Hindistan’da beyin yiyen amip bulaÅan 14 yaÅındaki genç hayatta kalmayı baÅardı. Dünya genelinde görülen ölümcül amip vakasına yakalananların yüzde 97’si hayatını kaybederken Hindistanlı 14 yaÅındaki Afnan Jasim, hayatta kalmayı baÅaran dünyadaki birkaç insandan biri oldu. Babasının sosyal medyada hastalıkla ilgili bir kampanyaya denk gelmesi sonucu zamanında tedavi olarak ölümcül hastalıktan kurtulmayı baÅardı.
Naegleria fowleri adı verilen amip türü çoÄunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda kaynaklarında bulunuyor. Bu amip türü vücuda burun yoluyla girdikten sonra beyne ilerliyor ve genelde enfekte olan kiÅiler bir hafta içinde hayatını kaybediyor. Sadece geniz yoluyla bulaÅan amip kafatasında bulunan delikli kısma geçerek beyne ulaÅıyor ve farklı kimyasallar yayarak beyin dokusunda sıvı oluÅumuna neden oluyor. Hastaların çoÄu, beyin dokusundaki bu sıvıların yol açtıÄı basınç ve tahribat nedeniyle ölüyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) verilerine göre, 1971-2023 yılları arasında Avustralya, ABD, Meksika ve Pakistan’da hastalıÄa yakalananlardan yalnızca sekizi hayatta kaldı. Afnan Jasim’de bu sayılı kiÅilerden biri. Bu vakaların hepsinde hastalık, semptomların ortaya çıkmasından 9 saat ile 5 gün arasında bir süre sonra teÅhis edilebilmiÅti.
HastalıÄın semptomlarından bazıları; baÅ aÄrısı, ateÅ, bulantı, kusma, boyun tutulması, yönelim bozukluÄu, denge kaybı, nöbet geçirme ve halüsinasyon. Dünyada 1965’ten bu yana yaklaÅık 400 PAM vakası görülürken uzmanlar insanların bu amip türünden korunmak için özellikle yüzme havuzlarında aÄızlarını su yüzeyinin dıÅında tutmalarını, dalıŠyapmamalarını ve su kaynaklarının klorlanmasının çok önemli olduÄunu vurguluyor.
Haber: Cansel Ãelik
[email protected]
Â
Kaynak: Web Ãzel