Ä°stanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası BaÅkanı Aydın Tüfekçi, “Her sene Kurban Bayramı’ndan sonra yaÅadıÄımız bir olay bu, yani fiyat gerilemesi. Fakat bu sene, maalesef iÅlerin yokluÄundan, esnafımızın iÅinin düÅüklüÄünden, turizmin eti azaltarak çekmesinden dolayı bir gerileme var. Åu an esnafımızın yüzde 50 yüzde 60’a kadar iÅ kaybı var. Ondan dolayı bir durgunluÄumuz var. Bu durgunluktan dolayı da fiyatlar geri geldi. Talep azaldıÄı için esnaflarımızın bütün masrafları artarak devam etmekte. Giderlerimiz artarak devam ediyor. Fakat, satıÅlarımızda yüzde 50-60 gerileme var. Bu da esnafımızı zor durumda bırakıyor”dedi.
“YEM FÄ°YATLARINA ‘DUR’ DENMESÄ° GEREKÄ°YOR”
Tüfekçi, “Åu anda esnafımız da besicimiz de sıkıntıda. Yem fiyatları yükseldiÄinden dolayı köylümüz de sıkıntılı durumda. Ãzellikle küçük aile besicileri sıkıntıda yemden dolayı. Daha önce de söylediÄimiz gibi küçük aile besicilerimiz mutlaka desteklenmeli ve yem desteÄi verilmeli. Ãünkü, Åu an 70 kuruÅa saman yükleme yapıyorlar, bunun TekirdaÄ’a maliyeti 4 lira. Yani iÅçi gideriyle, mazot gideriyle beraber 4 liraya mal oluyor. Bu besicimiz için bel büken bir Åeydir. Onun için mutlak suretle yem fiyatlarına ‘Dur’ denmesi gerekiyor” Åeklinde konuÅtu.
“KUZU FÄ°YATLARINDA 30 LÄ°RALIK GERÄ°LEME VAR”
Tüfekçi, “Yazın her zaman dediÄim gibi bayramdan sonra düÅme var. Bu sene turizmde de azalma olduÄu için durgunluk yaÅanıyor. Bu durgunluÄa baÄlı olarak fiyatlarda düÅme var; ama bu demek deÄildir ki devamlı düÅecek. Yarın mutlak surette, Eylül’de okullar açıldıÄı zaman normal iÅe dönüŠolacak. Fiyatlarda da bir yükselme haliyle olacak; ama Åu anda besicimiz zor duruma düÅmüŠdurumda. Ä°stanbul nüfusunda da azalma var. Gidebilenler tatile, gidemeyenler ailelerinin yanına gidiyor. Ben bugün bazı veriler aldım. Ortalama olarak Erzurum’dan, MaraÅ’tan, Konya’dan Ä°skenderun’dan, Balıklesir’den, Bursa’dan veriler aldım. Ortalama kuzu fiyatlarımızda 30 lira gibi bir gerileme var. Danada da aynı Åey geçerli. Et ve Süt Kurumu, yurtdıÅından getirdiÄi etleri zincir marketler olmak üzere, et sanayicileri olmak üzere buralara veriyor. Buraların da halka ucuza satması gerekiyor. Esnafımız Et ve Süt Kurumu’ndan et almıyor. Normal piyasadan et alıyor. Kasapta ortalama kıyma fiyatları 580 ile 680 lira arasında. Et ve Süt Kurumu’nun etini satanlar kıyma olarak satanlar 320 – 340 lira arasında satmakta. Bu da ensafımıza zarar vermekte” diye konuÅtu.
“50 LÄ°RA DÃÅÃÅ OLDU; AMA SATIÅLARA YANSIMADI”
Esnaf Muzaffer Duman, “Ramazan’dan sonra pek iÅ olmadıÄı için zaten pek birÅey fark etmedi. Ramazan’dan önce pes peÅe çok zam geldi 20 lira Åeklinde. Ramazan’dan sonra düÅüŠvar ama lüks etlerde düÅüŠyok. Her et aynı para deÄil iÅyerlerinde de deÄil mezbahada da deÄil. Bu sefer de iÅ olmadıÄı için birÅey fark etmedi satıÅlarda. SatıÅlar yine durgun. Alım gücü de yok et olmuÅ 600 lira, herkes alamıyor zaten Kurban Bayramı’ndan çıktık. Daha önceki fiyatlarla Ramazan’daki fiyatlar arasında 50 lira fark oldu. Åimdi ona göre, 50 lira daha düÅüŠoldu ama satıÅlara pek yansımadı ” dedi.
Kasap Muharrem SaÄır, “Bu fiyatların böyle abartılı olması 3 aylık, 6 aylık mevzu deÄil. 370’lere çıktı karkas et, Åu an 335 lira alan. Millet tavuk alıyor. Parası olsa kimse tavuk almaz. Åu an bu fiyatlar pahalı ama söylendiÄi kadar da düÅmedi yani. Zaten iÅ yok. Bir kilo et 500 – 600 lira nasıl alacak millet. 2-3 kiÅi otursa yer onu rahatlıkla” ifadelerini kullandı.
MüÅteri Gürsel Abukan ise, kalabalık ailelerin bir günlük masrafına deÄinerek “Yüksek ödeme yapıp az miktarda yiyoruz. Bir de böyle düÅünmek lazım. 550 liralık eti bir günde bitirirsin. 7-8 kiÅiye yetmez. O yüzden fazla tüketim yapan bir aileye yetmez diye düÅünüyorum” Åeklinde konuÅtu.