ABD düşmanlığa doymuyor! PKK/YPG’ye Avenger takviyesi

ABD’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/YPG’nin denetimindeki Haseke’de bulunan üsse askeri takviye yapması gözleri bu bölgeye çevirdi. Aralarında ABD askerlerini taşıyan “Bradley” tipi zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık konvoy, Haseke’ye bağlı Şeddadi ilçesindeki askeri üsse ulaşırken, söz konusu üsse yerleştirilen 4 adet hava savunma sisteminin YPG için gönderildiği ortaya çıktı. Ä°ddialarla ilgili olarak resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmazken, Haseke’ye ulaşan ABD konvoyunda mühimmat, prefabrik odalar ve Avenger Hava Savunma Sistemi yüklü araçların olması dikkatlerden kaçmadı. Araçlı azami menzili 443 km olan 4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi; ağırlıklı olarak Ä°HA, alçak irtifa uçakları ve helikopterlere karşı kullanılırken, Türkiye’nin stratejik yol haritası ise merak konusu.

ABD’nin Suriye’ye Avenger Stinger hava savunma sistemlerini nakletmesi haberine ilişkin bakanlık kaynakları, “TSK, savunma ve güvenlik konusunda her gelişmeyi yakından takip etmektedir” yorumunda bulundu.

GÖRÜŞMEYE TEPKİ Mİ?

ABD’nin terör örgütüne Avenger Hava Savunma Sistemi’ni neden gönderdiği merak konusu olurken; sevkiyatın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye lideri Esad arasında yapılması planlanan görüşmeyle ilgili olup olmadığı da gündeme geldi. Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, son gelişmeler için “Daha önce 10 bin TIR  geldi. Aynı zamanda ulaştırma uçağıyla 4 bin teçhizat getirildi. Bu silahlar o yüzden devede kulak. Bizim şimdi Suriye ile anlaşma noktasına gitme durumumuz olduğu için bunlar onun tedbiri” dedi.

Karakuş, ABD’nin ortaya koymaya çalıştığı stratejiyi ise şöyle yorumladı: “Sözü edilen sistemlerin alçaktan uçuşlara etkisi olmaz. Bu silahları, Ä°HA ve SÄ°HA’lara karşı muhtemelen Türkiye’nin Ä°HA, SÄ°HA’larına karşı kullanmayı planlıyorlar.”

BÄ°ZE ATAMAZLAR

Güvenlik Politikaları Uzmanı Abdullah Ağar ise kamuoyuna yansıyan bazı bilgilerin doğruyu yansıtmadığını belirtirken, “Öncelikle, 443 km menzil silahın menzili değildir. Silahın monte edildiği aracın menzilidir. Avenger, Stinger’in kaideye monte edilmiş hali, 8’li roket. Füzenin irtifadaki menzili 3 bin ile 3 bin 500 metre. O altındaki aracın menzili ise 443 km. Yani füze bizim Türkiye tarafına atılamaz. Sosyal medyada bu işi bu şekilde tartışanlar kusura bakmasınlar ama bu işi bilmiyorlar” dedi.

PKK’YA AÇIKÇA VEREMEZ

4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi’nin, Haseke’deki askeri üsse kurulmasını ABD’nin bölgedeki askerlerinin güvenliği mazeretiyle, PKK’yı himaye etmiş olduğunu belirten Ağar şöyle devam etti: “Avenger’i PKK kendi elinde tutuyor. Çünkü bu silahları PKK’ya direkt verirse Türkiye ile arasındaki ilişki korkunç bir şekilde gerilir. Ama ne yapıyor, PKK’yı bu silahlarla himaye etmiş oluyor. Geçen günlerde bizim bir SÄ°HA’mızı düşürdü. Bu da bir himaye edici hareket. ABD, PKK’ya bu silahı veremez. Verdiği an Türkiye ile olan bütün hukukunu bozmuş olur.”

ABD düşmanlığa doymuyor! PKK/YPG'ye Avenger takviyesi - Resim : 2
Terör örgütü PKK/YPG’ye desteğini sürdüren ABD güçleri, halihazırda Haseke, Rakka ve Deyrizor illerinde örgüt işgalindeki bölgelerde çok sayıda üs ve askeri noktada varlık gösteriyor.

KEŞİFLERİ TEHDİT EDER

Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş ise sorularımızı yanıtlarken, şu bilgileri verdi: “Avenger’ı bir sistem olarak düşünün. İçerisinde kullandığı hava savunma füzeleri Stinger. Bu durum Suriye’deki uçuşlarımızı, Haseki bölgesindeki uçuşlarımızı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yapmış olduğu keşif faaliyetlerini tehdit edebilir. Buna karşı da Amerika’ya ‘Sen ne yapıyorsun kardeşim’ demek gerekiyor. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yapmış olduğu harekata veya bu coğrafyada uçurduğu Ä°HA, SÄ°HA’lara karşı bunu kullanabilirler. Ancak şöyle bir şey daha var; 3 km veya 5 km menzile sahip bu silahlar bizim yüksek irtifada uçan Ä°HA, SÄ°HA’larımızı etkilemez. Yani bu silahların etkinliğinin dışında uçuyorlar. Ancak bölgeye inme ihtiyacında bir tehdit oluşması kesin.”

“SINIRDAN BÄ°LE VURURUZ”

“ABD’nin teröre verdiği desteğin gün geçtikçe artması konusuna bakarak değerlendirmek gerekiyor” ifadelerini kullanan Karataş, “Türkiye eğer isterse hiç sınırı geçmeden hava kuvvetlerinin envanterindeki uçaklardan atılan mühimmatla da bu coğrafyayı ateş altına alabilir” diye konuştu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın