Son umut La Nina, bu kış kar yağacak mı?

Ä°klim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı dünya genelinde etkisini sürdürürken; Türkiye’de de yazdan kalma günler yaşanıyor. Son meteorolojik veriler ise sıcaklık artış eğrisindeki durumu açıkça gözler önüne seriyor. Yaz döneminde ortalamanın 24 derece olduğu Marmara Denizi’nde sıcaklık değerleri 26-27 derece olarak ölçümlenirken, ortalamanın 25 derece olduğu Karadeniz’de ise ortalama değer 27 dereceye ulaştı. 92 günlük yaz mevsiminde 60 gün boyunca sıcaklık rekoru kırılırken, 2024 en sıcak yaz olarak kayıtlara geçti. Verilere göre 2023 Türkiye, 2023 yazından 0.23 derece daha yüksek bir yaz dönemi geçirdi.

Ä°stanbul’da beklenen kar yağışının Ocak ayında kapıyı çalması tahmin ediliyor. 

AKDENÄ°Z’DE KURAK KIŞ  

Endişe verici sıcaklık tablosun değerlendiren uzmanlar ise La Nina etkisinin ekim ayından itibaren hissedileceğini dikkat çektiler. Ä°TÜ Ä°klim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “2024-2025 yılı kış dönemi; Batı, Orta ve Doğu Karadeniz kıyısında mevsim normallerinin yüzde 50 üzerinde yağış olacak. Benzer bir şekilde Doğu Anadolu’nun kuzeyine doğru yağışların mevsim normallerinden yüzde 30 fazla olması bekleniyor” dedi.

TRAKYA ALARM VERÄ°YOR!

Yağışların kıyı Akdeniz’de yarı yarıya azalacağına dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, “Trakya, Ege ve Doğu Anadolu’da da yüzde 30  düşüş öngörüyoruz. La Nina’nın Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye gibi Okyanus’a uzak yerlerde hava şartları üzerine doğrudan etkisi zayıf kalıyor. Sonbahar döneminin ılık geçmesi tahmin ediliyor” diye konuştu. 

SEL VE TAŞKINLAR ARTACAK

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Köse, Pasifik Okyanusu üzerinde oluşan La Nina koşullarının ekim ile mart 2025 dönemin, yüzde 65 olasılıkla aktif olacağı belirterek, şunları söyledi:  “Pasifik’teki soğuma denizlerimizdeki sıcak havanın üzerine geldiğinde ani karışımla birlikte havayı birden soğutacak ve kararsız hava koşullarına neden olacak. Artık küçük yağışlar bile şehirlerde sel ve taşkınlara neden olabiliyor. Ne yazık ki artık mevsimlerin adı da değişti. Şahsen, bunlara sel bahar mevsimleri diyorum. Bu hava koşulları nedeniyle sonbaharda ülkemizin birçok noktasında sel ve taşkınlar yaşanabilir.”

BEKLENEN HAVA DURUMU

Köse, kış aylarında olasılıkları ise şöyle özetledi: “Ekim’de hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim normallerinin bir, iki derece üstünde olacak. Kasım’da ise Karadeniz sahil hattı yağışlı geçecek. Aralık ayına geldiğimizde, Doğu ve Batı Karadeniz’de yağışlar mevsim normallerinin bir miktar üstünde olacak. Ocak ayından sonra, ülke genelinde sıcaklıklar düşecek ve beklenen kar ve yağmur gelecek.”

Son umut La Nina, bu kış kar yağacak mı? - Resim : 2
Kuraklık, iklim krizinin en önemli göstergelerinden biri.

GECELER DE KAVURUYOR

Öte yandan global iklim araştırmalarına imza atan “Climate Central” tarafından yapılan son analizlere göre iklim değişikliği dünya genelinde tehlikeli derecede sıcak gecelerin sayısını da önemli ölçüde artırdı. Son verilere göre Türkiye, iklim değişikliği nedeniyle 20 derecenin üzerinde fazladan 12 gece ve ulusal ortalama olarak 25 derecenin üzerinde 2 gece yaşındı. Verilere göre Mersin’de 65, Adana ve Seyhan’da 40, Diyarbakır’da 18 gece olmak üzere Türkiye’nin birçok büyük kentinde 25 derecenin üzerindeki gece sayısında büyük bir artış söz konusu. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın