Bayraktar, yaptıÄı açıklamada, aÄustos üretici ile market fiyatları arasında oluÅan farklara iliÅkin deÄerlendirmede bulundu.
Tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi maÄdur ettiÄini belirten Bayraktar, “AÄustosta üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 370,4 ile limonda görüldü. Bu farkı yüzde 323,9 ile havuç, yüzde 262,1 ile kuru soÄan ve yüzde 249,6 ile kabak takip etti. Limon 4,7 kat, havuç 4,2 kat, kuru soÄan 3,6 kat, kabak 3,5 kat fazlaya satıldı.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, geçen ay fiyatı en fazla artan ürünün markette salatalık, üreticide ise kuru üzüm olduÄuna dikkati çekerek, fiyatı en fazla düÅen ürünün ise markette kuru incir, üreticide patates olduÄunu aktardı.
Ãzellikle patates, kuru soÄan ve limonda üretici fiyatlarının yüzde 20 ila yüzde 30 düÅtüÄüne iÅaret eden Bayraktar, üretici fiyatlarındaki düÅüÅlerin üreticileri maÄdur ettiÄini vurguladı.
Patates hasadına iliÅkin bilgi veren Bayraktar, “Bu yıl geçen yıla göre rekoltenin yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında düÅüŠyaÅanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 lira olan patateste üretici fiyatının 4,5 liraya kadar düÅmesi üreticilerimizi maÄdur etti.” deÄerlendirmesini yaptı.
Bayraktar, bu yıl kuru soÄan ekim alanında yüzde 10’dan fazla artıŠbeklediklerine iÅaret ederek, “Kısıtlı açılan kuru soÄan ihracatının tamamen açılması, yeni pazarlar bulunması ve önceki yıllarda olduÄu gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek patates ve kuru soÄana müdahale etmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldıÄı Åeftaliyi iÅleyip konsantre hale getirerek depoladıÄını belirten Bayraktar, Åunları kaydetti:
“Bu konsantre uygun Åartlarda 3 yıla kadar bozulmadan saklanabiliyor. Ãreticiden ucuza alınan ürün sonraki yıllarda tüketiciye daha fazla fiyattan meyve suyu olarak satılıyor. Bakanlık devreye girerek sanayicinin alacaÄı ürünün maliyetini göz önünde bulundurarak taban fiyat belirlemelidir.”
Â