Dünya Okuma Yazma Günü ya da Uluslararası Okuryazarlık Günü, Unescoânun 1960âların baÅından beri gündeminde yer alan düÅük okuryazarlık oranına dikkat çekmek amacıyla 1966 Genel Konferansıânda 8 Eylül olarak belirlendi. 1967âden beri her yıl 8 Eylülâde dünya çapında düzenlenen çeÅitli etkinliklerle kutlanan Okuryazarlık Günü, toplumların bu konudaki farkındalıÄını artırmak ve böylece okuma yazma eÄitimini yaygınlaÅtırmak, sorunlara çözüm bulmak amacına hizmet ediyor.
Prof. Dr. Melda Ãner, Åunları söyledi:
âUnesco yıllar içinde birkaç defa âokuryazarlıkâ kavramını tanımlamıÅtır. 1951âde Görevli Uzmanlar Komitesiânin yaptıÄı tanımla okuryazar, günlük yaÅamı ile ilgili basit ve kısa bir cümleyi anlayarak okuyup yazabilen kiÅidir. Bu tanıma göre okuryazar basit kodlama becerisine sahip olmalıdır. Daha sonra yapılan tanımlarda ekonomik ve kültürel yapıları güçlendirmeye de yönelindiÄi görülür. 1962âde okuryazarın, âkendinin ve içinde yaÅadıÄı toplumun geliÅmesine katkıda bulunabilecek derecede okuma yazma ve hesap yapma bilgi ve becerilerine sahip kiÅiâ olması gerektiÄi söylenir. Bu okuryazar 1951âdekine göre daha niteliklidir. Ä°lerleyen yıllarda bu tanımlara yenileri eklenir. TartıÅmalar alevlenir. Esas olan önce basit okuryazarlık oranını yükseltmek ve ardından da 1962âde tanımı yapılan daha nitelikli okuryazara doÄru ilerleyebilmektir. Bu konunun gündeme geldiÄi toplantılarda okuryazarın içinde yaÅadıÄı topluma faydalı olabilmesi amacıyla yapılması gerekenler konuÅulmaktadır.â
OKURYAZAR SAYISI ARTTI
Ãner, Türkiyeânin okuryazarlıÄına dair Åunları söyledi:
âTÃÄ°K verilerine göre â2008 yılında 6 yaÅ ve üzeri nüfusta okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 911,8 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 97,6 olarak hesaplanmıÅtır. 2008-2023 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 86,9’dan yüzde 96,0’a, erkeklerde ise yüzde 96,7’den yüzde 99,2’ye yükselmiÅtir. Okuryazarlık oranının artması sevindiricidir. Hedefimiz elbette kadınlarda da erkeklerde de yüzde 100âe ulaÅmaktır. Ancak ülkemiz için daha nitelikli okuryazarlar yetiÅtirmek amacıyla yürümemiz gereken yolun uzun olduÄunu kabul etmeli ve rotamızı bu ideale daha hızlı ulaÅacak Åekilde planlamalıyız.â
DEVLET VE STKâLAR Ä°Å BÄ°RLÄ°ÄÄ° YAPMALI
Türkiyeâde her 100 kiÅiden sadece 4âünün kitap okumasının, üzerinde ciddiyetle durulması gerektiÄini vurgulayan Prof. Dr. Ãner, âSayı bu kadar azken okunan kitapların hangi türlerde olduÄu konusuna gelmek bile zordur. YetiÅkinlerde okuryazarlık oranını yükseltmek ve okuryazarların okuma yazma, anlama, hesaplama bilgi ve becerilerini geliÅtirmek bir devlet politikası olmasının yanında sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da deÄerlendirilmelidirâ diye konuÅtu.
âÃOCUKLARIN MUHAKEME YETENEÄÄ° DÃÅÃKâ
Türkiyeâde çocukluklarında okula gidememiÅ yetiÅkinlere eÄitim verme konusundaki çabalara deÄinen Prof. Dr. Melda Ãner, âAncak okuduÄunu anlama ve muhakeme etme konusunda zayıflıklar mevcut. Yani ülkemizde nitelikli okuryazar sayısı düÅük. Bunun en önemli nedeni okuma alıÅkanlıÄının olmaması. Teorik olarak okuma yazmayı bilmek yeterli deÄil. Demek ki yaklaÅımımız ve yöntemlerimiz üzerinde daha fazla durmamız gerekiyorâ dedi.
âKALEM Ä°LE KAÄIDA YAZMAK BEYNÄ° GELÄ°ÅTÄ°RÄ°YORâ
Ãocuklar için anne babanın basit anlamda okuma yazma bilmesinin önemli olduÄunu belirten Ãner, âAncak iyi eÄitim almıÅ, yüksek öÄrenim görmüŠolması çocuÄun yetiÅmesi açısından önemli bir artıdır. Ãünkü bu anne babalar evde okuma yazma saatleri gibi aktivitelerle, düÅünme ve sorgulamayı esas alan oyunlarla çocuklarının eÄitimine deÄerli katkıda bulunabilmekteler. Bir metni bilgisayar, tablet veya telefondan deÄil, kaÄıttan okumanın, akıllı deÄil, sıradan bir kalemle kaÄıda yazmanın beynin geliÅimi, hafızanın kuvvetlendirilmesi için gerekli olduÄu kanıtlanmıÅken özellikle küçük yaÅtaki çocukları görselliÄi esas alan teknolojik aletlerle kendi baÅlarına bırakmak çok yanlıÅtır. Biz eÄitimciler kitapsız, kalemsiz, merak etmeden, soru sormadan, muhakeme yapmadan var olabileceÄimiz bir dünya düÅünemiyoruz. 8 Eylül Dünya Okuma Yazma/Uluslararası Okuryazarlık Günüânü kutluyor, ülkemizdeki nitelikli okuryazar sayısının artması için elimizden geleni yapmaya devam edeceÄimizi bir kez daha vurguluyoruzâ ifadelerini kullandı.
Â