Fed’in enflasyonla mücadeleyi “yumuÅak iniÅ” ile sonlandırabileceÄi ve ekonomiye zarar vermeyeceÄi öngörüsü geçen hafta emtia piyasasını pozitif etkilemeye devam etti.
Emtia piyasası, bankanın faiz indirimlerini sürdüreceÄine yönelik beklentilerin gücünü korumasının yanına Ãin’in ekonomiyi desteklemek için attıÄı adımlar eklenince yükseliÅini geçen hafta da sürdürdü.
Altının ons fiyatı gördüÄü en yüksek seviyeyi 2.685,61 dolara taÅırken, geçen haftayı yüzde 1,4 artıÅla tamamladı. 32,714 dolarla Ocak 2013’ten bu yana en yüksek seviyesini test eden gümüÅün ons fiyatı geçen hafta yüzde 1,5 yükseldi.
Ons bazında paladyum yüzde 5 deÄer kaybederken, platin yüzde 2,5 deÄer kazandı.
Ãte yandan baz metallere bakıldıÄında, tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 6,3, alüminyumda yüzde 5,9, nikelde yüzde 3,4, kurÅunda yüzde 3,5, çinkoda yüzde 7,3 artıŠgörüldü.
ABD ekonomisinde devam eden resesyon endiÅeleri ve Orta DoÄu’da artan gerilim güvenli liman varlıklara olan talebi desteklemeyi sürdürdü.
Ãin Merkez Bankasının (PBoC) ekonomiyi desteklemek için para politikasını önemli ölçüde gevÅetmesi varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, bu durum deÄerli ve baz metallerdeki yükseliÅi tetikledi.
Banka, iç talepte süregelen zayıflık ve gayrimenkul sektöründeki düÅüÅün aÅaÄı çektiÄi ekonomiyi canlandırmaya yönelik bir dizi tedbir açıklamıÅtı.
PBoC BaÅkanı Pan GongÅıng, düzenlediÄi basın toplantısında, ters repo faizinde indirimden zorunlu karÅılık oranlarının azaltılmasına ve mortgage faizlerinin düÅürülmesine dek politika adımlarını duyurmuÅtu.
Pan, PBoC’nin piyasaya kısa vadeli nakit aktarmasının en önemli aracı olan 7 günlük ters repo faizini yüzde 1,7’den yüzde 1,5’e çektiÄini açıklamıÅtı.
Banka ayrıca finans kuruluÅlarına verilen bir yıllık orta vadeli kredi faiz oranını yüzde 2,30’dan yüzde 2’ye düÅürdüÄünü duyurdu.
Pan, Ãin’in büyük devlet bankalarına 1 trilyon yuan tutarında sermaye enjekte edeceÄini ifade etti.
Ãin’in konut sektöründeki istikrar ve yumuÅak ekonomik iniÅ beklentisinin bir araya gelmesi, baz metaller ve deÄerli metal fiyatlarındaki artıÅın devam edebileceÄine dair öngörüleri güçlendirdi.
Devam eden merkez bankası alımları ile Orta DoÄu ve Ukrayna’daki çatıÅmalardan kaynaklanan jeopolitik riskler altının ons fiyatını desteklemeye devam ediyor.
Analistler, 100 seviyelerine kadar gerileyen dolar endeksinin ve düÅen tahvil getirilerinin de altının alternatif maliyetini azaltarak yukarı yönlü hareketini desteklediÄini ifade etti.
ABD’de açıklanan verilerin ekonomik aktivitedeki yavaÅlamanın sınırlı da olsa sürdüÄünü göstermesi özellikle baz metalleri olumlu etkiledi.
ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde aylık 0,9 puan azalarak 47 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleÅti. Endeks, 15 ayın en düÅük seviyesini kaydetti.
Ä°malat sanayinde en çok kullanılan ürünlerden olan bakırda, resesyon endiÅelerinin sınırlı da olsa yatıÅması ve gelecek dönemde bakıra olan talebin güçlü kalabileceÄine iliÅkin beklentiler sonrasında kayda deÄer yükseliÅler görüldü.
ENERJÄ° GRUBU KARIÅIK SEYRETTÄ°
Enerji grubuna bakıldıÄında Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,8 azalırken, New York Ticaret Borsası’nda iÅlem gören doÄal gazın Ä°ngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 20 arttı.
Petrol fiyatları, Libya’daki arz kesintilerine iliÅkin endiÅelerin azalmasıyla düÅtü.
Libya’nın doÄusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, Merkez Bankasının yönetimi konusunda yaÅanan anlaÅmazlıklar nedeniyle geçen ay tüm petrol sahaları, limanlar ve kurumlarda “mücbir sebep” ilan ettiÄini, üretimin ve ihracatın durdurulması kararı aldıÄını bildirmiÅti.
BirleÅmiÅ Milletler Libya Destek Misyonu, Temsilciler Meclisi ve Trablus’taki Devlet Yüksek Konseyi temsilcilerinin Merkez Bankasına atanacak baÅkan ve yardımcısı konusunda anlaÅtıÄını açıkladı.
Ãlkede istikrarın saÄlanmasıyla petrol üretiminin tekrar normal seviyelere döneceÄi beklentisi fiyatların düÅüÅünde etkili oluyor.
Suudi Arabistan’ın petrol üretim artıÅına hazırladıÄına dair haberler de fiyatların düÅüÅünde etkili oldu.
ABD’de doÄal gaz stoklarının beklentilerin altında artması doÄal gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
TARIM GRUBUNDA KAHVE VE KAKAODA SERT YÃKSELÄ°ÅLER GÃRÃLDÃ
Geçen hafta Chicago Ticaret Borsası’nda kile baÅına fiyatlar buÄdayda yüzde 2, mısırda yüzde 4, soya fasulyesinde yüzde 5,3 artarken, pirinçte yüzde 3,1 azalıŠkaydetti.
Intercontinental Exchange’de libre bazında fiyatlar, Åekerde yüzde 2,2, kahvede yüzde 7,3 artıŠkaydederken, pamukta yüzde 0,7 azaldı. Kakaonun ton baÅına fiyatı da haftayı yüzde 8,1 yükseliÅle tamamladı.
Avustralya’nın güney ve güneydoÄusundaki, buÄday tarlalarının Åiddetli don olaylarından etkilenmesinin buÄdayda üretim endiÅelerine yol açması fiyatların yükselmesine neden oldu.
Brezilya’da kurak hava koÅullarının devam etmesi ve GüneydoÄu Asya ülkelerini vuran Yagi Tayfunu’nun Vietnam’daki kahve üretilen alanlara zarar vermesi kahve fiyatlarını destekledi.
FildiÅi Sahili’nde kakao üretiminin azalması, Gana hükümetinin kakao üreticilerine ödediÄi desteÄi artırması ve dolara talebin azalması kakao fiyatlarının sert yükselmesine neden oldu.
Â