Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar’ın açıklamasına göre, insanlarda Batı Nil AteÅi adı verilen hastalıÄa sebep olan Batı Nil Virüsü, nadiren de olsa nörolojik hastalıklara ve ölüme neden olan viral bir etken olarak tanımlanıyor.
Açıklamada görüÅlerine yer verilen Prof. Dr. Ali Acar, virüsün doÄada kuÅlar ve sivrisinekler arasında bulaÅma döngüsü gösterdiÄini belirterek, kuÅ türlerinin çoÄunda mevcut olduÄunu aktardı.
Virüsü taÅıyan kuÅların önemli bir kısmının hastalanmadıÄına, ancak bazılarının özellikle kargalar ve alakargaların hastalanıp öldüÄüne dikkati çeken Acar, “Bu nedenle bu tür kuÅların toplu ölümleri, o bölgede hastalıÄın yoÄunluÄunu gösterebilir. DiÄer bir önemli gösterge atların enfeksiyonu ve enfeksiyona baÄlı ölümlerdir. At vakalarının görülmesi, bir bölgede Batı Nil Virüsü’nün bulaÅtıÄının iyi bir göstergesi kabul edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Acar, kan veya omurilik sıvısında virüse karÅı geliÅen antikorların veya virüsün saptanmasıyla tanı konulduÄunu kaydederek, virüsün insana bulaÅma yollarının “en sık olarak etkeni taÅıyan sivrisineklerin ısırmasıyla, kan ve organ nakliyle, hamilelik veya emzirme sırasında anneden bebeÄe” Åeklinde sıralandıÄı bilgisini paylaÅtı.
“Belirtiler genelde birkaç gün sürer”
Acar, tokalaÅma, sarılma gibi sosyal temas yoluyla virüsün insana bulaÅmayacaÄını belirterek öksürme-hapÅırma veya öpüÅme yoluyla, standart önlemlerin alınması durumunda hastanede saÄlık çalıÅanlarına da bulaÅmayacaÄını kaydetti.
Acar, virüsün farklı belirtileri olduÄuna iÅaret ederek, virüs bulaÅanların yüzde 80’inde herhangi belirti veya bulgu ortaya çıkmadıÄını belirtti.
Enfekte kiÅilerin yüzde 20’sinde sivrisinek tarafından ısırıldıktan 2-14 gün sonra ateÅ, baÅ aÄrısı, vücut aÄrısı, bulantı, kusma ve daha az olarak da ciltte döküntüyle hafif seyirli bir hastalık tablosu ortaya çıktıÄını kaydeden Acar, “Bu belirtiler genelde birkaç gün sürer, nadiren birkaç haftaya kadar uzayabilir. Tipik ateÅ ve kas aÄrısı (miyalji) olan çoÄu kiÅi tamamen iyileÅir, ancak yorgunluk ve güçsüzlük haftalarca veya aylarca sürebilir. Hastaların yüzde 0,5-1’i gibi çok az bir kısmında santral sinir sitemini etkileyen aÄır hastalık tablosu geliÅebilir. Ensefalit (beyin iltihabi), menenjit (beyin zarlarının enfeksiyonu) veya gevÅek felçle (çocuk felcine benzer bir tablo) karakterize ciddi merkezi sinir sistemi hastalıklarına neden olabilir.” açıklamasını yaptı.
BaÅ aÄrısı, yüksek ateÅ, ense sertliÄi, Åuur kaybı, koma, titreme, nöbet, kas zayıflıÄı veya kas felçlerini içeren belirti ve bulguların ortaya çıkabileceÄini vurgulayan Acar, “Åiddetli hastalıktan iyileÅme birkaç hafta veya ay sürebilir. Merkezi sinir sistemini etkileyen ciddi bir hastalıÄa yakalanan her 10 kiÅiden 1’i hayatını kaybetmektedir. Batı Nil Virüsü ensefaliti veya akut gevÅek felçten iyileÅen hastalarda genellikle kalıcı nörolojik hasarlar bulunabilir.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Vürüsün bazı durumlarda aÄır hastalık geliÅmesine sebep olabileceÄini belirten Acar, bu durumların ileri yaÅ, kanser hastaları, diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliÄi, organ nakli alıcıları olduÄuna dikkati çekti.
Acar, hastalıktan korunmada etkili bir aÅının henüz geliÅtirilmediÄine deÄinerek, hastalıktan korunmada temel prensiplerin sivrisinek aÄlarının kullanımı, perdeli veya klimalı odalarda uyumak, vücudun büyük bölümünü örten giysiler giymek, sivrisinek kovucu kullanmak gibi kiÅisel önlemler olduÄunu aktardı.
Â