Hamas’ın Siyasi Büro Åefi Ä°smail Haniye’nin Ä°ran’ın baÅkenti Tahran’da suikasta kurban gitmesi Ä°ran’ı adeta Åoka soktu. Geçen Nisan ayında Ä°srail’e yönelik geniÅ kapsamı bir saldırı düzenleyen Ä°ran’ın, kendi topraklarında gerçekleÅen suikasta nasıl tepki vereceÄi merak konusu. Haniye suikastı uluslararası basında yankılanırken, Ä°ngiliz medyası Ä°ran’ın muhtemel cevabı ile ilgili Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey yöneticilerine ulaÅtı.
SERT YANIT MASADA
The Telegraph’a Tahran’dan demeç veren Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu’nun önemli askeri güçlerinden bir yetkili, Ä°smail Haniye suikastının Ä°ran Devrim Muhafızları’nı Åoka soktuÄunu ifade etti. The Telegraph’ın aktardıÄına göre askeri yetkili, “Seçeneklerimizi deÄerlendiriyoruz. Siyonist rejimin bunun arkasında olduÄu doÄrulanırsa, Nisan saldırısından daha sert bir yanıt masada olacak. Bu, egemenliÄimize karÅı bir saldırıdır” dedi.
Ä°SRAÄ°L Ä°TÄ°RAF EDÄ°YOR
Ä°srail UlaÅtırma Bakanı Ålomo Karhi’nin, Twitter’da “Evet, bütün düÅmanların yok olacak, ey Tanrım” diye yazdıÄı ancak daha sonra bu paylaÅımı sildiÄi ortaya çıkarken, Ä°ranlı askeri yetkililer, suikastın savaÅ sebebi olduÄu konusunda hemfikir. Nitekim Devrim Muhafızları’nın üst düzey bir üyesi New York Times’a yaptıÄı açıklamada, suikastın Ä°ran’a savaÅ ilanı olduÄunu söyledi.
MÄ°SÄ°LLEME HATIRLATMASI
Ä°ngiliz The Telegraph ise geçen 13 Nisan’da Ä°ran’ın, Ä°srail’e yaklaÅık 300 intihar uçaÄı ve füzesi ateÅlediÄini; bunların neredeyse tamamının ABD, Ä°ngiltere ve Ä°srail tarafından düÅürüldüÄünü hatırlattı. Tahran’ın saldırısı, 1 Nisan’da Ä°ran’ın Åam konsolosluÄuna düzenlenen ve yedi üst düzey yetkilinin öldürüldüÄü Ä°srail saldırısının ardından misilleme olarak gelmiÅti. Ä°srail, Ä°ran’ın saldırısına, Ä°ran’ın merkezindeki bir askeri üste bulunan radar tesisini vurarak karÅılık verdi; ancak Ä°ran bu eylemi resmi olarak kabul etmedi.
KAÃIRMA VE SUÄ°KAST UYARISI
The Telegraph’ın Tel Aviv’deki analisti Jotam Confino, Ä°ran ve Ä°srail arasındaki savaÅ ihtimalini deÄerlendirirken, Hamas’ın, Ä°srail’in yurt dıÅındaki temsilcilerine yönelik saldırı ve kaçırma eylemleri yapabileceÄini söyledi. Confino “Bölgesel güvenlik açısından daha büyük risk Ä°srail’in Beyrut’ta üst düzey bir Hizbullah yetkilisini öldürmesi oldu” derken, Haniye suikastının ardından Ä°ran’ın, Hamas’ın yurtdıÅındaki Ä°srail hedeflerine karÅı bir misilleme planlamasına yardımcı olabileceÄini öne sürdü.
ATEÅKES Ä°MKANSIZ
The Guardian’da ise Ä°srail ve Hamas arasındaki ateÅkes görüÅmelerinin geleceÄi deÄerlendirildi. Yayınlanan analizde “Hamas lideri Ä°smail Haniye’nin öldürülmesi Ä°srail için siyasi ve askeri bir zafer olabilir, ancak Hamas’a ateÅkes müzakerelerinden çekilme bahanesi verebilir” denildi. Analizde saldırının savaÅı sona erdirecek ve tüm rehineleri serbest bırakacak bir anlaÅmaya varılması ihtimalini azalttıÄı belirtilerek, bölgesel bir çatıÅmayı önlemek için küresel diplomatik çabaların tehlikeye girdiÄi vurgulandı.
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel