Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayımladı. Ãzette, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon süreci için en büyük risk olduÄu belirtildi. Ãte yandan Eylül ayında enflasyonun bir önceki aya kıyasla yavaÅlayacaÄı ifade edildi.
Ãzette, kira enflasyonunun güçlü seyrini sürdürdüÄü hatırlatıldı.
PPK özeti Åöyle;
“Perakende Ãdeme Sistemi (PÃS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, sözleÅme yenileme oranının eylül ayında da kayda deÄer bir düzeyde olmasıyla kira artıÅının yüksek seyredeceÄine iÅaret etmektedir. DiÄer yandan, gerek PÃS mikro verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleÅmelerde oluÅan gerekse konut deÄerleme raporları üzerinden takip edilen kira artıŠoranları, TÃFEâdeki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında deÄerler almaktadır. Nitekim eylül ayı PÃS verilerinde yeni ve yenilenen sözleÅmelerdeki kira artıŠoranlarının gerilediÄi dikkat çekmektedir. Yılın son çeyreÄinde sözleÅme yenileme oranının üçüncü çeyreÄe kıyasla azalacak olmasının yanında yeni ve yenilenen sözleÅmelerde kira artıŠoranlarının düÅmeye devam etmesiyle son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaÅlayacaÄı öngörülmektedir.Â
UlaÅtırma hizmetleri fiyatlarındaki artıŠenerji fiyatlarındaki geliÅmeleri takiben aÄustos ayında belirginleÅmiÅtir. Bu geliÅmede karayoluyla Åehir içi ve havayoluyla yolcu taÅıma ücretleri öne çıkmıÅtır. Bir önceki yılın aksine, kayıt tarihlerinin daha erken baÅlamasıyla bu yıl üniversite ücretlerindeki artıÅlar aÄustos ayında gerçekleÅmeye baÅlamıŠve açıklanan yüksek oranlı artıÅları takiben eÄitim hizmetleri yüksek enflasyonuyla öne çıkan bir diÄer kalem olmuÅtur. DiÄer yandan, lokanta-otel alt grubu aylık enflasyonundaki yavaÅlama dikkat çekmiÅ, paket tur ve haberleÅme gibi kalemlerde de fiyat artıÅlarının ılımlı gerçekleÅtiÄi gözlenmiÅtir. Ãzel okul ve üniversite ücretlerinde fiyat uyarlama sürecinin tamamlanmasıyla birlikte yılın son çeyreÄinde eÄitim hizmetleri fiyat artıÅı belirgin bir yavaÅlama kaydedecektir.  Â
Yurt içi üretici fiyatları aÄustos ayında yüzde 1,68 oranında artmıÅ, yıllık enflasyon yüksek bazın da etkisiyle 5,62 puan düÅerek yüzde 38,75 olmuÅtur. Ana sanayi gruplarına göre incelendiÄinde, enerji grubu yüzde 3,04 oranındaki aylık fiyat artıÅı ile öne çıkmaya devam ederken, dayanıksız tüketim ve ara malları baÅta olmak üzere diÄer gruplarda fiyat artıÅlarının daha ılımlı seyrettiÄi izlenmiÅtir.
Uluslararası emtia fiyatlarında nisan ayı sonlarında baÅlayan gerileme aÄustos ayında da devam etmiÅtir. Alt kırılım bazında incelendiÄinde, düÅüÅlerin altın haricinde genele yayıldıÄı ve ham petrol öncülüÄünde enerji grubunun bu gerilemede öne çıktıÄı gözlenmiÅtir. Eylül ayının ilk üç haftası itibarıyla enerji grubu fiyatlarındaki düÅüÅler sürmüÅtür. AÄustos ayında ortalama 80,9 ABD doları seviyesinde olan Brent ham petrol fiyatları eylül ayının ilk üç haftasında 74,1 ABD doları civarına gerileyerek bu geliÅmeyi sürüklemiÅtir. Ãte yandan, tarım ürünleri kaynaklı olarak enerji dıÅı emtia fiyatlarının bir miktar yükselmekte olduÄu gözlenmektedir.
