HALE GETÄ°RMEK Ä°ÃÄ°N ÃALIÅTILAR”
Yazar Adnan Ãzyalçıner ise arkadaÅı Timuçin ile aynı lisede okuduklarını belirterek, “Dünyaya aydınlıÄı Åiirin getireceÄine inanıyordu. Kendisi 1960 kuÅaÄı Åairlerindendi. O kuÅak ikinci yeni döneminden sonra toplumcu edebiyatı getiren ekiptir. O bakımdan 1960 kuÅaÄı, Åiiri insana, doÄaya, dünyaya bakıÅıyla belirlenmiÅ ve onu deÄiÅtirici dönüÅtürücü bir Åiirdir. AfÅar da bunu en güzel yapan Åairlerden biriydi. O dönemin Åairleri hem eylemci hem de edebiyatçıydı. Yani hem hayatı deÄiÅtirmek hem Åiiri, edebiyatı aydınlık hale getirmek için çalıÅtılar” diye konuÅtu.
Ataköy 5. Kısım Ãmer Duruk Cami’nde öÄle namazını müteakip kılınan namazın ardından Timuçin’in naaÅı, Zincirlikuyu MezarlıÄı’na defnedildi.