Meclis BaÅkanlıÄından yapılan açıklamada, Türk milletinin kurtuluÅ destanı olan ve 102. yıl dönümü kutlanan Büyük Taarruz ve bu destanın kahramanlarının, KurtuluÅ SavaÅı Müzesi’nde açılan sergi ile yeniden anıldıÄı belirtildi.
29 Kasım 1920âde kabul edilen Ä°stiklal Madalyası Verilmesine Dair 66 Sayılı Kanun’un, Milli Mücadele’nin merkezi olan ve çatısı altında alınan kararlar ile Åanlı bir tarih yazan ilk Meclis binasında çıkarılan en önemli kanunlardan olduÄuna iÅaret edilen açıklamada, bu kanunla KurtuluÅ SavaÅıânda cephede ve cephe gerisinde büyük fedakarlık gösterenler ile ilerleyen zamanlarda KahramanmaraÅ, Ä°nebolu, Gaziantep ve Åanlıurfa Åehirlerinin Ä°stiklal Madalyası’na layık görüldüÄü hatırlatıldı.
Kanunla cephede bizzat savaÅa katılanlara kırmızı, TBMM üyelerine yeÅil, TBMM üyelerinden cephede savaÅa katılanlara yeÅil-kırmızı ve cephe gerisinde mücadele verenlere beyaz renk kurdele ile Ä°stiklal Madalyası verildiÄi anımsatılan açıklamada, “Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de TBMM tarafından 1578 belge numaralı, yeÅil-kırmızı kurdeleli Ä°stiklal Madalyası ile onurlandırılmıÅtı” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, KurtuluÅ SavaÅı Müzesi HaberleÅme ve Silah Gücü odasında açılan sergide, müzenin koleksiyonu olan farklı renk Åeritlerde Ä°stiklal Madalyaları, Ä°stiklal Madalyası vesikası ile ilk defa sergiye çıkan Gazi Mustafa Kemal PaÅaânın YeÅil-Kırmızı Åeritli Ä°stiklal Madalyası’nı teslim aldıÄına dair belgenin yer aldıÄı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca sergi alanında, söz konusu madalyaların tasarımı ve tasarımcısı hakkında bilgilerin yer aldıÄı panonun da bulunduÄu belirtildi.
Serginin Ocak 2025’e kadar ziyarete açık olacaÄı bildirildi.