Türkiye Ziraat Odaları BirliÄi (TZOB) Genel BaÅkanı Åemsi Bayraktar, temmuzda üretici ve market arasında en fazla fiyat farkının yüzde 420,5 ile havuçta görüldüÄünü bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, temmuzda üreticiyle market arasında oluÅan fiyat farklarına ve kuru soÄan, domates ve kuru kayısıda yaÅanan sorunlarla üreticilerin beklentilerine iliÅkin deÄerlendirmelerde bulundu.
Ãretici ve market arasındaki fiyat farkını deÄerlendiren Bayraktar, “Temmuzda üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 420,5 ile havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat farkını yüzde 333,9 ile limon, yüzde 328,6 ile elma, yüzde 313,9 ile kuru incir takip etti. Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün markette limon, üreticide yumurta olurken, fiyatı en fazla düÅen ürün ise hem markette hem de üreticide karpuz oldu.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, temmuzda markette 37 ürünün 13’ünde fiyat artıÅı, 24’ünde fiyat azalıÅı olduÄuna iÅaret ederek, “Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 36,2 ile limon oldu. Limondaki fiyat artıÅını yüzde 32,9 ile elma, yüzde 13,9 ile yumurta, yüzde 12, 6 ile maydanoz takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 42,4 ile karpuz oldu. Karpuzdaki fiyat düÅüÅünü yüzde 27,8 ile patates, yüzde 25,5 ile Antep fıstıÄı, yüzde 21,2 ile kabak izledi.” ifadelerini kullandı.
Temmuzda üreticide 29 ürünün 7’sinde fiyat artıÅı olurken 13’ünde fiyat düÅüÅü görüldüÄüne dikkati çeken Bayraktar, 9 üründe ise fiyat deÄiÅimi olmadıÄını aktardı.
Bayraktar, üreticide en çok fiyat düÅüÅünün yüzde 48,4 ile karpuzda görüldüÄünü belirterek, en çok fiyat artıÅının ise yüzde 25,5 ile yumurtada görüldüÄünün altını çizdi.
AÅırı sıcakların tarım ürünlerinde hasara ve verimde kayıplara neden olduÄuna iÅaret eden Bayraktar, yeÅil soÄan, marul, yeÅil fasulye ve maydanozda yaÅanan fiyat artıÅının arzdaki azalmadan kaynaklandıÄını ifade etti.
Bayraktar, rekolte yüksekliÄi, hızlı hasadın arzda artıÅa neden olması dolayısıyla kuru soÄan fiyatının düÅtüÄüne dikkati çekerek, Åunları kaydetti:
“Geçen sene temmuzda 6 lira 50 kuruÅ olan kuru soÄan fiyatı enflasyon ve girdi fiyatlarındaki artıÅa raÄmen yüzde 6 azaldı. Halen ortalama 6 lira seviyesinde olan soÄan fiyatları, Polatlı’da 5 liraya kadar geriledi. Kuru soÄanda bu yılki verim yüksekliÄi ve erkenci çeÅitlerin ihracata uygun olmayıÅı nedeniyle piyasadaki arz fazlası fiyatların gerilemesine neden oluyor. Ãreticilerimiz maliyetin altına düÅen fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kalıyor.”
Domateste de arz artıÅının fiyatları düÅürdüÄünü belirten Bayraktar, fiyatların düÅmesinin bir diÄer sebebinin de üreticilerin salça fabrikalarıyla yaÅadıÄı sıkıntılar olduÄunu vurguladı.
Bayraktar, kayısıda da fiyatların düÅtüÄüne iÅaret ederek, Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek alım yapması ve piyasada dengeyi saÄlaması gerektiÄini bildirdi.
Â
Â
Â