Türkiye’ye S-400 kıskacı, ABD zokasında FETÖ parmağı

Yunan Kathimerini Gazetesi’nin, Türkiye’nin S-400 füzelerini Ä°ncirlik üssüne yerleştirilmesi karşılığında F-35 programına geri döneceğini iddia etmesi ile başlayan tartışmalar sürüyor. 15 Temmuz hain darbe girişimi ve FETÖ elebaşını destekleyen isim olan ABD’li Michael Rubin’in, Kathimerini’deki iddiaları doğrulamasından sonra, ‘haberglobal.com.tr’ye konuşan uzmanlar, Türkiye’ye yönelik algı operasyonlarına dikkat çekmeye devam ediyorlar.

S-400’lerin insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip olduğu belirtilirken,  füzelerin azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa ise 30 kilometre.

ASIL MESELE KORİDOR 

Türkiye’ye yönelik uygulanan savaş uçağı yaptırımlarının S-400 hava savunma sistemleri ile ilgilisi olmadığını belirten isimlerin başında Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş geliyor. ABD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki sözde ‘Kürt Koridoru’ projesine dikkat çeken Karakuş, “Bu planı bozmak ABD’yi ülkeyi rahatsız etti. Birileri tarafından yaptırımların gerekçesi olarak sürekli S-400 bahanesi gündeme getiriliyor ancak asıl mesele Irak’ın kuzeyinden Akdeniz’e uzanacak koridorun önlenmesi” diyor.

F-16 Block 30 yerine block 70’lerin envanterde olması gerektiğini sözlerine ekleyen Karakuş, “ABD, Türkiye’nin önüne çıkardığı engellere karşı Milli uçak projelerimiz sürüyor. Ancak tamamı yerli ve milli uçaklardan oluşacak 300 uçaklık kuvvet için önümüzde 15 yıllık bir süre var” bilgisini veriyor.

YAPAY ZEKA YANITLADI 

Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş ise X’in yapay zekası GROK’a F35’ler hakkında yönelttiği soru ve yanıtlara değinirken, “Yapay Zeka uygulaması GROK bile, F-35 ile ilgili, uçağın motoru, güç ve termal yönetim sistemi ile ilgili sorunlar ve bakım zorlukları da dahil olmak üzere çeşitli teknik sorunlara ilişkin raporlar bulunduğunu belirtiyor. GROK, ayrıca F-35 için  yüksek maliyet ve bakım zorlukları cevabını da veriyor. Yapay Zeka’nın F-35’lerin tasarım ve geliştirme sorunlarına ilişkin verdiği yanıtlar da benzer şekilde” diye konuştu.

F-35 SORUNLU 

‘F-35 programında, tasarım ve geliştirme sorunları nedeniyle önemli gecikmeler ve maliyet aşımları yaşandığını sözlerine ekleyen Karataş, “GROK uygulamasında, F-35 için, ‘uçağın karmaşık tasarımı ve geliştirilmesinde eş zamanlılığın kullanılması, tam operasyonel kapasite ve güvenilirliğe ulaşma konusunda süregelen zorluklara yol açmıştır’ deniliyor. Yapay zeka ayrıca F-35 programında, pilot ve bakım görevlilerine yeterli eğitim ve destek sağlama konusunda zorluklarla karşılaşıldığını aktarıyor. Birilerinin mucize diye gündeme getirmeye çalıştıkları uçaklar aslında bir takım ciddi sorunlar barındırıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye S-400 kıskacı, ABD zokasında FETÖ parmağı - Resim : 2
Türkiye, ABD tarafından T F-35 Müşterek Saldırı Uçağı programından çıkarılırken, büyük maddi kayıp yaşadı.  

UÇUŞ ŞİFRELERÄ° ABD’DE 

“F-35 ekonomik olarak çok pahalı, teknik olarak faaliyet oranı düşük bir uçak” diyen Karataş, şu uyarıları sıraladı. “F-35 uçan bir bilgisayardır. Uçuşa başlarken, sisteme girebilmek için kullanıcı adı, şifre veya parola kullanılır. Her sortide ABD’den şifre gelmek zorunda. Yani F-35’i uçurmanız için her defasında üretici firmadan şifre beklemek zorundasınız. Milli muharip uçak gün sayıyor, Kızılelma projesi de son sürat devam ediyor. 2028’de 20 uçak teslim edilecek. Önemli olan eldeki uçakların modernize edilmesi. Michael Rubin, benzer senaryoları daha önce de yazmıştı. Rubin varsa FETÖ vardır. Türkiye’yi baskı altına almak isteyen Amerikancı gruplar, S-400 üzerinden Rusya ile kriz de planlıyor.” 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın