BMW Group tarafından yapılan açıklamada, iki markanın yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini (FCEV) ortaklaÅa geliÅtirmek üzere anlaÅtıÄı belirtildi.
Satın alma ve geliÅtirme alanındaki iÅbirliÄinin büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düÅürülmesini saÄlayacaÄının belirtildiÄi açıklamada, BMW’nin hangi modelinin hidrojenli otomobil olarak sunulacaÄı konusunda bilgi verilmedi.
Ãte yandan, hidrojenle çalıÅan araçlar hızlı bir Åekilde yakıt ikmali yapabiliyor ve tamamen elektrikli araçlara göre daha uzun bir menzile sahip oluyor. Fakat yüksek maliyetler ve sınırlı bir yakıt istasyonu aÄı nedeniyle çok az otomobil üreticisi bu teknolojiye yatırım yapıyordu.
Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaÅmasıyla yeÅil hidrojenin bulunabilirliÄinin artması ve fiyatların düÅmesi bekleniyor.
Bugün dünya genelinde 1000 hidrojen yakıt ikmal istasyonu bulunuyor. Avrupa’da, 2030’a kadar hidrojen için yaklaÅık 400 yeni yakıt ikmal istasyonu inÅa edilmesi planlanıyor.
BMW, hidrojen Åarj altyapısının 2028’e kadar önemli ölçüde geliÅeceÄini hesaplıyor.
BMW AG Yönetim Kurulu BaÅkanı Oliver Zipse, konuya iliÅkin deÄerlendirmesinde, Toyota ile hidrojen teknolojisindeki projeyi “otomotiv tarihinde bir dönüm noktası” olarak niteledi.
Zipse, “Gücünü hidrojenden alan ve iÅbirliÄimizin ruhuyla hareket eden bu araç, teknolojik ilerlemenin geleceÄin mobilitesini nasıl ÅekillendirdiÄinin habercisi olacak.” ifadelerini kullandı.
Â