Kemik metastazı, kanserin kaynaklandıÄı organdan kan ya da lenf yolu ile kemiÄe sıçramasıyla gerçekleÅiyor. Ortopedi ve Travmatoloji, Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Seyit Ali GümüÅtaÅ âSon yıllarda kanser tedavilerinin geliÅimine paralel olarak yaÅam süresi uzadıkça metastatik kemik kanseri ile karÅılaÅma sıklıÄımız artmaktadır. Kemik, akciÄer ve karaciÄerden sonra en sık metastaz alan üçüncü bölgedir. Kemik metastazlı hastalar klinikte çok farklı Åekillerde karÅımıza çıkabilir. Sıklıkla kanser tanısı olan hastanın rutin taramasında tespit edilir. Bununla birlikte bazı hastalarda kanser hikayesi olmamasına raÄmen direkt kemik metastazı ile tanı konulurken, tedavi edilmiÅ bir kanserin yıllar sonra ortaya çıkan bulgusu da olabilirâ diyor. Prof. Dr. Seyit Ali GümüÅtaÅ kemik metastazı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
BU SÄ°NYALLER Ä°HMALE GELMEZ!Â
Kemik metastazı sıklıkla daha önce kanser tanısı almıŠolan hastaların rutin taramalarında tespit ediliyor. Bununla birlikte bazı hastaların aÄrı Åikayetiyle hekime baÅvurduklarını belirten Prof. Dr. Seyit Ali GümüÅtaÅ, aÄrıda belirleyici unsuru ise âdinlenirken bile devam etmesi ve Åiddetinin giderek artmasıâ olarak açıklıyor. Ãyle ki hasta geceleri aÄrı nedeniyle uykudan uyanıyor ve standart aÄrı kesicilerden yeterli fayda göremiyor. Kötü huylu kemik tümörlerinin bir belirtisi olan geceleri uykudan uyandıran aÄrının nadiren iyi huylu tümörde de görülebildiÄine dikkat çeken Prof. Dr. GümüÅtaÅ, ayrıca hızlı büyüyen aÄrılı ÅiÅlikler ile buna eÅlik eden hareket kısıtlılıÄı ve topallamanın da kemik metastazının habercisi olabildiÄini, bu Åikayetlerle baÅvuran hastaların kemik metastazı açısından da araÅtırılmasının çok önemli olduÄunu vurguluyor. Â
ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR!
Kemik metastazlarında kemikte harabiyete baÄlı kırık geliÅebileceÄi için erken teÅhisin hem hayat kurtarıcı olduÄunu hem de yaÅam kalitesinin artmasına destek saÄladıÄını belirten Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. GümüÅtaÅ Åöyle konuÅuyor: âKemik metastazının özellikle kemiÄin kendisinden kaynaklanan kötü huylu tümörlerden ayrımının yapılmasının hayati önemi vardır ve kesin tanı konulduktan sonra tedavi planlaması yapılması gerekir. Aksi halde hastanın yaÅamını geri dönüÅümü olmayacak Åekilde olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hastanın anlattıkları, fizik muayenesi ve gerekli radyolojik tetkikler yapıldıktan sonra bazı durumlarda biyopsi iÅlemine gerek duyulabilir. Biyopsi ile kesin tanı konulabilse de hastaların yüzde 3-4âünde tümörün nereden kaynaklandıÄı saptanamayabilir.
AÄRIDA ÃOK HIZLI VE BELÄ°RGÄ°N AZALMA SAÄLANIYOR
Kemik metastazı tedavisinde öncelikle hastanın aÄrısının azaltılması, kırık geliÅiminin engellenmesi ve yaÅam kalitesinin iyileÅtirilmesinin amaçlandıÄını vurgulayan Prof. Dr. Seyit Ali GümüÅtaÅ, kırık veya kırık riski olan durumlarda açık ya da kapalı yöntemle ameliyatın tercih edildiÄini söylüyor. Tedavi yönteminin kiÅiye özel planlandıÄına dikkat çeken Prof. Dr. GümüÅtaÅ âSon yıllarda kapalı yöntemlerden en sık radyofrekans ablasyon denilen, tümörü yüksek ısıda yakarak küçültme yöntemi tercih ediliyor. Bu yöntem genellikle radyoterapiye raÄmen sonuç alınamayan ve açık cerrahiyi kaldıramayabilecek hastalarda uygulanıyor. Yöntem anestezi altında ve görüntüleme eÅliÄinde uygulanmakta olup hastanede sadece bir gece yatıÅı yeterlidir. DüÅük riskli ve hızlı sonuç saÄlayan radyofrekans ablasyon yöntemi sayesinde aÄrıda çok hızlı ve çok belirgin azalma saÄlanıyorâ diyor.