Mısır lideri Sisi 12 yıl aradan sonra Mısır’dan Türkiye’ye cumhurbaÅkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleÅtirdi. Peki ikili iliÅkiler 12 yılda nereden nereye geldi?
âAnkaraâda resmi protokol ile karÅılanan Sisi, Mısırâın seçimlerle iÅ baÅına gelen ilk lideri olan Muhammed Mursiâyi 3 Temmuz 2013âte askeri darbeyle devirmiÅ ve daha sonra devlet baÅkanı olarak onun yerine geçmiÅti. Türkiye ile Mısır arasında bu tarihte baÅlayan gerilim 2020âde baÅlayan normalleÅme çabalarına kadar sürdü ve tarafların karÅılıklı olarak büyükelçi atadıkları 2023 senesinde normalleÅme resmen baÅladı
âPeki iki ülke arasında artık dostane devam eden bu iliÅkilerin diplomasi anlamımda getirisi ne olacak?
âTaraflar, çatıÅmaların seyreldiÄi Libyaâda seçimlerin bir an önce yapılması için iÅ birliÄinin devamı konusunda mutabakat halinde olduklarını kaydediyorlar. Ä°srailâin Gazze soykırımı, gerginliÄin bölgenin kalanına sıçraması tehlikesi, Somali ve Etiyopya arasında Türkiyeânin sürdürdüÄü arabuluculuk ve Sudanâda yaÅanan gerilim masadaki en önemli konular.
âYine DoÄu Akdeniz’deki enerji, baÅta savunma sanayi ve turizm olmak üzere olası karÅılıklı ticaret konuları hem Türkiye hem de Mısır için çok daha öncelikli konular arasında. Ãzellikle DoÄu Akdeniz’deki enerji politikalarından kaynaklı gerilimler tüm bölgedeki dinamikleri bir anda sarsabilme gücüne sahip.
Unutmamak gerekir ki Türkiye ve Mısır, Orta DoÄu’daki en güçlü iki merkez. Yani iki ülkenin yakınlaÅması Orta DoÄu’da bölgeye sıçrama noktasına gelen çatıÅmanın noktalanması için büyük katkı saÄlayabilir.
Kaynak: Web Ãzel