Küresel Arz Zinciri Baskı Endeksi aÄustos ayında sınırlı bir Åekilde yükselerek tarihsel ortalamasının bir miktar üzerinde seyretmiÅtir. Küresel ve Ãinâe yönelik konteyner endekslerinde nisan ayı sonrası dönemde gözlenen artıŠaÄustos ayıyla birlikte yerini düÅüÅe bırakırken, kuru yük taÅımacılık endekslerindeki ılımlı seyir korunmaktadır. Sepet döviz kurundaki artıŠaÄustos ayında bir miktar güçlendikten sonra eylül ayında yeniden zayıflamıŠve kur kaynaklı baskılar geçici olmuÅtur. DiÄer yandan, aÄustos ayında mevsimsel etkilerden arındırılmıŠPMI verileri, imalat sanayinde girdi fiyatlarının yatay seyrettiÄine, nihai ürün fiyatlarının ise bir miktar yükseldiÄine iÅaret etmiÅtir.
Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre enflasyon beklentileri tüm vadelerde gerilemiÅtir. On iki ay sonrasına iliÅkin enflasyon beklentisi yüzde 28,7âden 1,2 puan düÅüÅle yüzde 27,5âe; yirmi dört ay sonrasına iliÅkin beklenti ise yüzde 19,3âten 0,9 puan düÅüÅle yüzde 18,4 seviyesine inmiÅtir. Buna ek olarak, cari ve gelecek yıl sonuna iliÅkin enflasyon beklentileri sırasıyla 0,2 ve 0,3 puan azalarak yüzde 43,1 ve yüzde 25,3 olmuÅtur. BeÅ yıl sonrasına iliÅkin enflasyon beklentisi ise yüzde 11,2 seviyesinde ölçülmüÅtür. Enflasyon beklentileri tüm vadelerde gerilese de mevcut seviyeler enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk teÅkil etmeye devam etmektedir. Reel sektör beklentilerine bakıldıÄında temmuz ayında yüzde 55,0 olan firmaların on iki ay sonrasına iliÅkin yıllık enflasyon beklentisi, aÄustos ayında yüzde 53,8âe gerileyerek sınırlı iyileÅme göstermiÅtir. Hanehalkının on iki ay sonrasına iliÅkin enflasyon beklentilerinin ise aynı dönemde yüzde 72,0âden yüzde 73,1âe yükseldiÄi gözlenmiÅtir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranıÅlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiÄini kaydetmiÅtir.
Ãncü göstergeler eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmıŠtüketici enflasyonunun önceki aya kıyasla yavaÅlayacaÄına iÅaret etmektedir. Mevsimsel etkilerden arındırılmıŠverilerle, B ve C göstergelerinin aylık enflasyonunun ortalamada görece yatay seyretmesi beklenmektedir. Eylül ayında temel mal grubu fiyat artıÅının bir miktar yükselmekte olduÄu gözlenmektedir. Aylık hizmetler enflasyonu ise yüksek seyrini korumaktadır. Eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüŠetkisi öne çıkmaktadır. Ãniversite ücretlerinin sarkan etkisiyle eÄitim hizmetleri ve okul servis ücretlerine baÄlı olarak ulaÅtırma hizmetlerinde fiyatlar belirgin bir Åekilde yükselirken, yurt ücretlerindeki artıÅların lokanta-otel alt grubu enflasyonunu yukarıya çektiÄi izlenmektedir. UlaÅtırma hizmetlerinde okul servis ücretleri dıÅındaki kalemlerde fiyat geliÅmelerinin ılımlı olduÄu gözlenmektedir. AÄustos ayında gerileyen gıda fiyatlarının, eylül ayında sınırlı bir oranda artarak olumlu seyrini sürdüreceÄi öngörülmektedir. Ä°ÅlenmiÅ gıda aylık enflasyonunun bir önceki aya kıyasla yavaÅladıÄı, fiyat artıÅlarının alt grup genelinde ılımlı olduÄu izlenmektedir. Enerji grubunda yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki tarife güncellemeleri aÄustos ayında sona ererken, küresel geliÅmeleri takiben akaryakıt fiyatları eylül ayında da gerilemektedir. Son iki ayda yönetilen ve yönlendirilen kalemlerin etkisiyle yüksek artıŠgösteren enerji fiyatlarının, bu dönemde nispeten yatay seyredeceÄi deÄerlendirilmektedir.Â
Temel mal enflasyonu sınırlı bir artıÅla düÅük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileÅmenin son çeyrekte gerçekleÅmesi beklenmektedir. Dönemsel fiyatlama ve geriye doÄru endeksleme davranıÅlarının baskın olduÄu kalemlerdeki göreli fiyat uyarlamalarının büyük ölçüde tamamlanması ve kiralardaki kısmi iyileÅme ile birlikte hizmet grubu enflasyonunun son çeyrekte daha ılımlı seyredeceÄi tahmin edilmektedir.”
Â
Â
Â