Yunan Kathimerini Gazetesi’nin, Türkiye’nin S-400 füzelerini Ä°ncirlik üssüne yerleÅtirilmesi karÅılıÄında F-35 programına geri döneceÄini iddia etmesi ile baÅlayan tartıÅmalar sürüyor. 15 Temmuz hain darbe giriÅimi ve FETà elebaÅını destekleyen isim olan ABD’li Michael Rubin’in, Kathimerini’deki iddiaları doÄrulamasından sonra, ‘haberglobal.com.tr’ye konuÅan uzmanlar, Türkiye’ye yönelik algı operasyonlarına dikkat çekmeye devam ediyorlar.
ASIL MESELE KORÄ°DORÂ
Türkiye’ye yönelik uygulanan savaÅ uçaÄı yaptırımlarının S-400 hava savunma sistemleri ile ilgilisi olmadıÄını belirten isimlerin baÅında Emekli Hava Korgeneral ErdoÄan KarakuÅ geliyor. ABD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki sözde ‘Kürt Koridoru’ projesine dikkat çeken KarakuÅ, “Bu planı bozmak ABD’yi ülkeyi rahatsız etti. Birileri tarafından yaptırımların gerekçesi olarak sürekli S-400 bahanesi gündeme getiriliyor ancak asıl mesele Irak’ın kuzeyinden Akdeniz’e uzanacak koridorun önlenmesi” diyor.
F-16 Block 30 yerine block 70’lerin envanterde olması gerektiÄini sözlerine ekleyen KarakuÅ, “ABD, Türkiye’nin önüne çıkardıÄı engellere karÅı Milli uçak projelerimiz sürüyor. Ancak tamamı yerli ve milli uçaklardan oluÅacak 300 uçaklık kuvvet için önümüzde 15 yıllık bir süre var” bilgisini veriyor.
YAPAY ZEKA YANITLADIÂ
Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt KarataÅ ise Xâin yapay zekası GROKâa F35’ler hakkında yönelttiÄi soru ve yanıtlara deÄinirken, “Yapay Zeka uygulaması GROK bile, F-35 ile ilgili, uçaÄın motoru, güç ve termal yönetim sistemi ile ilgili sorunlar ve bakım zorlukları da dahil olmak üzere çeÅitli teknik sorunlara iliÅkin raporlar bulunduÄunu belirtiyor. GROK, ayrıca F-35 için yüksek maliyet ve bakım zorlukları cevabını da veriyor. Yapay Zeka’nın F-35’lerin tasarım ve geliÅtirme sorunlarına iliÅkin verdiÄi yanıtlar da benzer Åekilde” diye konuÅtu.
F-35 SORUNLUÂ
‘F-35 programında, tasarım ve geliÅtirme sorunları nedeniyle önemli gecikmeler ve maliyet aÅımları yaÅandıÄını sözlerine ekleyen KarataÅ, “GROK uygulamasında, F-35 için, ‘uçaÄın karmaÅık tasarımı ve geliÅtirilmesinde eÅ zamanlılıÄın kullanılması, tam operasyonel kapasite ve güvenilirliÄe ulaÅma konusunda süregelen zorluklara yol açmıÅtır’ deniliyor. Yapay zeka ayrıca F-35 programında, pilot ve bakım görevlilerine yeterli eÄitim ve destek saÄlama konusunda zorluklarla karÅılaÅıldıÄını aktarıyor. Birilerinin mucize diye gündeme getirmeye çalıÅtıkları uçaklar aslında bir takım ciddi sorunlar barındırıyor” ifadelerini kullandı.
UÃUÅ ÅÄ°FRELERÄ° ABD’DEÂ
“F-35 ekonomik olarak çok pahalı, teknik olarak faaliyet oranı düÅük bir uçak” diyen KarataÅ, Åu uyarıları sıraladı. “F-35 uçan bir bilgisayardır. UçuÅa baÅlarken, sisteme girebilmek için kullanıcı adı, Åifre veya parola kullanılır. Her sortide ABD’den Åifre gelmek zorunda. Yani F-35’i uçurmanız için her defasında üretici firmadan Åifre beklemek zorundasınız. Milli muharip uçak gün sayıyor, Kızılelma projesi de son sürat devam ediyor. 2028’de 20 uçak teslim edilecek. Ãnemli olan eldeki uçakların modernize edilmesi. Michael Rubin, benzer senaryoları daha önce de yazmıÅtı. Rubin varsa FETà vardır. Türkiye’yi baskı altına almak isteyen Amerikancı gruplar, S-400 üzerinden Rusya ile kriz de planlıyor.”Â
[email protected]Â
Kaynak: Web Ãzel